AKSAM.COM.TR
MERVE YILMAZ ORUÇ
Otizm Destek Eğitim ve Dayanışma Derneği'nin (ODEDDER) "2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü"ne özel hazırladığı "Renklerin Sessiz Dili; Sanat İyileştirir" sergisi, AKM'de sanatseverlerle buluştu. Otizmli Sanatçı Ceren Gökçe'nin 56 eserinin yer aldığı sergide, sanatçının sanatsal yolculuğu ve yetenekleri izleyicinin beğenisine sunuluyor. Genç sanatçının 10 yaşından itibaren yaptığı eserlerin yer aldığı sergide genellikle anime karakterleri görüyoruz. Çizgi film ve animasyona ilgisi olan Gökçe, rengârenk eserleri ile otizmli bireylerinde neler yapabileceğini gözler önüne seriyor. Otizm konusunda farkındalık oluşturmayı ve otizmli bireylerin sanatsal ifade alanındaki başarılarını kutlamayı da hedefleyen sergideki eserlerin satışından elde edilecek gelir, otizm tanısı almış çocukların eğitimine destek için kullanılacak. 8 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek olan sergiyi Ceren Gökçe ve ODEDDER Başkanı Tolga Gökçe ile gezdik.
Sergi için çok heyecanlı olduğunu dile getiren 19 yaşındaki sanatçı Ceren Gökçe; "Bu benim ilk sergim. Küçüklüğümden beri resim yapıyorum. 7 yaşında başladım. Resim yapmayı çok seviyorum ve bana çok iyi geliyor. O yüzden resim yapmaya hep devam edeceğim. Yeni sergiler de açmak istiyorum. Resim yapmayı kendim öğrendim ama şimdi Serra öğretmenim ile çalışmalar yapıyorum" diyor.
Bugünlerde üniversite sınavına hazırlandığını dile getiren Gökçe üniversitede çizgi film ve animasyon bölümünde okumak istiyor. Bunun nedenini ise şu sözlerle açıklıyor: "Resimlerimde de hep animasyon, çizgi film karakterleri var. Bunları izlemeyi ve çizmeyi seviyorum. Kimini internetten bakıp çiziyorum kimini ise kendim hayal ediyorum. Hepsine birer isim koyuyorum. Renkli çalışmalar yapıyorum. Gökkuşağının bütün renklerini severim. Buradaki bütün karakterleri de seviyorum, onlar arasında bir ayrım yapamam."
Aynı zamanda Ceren'in de babası olan Otizm Destek Eğitim ve Dayanışma Derneği (ODEDDER) Başkanı Tolga Gökçe ise erken dönemde nitelikli eğitime dikkat çekerek Ceren'in resim yolculuğunu anlattı: "Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış çocukların erken dönemde iyi eğitim alması halinde çok daha hızlı ilerleme kaydedebiliyor. Bu sayede çocukların resim, spor ya da müzikle ilgili yetenekleri de ortaya çıkıyor. Ceren'in resim yeteneğini 7 yaşındayken keşfettik. Resim yaparken çok mutlu idi. Zaten bu çocuklar yaptıkları işte mutlu olduklarında onu sürdürebiliyor ve o konuda başarılı olabiliyor. Ceren şu anda 19 yaşında ve resim yapmaya devam ediyor. Hatta üniversitede çizgi film ve animasyon bölümü okumak istiyor. Bunu kendisi tercih etti. Erenköy Kız Lisesi mezunu, haziran ayında sınava girecek."
Sergiden elde edilen gelirin otizmli çocuklar için kullanılacağının altını çizen Gökçe sözlerine şöyle devam etti: "Bu sergide Ceren'in 10 yaşından itibaren yaptığı resimler yer alıyor. Bir tane de çok yeni yaptığı bir tablosu var. Diğerlerinden farklı olarak. Burada 56 eser sergileniyor ama onun dışında da onlarca eseri çerçevelenmemiş halde deskte duruyor. Onları da görebiliyor gelen ziyaretçi. Bu sergide satılan ürünlerden elde edilen gelir otizmli çocuklar için kullanılacak. Aslında bu sergiyi açarken böyle bir fikrimiz yoktu. Ama çevremizden ve dostlarımızdan gelen önerilerle böyle bir şey yapmaya karar verdik. Hiçbir esere fiyat koymadık. Gelen ücretler derneğe bağış olacak."
Ceren'in bugüne kadar herhangi bir resim eğitimi almadığını belirten Gökçe, "Sadece okuldaki resim derslerinde öğrendikleri vardı. Son zamanlarda ressam Serra Kaynak ile çalışmaya başladı. Ve artık yeni üretimler içinde. Hatta bir tane yeni eseri de burada sergileniyor. Onun dışında sergideki eserler genelde anime karakterler. Onları resmetmeyi çok seviyor. Bunların kimi hayal ürünü kimi ise var olan karakterler. Bunlar dışında hayvan görselleri de resmediyor. Ceren çok hayatın içinde bir çocuk. Biz onu toplumdan soyutlamadık. Yüzmeyi çok seviyor, voleybol oynuyor. Sadece sosyal iletişim kurmada biraz sıkıntıları var. O da otizmin getirdiği bir şey" şeklinde konuştu.
Ailelere de bir mesaj yollayan Gökçe, otizmli bireylerin sağlıklı gelişiminde aile birliğinin önemine dikkat çekti. Gökçe, : "Biz ODEDDER'i on yıl önce kurduk. Eşim ve ben otizmli çocukların ve onların ailelerinin menfaatleri için çalışmalar yapan dernek ve federasyonlarda görevliyiz. Amacımız otizmli bireylerin toplum içerisinde yer alması ve toplumda da bir farkındalık yaratılması. Bu serginin amaçlarından biri de bu zaten. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü. Biz de bu sergi ile bir farkındalık için buradayız. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile AKM yönetimine çok teşekkür ederiz. 8 Nisan'a kadar sergimiz ziyarete açık olacak. Buradan ailelere de bir mesaj yollamak istiyorum. Hiçbir zaman yılmasınlar... Bu çocukların gelişimi için aile birliği çok önemli. Genelde aile birliğinde bozulmalar oluyor ve otizmli çocuklar anneleri ile yalnız kalıyor. Birçok haktan mahrum kalıyorlar. Bu bir devlet politikası haline getirilmeli ve Aile Bakanlığı'na da çok iş düşüyor. Bu ailelere gereken destek verilmeli. Aileleri bir arada tutmalıyız. Onun dışında aileler de çocukları için nitelikli ve uzmanlar tarafından verilen özel eğitimlerden asla vazgeçmemeli. Bu çok önemli." dedi.