''Osmanlı-G. Doğu Asya İlişkileri Üzerine Araştırmalar'' kitabı yayında

Türkiye'nin son yıllarda stratejik iş birlikleri geliştirdiği G. Doğu Asya ile ilgili kıymetli bir eser, YTB Yayınları ile Türkçe ve İngilizce olarak hayata geçirildi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, YTB Yayınları tarafından hayata geçirilen ''Osmanlı-G. Doğu Asya İlişkileri Üzerine Araştırmalar'' kitabının ilgililere hayırlı olmasını diledi.

Eren, sosyal medya hesabından kitap ile ilgili yaptığı açıklamasa şu ifade ifadelere yer verdi:

Ecdadımızın kadim izler bıraktığı;ülkemizin son yıllarda stratejik iş birlikleri geliştirdiği G. Doğu Asya ile ilgili kıymetli bir eseri #YTB Yayınları ile Türkçe ve İngilizce hayata geçirdik.

''Osmanlı-G. Doğu Asya İlişkileri Üzerine Araştırmalar'' ilgililerine hayırlı olsun.

Kitap birbirinden değerli içerikler barındırıyor.

Osmanlı'nın Filipinler'e şeyhülislam görevlendirdiğini bilenimiz pek yoktur sanırım.

Osmanlı Devleti,1913'te Filipinli Müslümanların talebi üzerine Meşihat Dairesi'nden Katip Seyyid Mehmed Vecih Efendi'yi bu göreve göndermiş.

Buharlı gemilerle ulaşımın kolaylaşması Kahire,Mekke ve İstanbul'da G. Doğu Asya'dan gelenlerin sayısını artırmış;bu gelenler ''Câviler'' olarak adlandırılmış.

Hatta Câviler için Osmanlı topraklarında konuşulmayan bir dilde ''Malayca'' neşriatlara izin verilip, yayınlar yapılmış.

Avrupa'ya sıkça seyahatleri olan ve modern Cohor'un kurucusu kabul edilen Cohor Sultanı Ebu Bekir, 1893'te Osmanlı Devleti'nin payitahtı İstanbul'u da ziyaret etmiş.

Bu ziyaret, Mecelle'nin Cohor'da medeni kanun olarak kabulü gibi çok önemli sonuçları da beraberinde getirmiş.

G. Doğu Asya'da Müslümanların çoğunluk oluşu ve Hilafete bağlılıkları bölgede Osmanlı'ya ciddi bir teveccüh oluşturmuş.

Nitekim Osmanlı Devleti de 1864'te Singapur'da, 1882'de Batavya'da iki diplomatik misyonu o dönem İngiltere ve Hollanda'nın engellemelerine rağmen açmış.

Büyük çoğunluğu Sultan 2. Abdülhamid döneminde çekilmiş olan ve dünya fotoğrafçılığı için de önemli bir kaynak görevi üstlenen "Yıldız Fotoğraf Albümleri"nden Malezya ve Endonezya'ya dair kareler de kitabımızda yer aldı.

Bu eserin hayata geçmesinde emekleriyle katkı veren Editörler İsmail Hakkı Göksoy ve İsmail Hakkı Kadı ile tüm yazarlara, hocalarımıza teşekkür ediyorum.