HABER MERKEZİ
Anma toplantısı, Eyüpsultan'da Yeni Dünya Vakfı Genel Merkezi'nde, "Eyüpsultan'ın Ebedî Sakinleri" programı çerçevesinde gerçekleştirilecek. "Millî Sanatlarımızı ihya Eden Sanatkâr Hoca" toplantısı, 23 Şubat 2025 Pazar günü saat 16.30'da başlayacak. Günümüzün kıymetli sanatkârları Fuat Başar, Savaş Çevik ve Hüsrev Subaşı, Süheyl Hoca'yı muhtelif cepheleriyle anlatacak, sanatlarımıza yaptığı büyük hizmetleri dile getirecekler. Katılımcılar, toplantının ardından Süheyl Ünver'in Edirnekapı Şehitliği Sakızağacı Mezarlığı'ndaki kabrini ziyaret edecekler. Burada Kur'an-ı Kerim okunacak ve merhumun ruhuna dua edilecek.
ÖMRÜNÜ SANATIMIZA ADAYAN ABİDE ŞAHSİYET
Ord. Prof. Dr. Ahmed Süheyl Ünver, 17 Şubat 1898 tarihinde İstanbul Haseki'de dünyaya geldi. İlk ve orta öğreniminden sonra 1915'te girdiği Mekteb-i Tıbbiyye'yi 1920'de bitirdi. Hekimlik ihtisasına 1921-1923 yılları arasında Yenibahçe'de Gureba Hastahanesi'nde cildiye kliniğinde başladı ve sonrasında Haseki Hastahanesi'nin dâhiliye kısmına geçti. Sanatçı yanını tıp tahsili sırasında geliştirme imkânına Medresetü'l-Hattâtîn'de kavuştu. 1916-1923 yıllarında dönemin ünlü hattatları ile tezhip ve ebru ustalarını tanıdı. Yeniköylü Nûri Bey'den (Urunay) tezhip, Necmeddin Efendi'den (Okyay) ebru dersleri aldı. Eniştesi hattat Hasan Rızâ Efendi'den sülüs ve nesih yazılarını meşketti. 1923'te Medresetü'l-hattâtîn'den tezhip ve ebru icâzetnâmesi aldı. Yine aynı yıllarda ressam Üsküdarlı Hoca Ali Rıza Bey'in talebeleri arasına girdi. Bu hocasından karakalem ve sulu boya resim yapmayı öğrendi. Onunla birlikte İstanbul'un tarihî köşelerinin resimlerini yaptılar. 1927'de hocası Âkil Muhtar'ın desteğiyle Fransa'ya gitti ve hekimlik ihtisasını tamamladı. Paris günlerinde hekimlik çalışmaları yanında Bibliothèque Nationale'de Şark Yazmaları Bölümü'nde bulunan eserleri inceledi ve Türk-İslâm tıbbına ait yazma kitaplar üzerine çalıştı. 1929'da Türkiye'ye döndü. Bu arada üç aylığına Avusturya'ya gitti ve Viyana kütüphanelerindeki yazma eserleri inceledi, müzelerdeki Türk eserlerini tesbit etti. 1939'da profesörlüğe, 1954'te ordinaryüslüğe yükseltildi. 1958-1959 yıllarında Amerika'da misafir profesör olarak bulundu. 1967 yılına kadar Tıp Tarihi ve Deontoloji Kürsüsü'nün başkanlığını yaptı, tıp tarihi ve deontoloji dersleri verdi. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne geçti, burada ikinci bir tıp tarihi ve deontoloji kürsüsü kurdu. Tıp tarihi dersleri yanında Türk süslemesi seminerlerini yürüttü. Çeşitli ülkelerde düzenlenen tıp tarihi kongrelerine katıldı, tebliğler sundu. 1973'te emekliye ayrıldı. Tıp Tarihi Enstitüsü'ndeki tezhip derslerine ölümüne kadar devam etti. 14 Şubat 1986'da İstanbul'da vefat etti. Kabri Edirnekapı Şehitliği'nde bulunan Sakızağacı Mezarlığı'ndadır. Başlıca eserleri: Uygurlarda Tababet: VIII-XIV. Asırlar (İstanbul 1936); Tarihten Evvelki Zamanlardan İslâm Tababetine ve İslâm Tababetinden XX. Asra Kadar (İstanbul 1943); Selçuk Tababeti: XI-XIV. Asırlar (Ankara 1940); Umumi Tıb Tarihi: Bazı Resimler ve Vesikalar (İstanbul 1943); İlim ve Sanat Bakımından Fatih Devri Albümü (İstanbul 1945); Fatih'in Oğlu Bayezid'in Su Yolu Haritası Dolayısıyla 140 Sene Önceki İstanbul (İstanbul 1945); Bursa'da Fâtih'in Oğulları Mustafa ve Sultan Cem ve Türbeleri (Bursa 1946, Mehmet Zeki Pakalın ile birlikte); İstanbul Üniversitesi Tarihine Başlangıç: Fatih Külliyesi ve Zamanı İlim Hayatı (İstanbul 1946); İlim ve Sanat Bakımından Fatih Devri Notları (İstanbul 1947).
39'NCU PROGRAM GERÇEKLEŞECEK
Yeni Dünya Vakfı'nda geçen yıl mayıs ayında başlayan "Eyüpsultan'ın Ebedî Sakinleri" programları, aralıksız devam ediyor. İlgiyle takip edilen programlarda Eyüpsultan ilçesindeki mezarlıklarda, türbe ve hazirelerde yatan büyüklerimiz hakkında her pazar günü bir anma programı düzenleniyor. Katılımcılar, toplantının ardından anılan şahsiyetin kabrini ziyaret ediyorlar. Mehmet Nuri Yardım tarafından Yeni Dünya Vakfı'nda her pazar günü düzenlenen "Eyüpsultan'ın Ebedî Sakinleri" programında şimdiye kadar sırasıyla, ilim, fikir, kültür, sanat, edebiyat ve inanç dünyamızdan Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Haşim, Bekir Berk, Nusret Özcan, Necla Pekolcay, Erdem Bayazıt, Ali Nar, Zaptiye Ahmet (Ahmet Yücel), Mustafa Sabri Küçükaşçı, Mustafa Miyasoğlu, Babanzâde Ahmed Naim, İbrahim Kafesoğlu, Şule Yüksel Şenler, Ebu Eyyübe'l-Ensari (Eyüp Sultan Hazretleri), Asaf Ataseven, Ali Rıza Sağman, Mustafa Bilgi, Hüseyin Movit, Mehmed Fırıncı (Mehmed Nuri Güleç), Ömer Nasuhi Bilmen, İsmet Miroğlu, Zekâi Dede, Ömer Öztürkmen, Bahaeddin Özkişi, Ahmet Kekeç, İdrîs-i Bitlisî, Mustafa Sungur, Hasan Basri Çantay, Sabahattin Zaim, Sadreddin Yüksel, Mehmed Âkif Ersoy, Gönenli Mehmet Efendi (Öğütçü), Osman Cemal Kaygılı, Yavuz Bahadıroğlu, Ziya Osman Saba, Alev Alatlı, Ahmet Kabaklı ve Üstün İnanç rahmetle, hürmetle, muhabbetle ve şükranla yâd edildiler. Kısmet olursa bu pazar, "Eyüpsultan'ın Ebedî Sakinleri" programlarının 39'ncusu gerçekleşecek. İlgiyle takip edilen toplantılara katılmak serbest. Toplantılara iştirak edenlere, her hafta bir kitap hediye ediliyor.