Okay Gönensin'den 'Bu da geçer ya hu'

Doğu bilgeliğinin yüzyılları aşmış hikâyeleriyle tanıştıran, Fransız senaryo yazarı Jean-Claude Carrière’in bir kitabı oldu. Onun kitabı elinizdeki kitabın anasıdır.

Doğu’nun âkıl insanları akıl ve erdemi yüceltirken, insanlara iz’an telkin ederken hikâyeler ürettiler. Bu hikâyelerin bazıları, gazete köşe yazıları içinde aktarıldığında şaşırtıcı bir ilgi gördü. Mecburen devamı geldi; yeni hikâyeler bulmak, onları kolay anlaşılır, rahat okunur hâle getirmek gerekti.

Bu hikâyeler beş gazetede (Cumhuriyet, Yeni Yüzyıl, Star, Sabah, Vatan) pazar günleri yayınlandı.

Şirazlı Sadi, Molla Câmî, Ferîddüdin Attâr gibi ilk yazarlar kaynak gösterildi, anonim olanlar öylece bırakıldı. Hepsi, yine kolay anlaşılması için elden geçirildi; hikâyeler “serbestçe” anlatıldı.
Kitaba Batı ve Uzak Doğu kökenli birkaç hikâye de eklendi. Onların da kaynakları belirtildi.
Okay Gönensin

Arka kapak

Hayat nedir, ölüm nedir; kader nedir, güç nedir, iktidar nedir; zulüm nedir, adalet nedir; hak nedir, hakkaniyet nedir; edep nedir, adap nedir, güzel nedir, çirkin nedir, iyi nedir, kötü nedir; akıl nedir, izan nedir, cehalet nedir; bilgi nedir, ilim irfan nedir, kime lazımdır kime değil? Fakirlik nedir, zenginlik ne? Hangisi yanılsamadır, hangisi gerçek? Hakikat nedir, nerededir?..
Antik Yunan’dan, eski Çin’den 20. Yüzyıl dünyasına, adları asırları aşıp gelmiş düşünürlerin, şairlerin; Konfüçyüs’ün, Laozi’nin, Molla Câmî’nin, Şîrazlı Şeyh Sadi’nin, Ferîdüddin Attâr’ın, her biri derslerle dolu hikâyelerinin içinde insanoğlunun nesiller boyu sora sora geldiği bu sorulara verilmiş cevaplar var kitapta; hükmedenlerle hükmedilenlere / yönetenlerle yönetilenlere, ibretleriyle birlikte nasihatler...
Çölüyle, vahasıyla; ırmağı, dağı, denizi, ovasıyla; dillere destan sarayı, bağı bahçesi, fukara kulübeleriyle ve olmazsa olmaz hayvanlar âlemiyle, işte bu yeryüzünde edinilmiş hayat tecrübesinden çıkan derslerle dolu bir baş ucu kitabı, düşünmeden edemeyenler için...