Akşam
Merve Yılmaz Oruç
20. yüzyıl Türk düşünce ve kültür hayatının en çarpıcı figürlerinden biri olan ve edebi kimliği, eserlerine yansıttığı yenilikçi ve cesur üslubuyla hem kendi döneminde hem de kendinden sonra gelen kuşaklar üzerinde derin etkiler bırakan Nuri Pakdil'in kaleme aldığı tüm eserleri, yeni edisyonlarıyla birlikte okurlarıyla buluşuyor. Ketebe Yayınları tarafından hazırlanan külliyat Pakdil'in şiir, deneme, oyun ve mektuplarını kapsayan geniş bir yelpazeyi içeriyor. Kitaplar arasında ilk kez yayınlanan ve Pakdil'e birbirinden önemli edebiyatçıların yazdıkları mektupların yer aldığı Koca Adam Merhaba! adlı özel eser de yer alıyor.
"İnsan! Seni savunuyorum: sana karşı!" diyen usta şairin aramızdan ayrılışının beşinci yılında 'Koca Adam Merhaba!' sloganıyla 18 Ekim'de Rami Kütüphanesi'nde gerçekleşen tanıtım toplantısı ile hem kitaplar tanıtıldı hem de dostları Pakdil'i andı. Programa eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Ketebe Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan, Ketebe Yayınları Edebiyat Dizi Editörü Aykut Ertuğrul, Yazar ve Edebiyat Dergisi Yayınları Yayın Yönetmeni Necip Evlice, yazar İbrahim Paşalı ile oyuncu ve sunucu Kemal Uçar katıldı. Program Mahir Ünal'ın konuşması ile başladı. Nuri Pakdil'in hayatını ve düşünce dünyasını değerlendirirken, onun bilgiye dayalı bir eylem insanı olduğunun altını çizen Ünal, "Pakdil, sadece yazılarıyla değil, duruşuyla, tavırlarıyla ve hayata bakışıyla da bir aksiyon insanı oldu. Bundan dolayı Nuri Abiyi konuşmak, öncelikle bir eylemi konuşmaktır. Çünkü Nuri Abi için bilgi eylemdir. Eskilerin 'malumatfuruş' dedikleri konu pek Nuri Abi'nin ilgi alanına girmez, o bir eylem adamıdır, o bir aksiyon insanıdır. Nuri Abi'nin duruşunu, ses tonunu, konuşmasını, nezaketini ve öfkesini görmek gerekiyordu. Ketebe Yayınları'na çok teşekkür ediyorum" dedi.
Toplantı sonrası aksam.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunan Ketebe Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan ise şunları aktardı: "Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç gibi isimler bizim beslenme kaynaklarımız. Onlar kültür dünyamızı inşa eden kıymetli yazarlar. Yayınevi olarak bizim de ilk baktığımız yer kendi beslenme kaynaklarımız oluyor. Nuri Pakdil ismi uzun süredir aklımızda idi. Bugüne nasip oldu. Nuri Pakdil düşünceleri ve eserleri ile hayatı arasında milimetre bile boşluk olmayan biridir. Hayatı boyunca insanı savunmuş ve insanın hakikatini aramaya çalışmış. Yaşadığımız şu çağda da en çok ihtiyacımız olan şey de bence insanın hakikati... Bu bağlamda biz de bu ustanın eserlerine ev sahipliği yapmak istedik. Hem onun hatırasını hem de eserlerini yeni nesillere ve daha önce onunla hiç karşılaşmamış olan insanlara ulaştırmak istedik. Bunu bir vazife edindik kendimize. Tabii bu bir yayın süreci. Şimdi kitaplarından bir kısmı çıktı. Bir de Nuri Pakdil'e edebiyat ve düşünce dünyamızın önemli isimleri tarafından yazılan mektupların yer aldığı Koca Adam Merhaba! adlı bir kitabı da okuyucuyla buluşturduk. Bu kitap Edebiyat Dergisi Yayınları Yayın Yönetmeni Necip Evlice tarafından hazırlandı. Kendisi Nuri Pakdil'in her zaman yanında olan kişilerden biriydi. Türkiye'nin yakın tarihine de ışık tutan bir eser oldu. İçinde 100'e yakın mektup var. Necip Evlice koordinatörlüğünde kitapları çıkarmaya devam edeceğiz."
Program sonrası bir araya geldiğimiz Kemal Uçar da Nuri Pakdil'e olan hürmetinden bahsetti. Yedi Güzel Adam dizisinde Nuri Pakdil'i canlandıran ve o süreçte tanıştıktan sonra ölümüne değin her zaman görüştüklerini belirten Uçar, "Üstadla onu canlandırdığım süreçte tanıştım. Öncesinde tabiki dizelerinden haberdar olduğum bir şairdi. Anneler ve Kudüsler kitabını okumuştum. Ama tanışmıyorduk. Yedi Güzel Adam dizisi vasıtasıyla bir araya geldik. Klas duruşu olan bir insandı. Uzaktan bakınca yaklaşması çok kolay değildi. Hatta onu canlandıracağımı öğrendiğimde bir çekindim. Ama zaman içerisinde çok yakınlaştık, güzel vakitler geçirdik. Hatta sanıyorum onunla en çok şakalaşan isimlerden biri bendim. Daha sonra birlikte programlara katıldık, üniversiteleri gezdik, konferanslarda yer aldık. Hatta ödül alacaktı bana 'Sen de gel' geldi. O zaman Nuri Abi'ye, "Abi ben senin ancak kötü bir kopyan olabilirim' demiştim. Yanında beni görmek isterdi. Hayatımda çok önem verdiğim bir isim. Bugün de burada olduğum için mutluyum. Ketebe Yayınları'nı tebrik ediyorum. Nasıl ki Yedi Güzel Adam dizisi bu kıymetli edebiyatçılarımızın daha çok kitleye ulaşmasına vesile oldu bu külliyatın yeniden basılması da Nuri Pakdil'in daha fazla insana ulaşmasına büyük katkı sağlayacak. Daha önce Cahit Zarifoğlu'nun da eserleri bu şekilde basılmıştı. Çok kıymetli bir iş. Nuri Pakdil'in eserlerine artık herkes kolayca ulaşabilecek. Müthiş bir hazine." şeklinde konuştu.
Programda konuşan Edebiyat Dergisi Yayınları Yayın Yönetmeni Necip Evlice, Pakdil'in kitaplarının daha geniş bir okur kitlesine ulaşabilmesi için kurumsal bir yayıneviyle çalışmanın kendileri için ne denli önemli olduğundan bahsetti. Artık isteyen herkesin Nuri Pakdil'in kitaplarına kolayca ulaşabileceğinin altını çizen Evlice sözlerine şöyle devam etti: "Nuri Pakdil her ne kadar bütün hayatı boyunca kendisini bir dergi ve yayınevi etrafında konumlandırmışsa da biz bugünün ihtiyaçlarını dikkate alarak ve okur taleplerini gözeterek daha çok insana ulaşmak için bu kitapların kurumsal bir yayınevinden çıkmasını önemsedik. Bu karar, daha geniş bir kitleye ulaşmak adına stratejik bir hamleydi. Bu nedenle bu projeye çok değer veriyorum ve beni gerçekten heyecanlandırıyor. Yeni kitaplar da yayınlayacağız. Üstadın vefatından sonra evrakları arasında çok sayıda not, günlük ve taslak bulundu. Pakdil, 1985 yılı başlarında, Türk Edebiyatı Dergisi yayınları kapandıktan sonra, o güne kadar yayınlanan 44 kitabını iki kamyona doldurup Ankara'da dağıtmıştı. O dönem Nuri Pakdil'in suskunluk dönemi başladı.
1996 yılına kadar hemen hemen hiç kimseyle görüşmedi, Ankara'da üçüncü sınıf bir otelde yıllarca konakladı. Vefatından sonra o günlere dair bir buçuk yıllık çok düzenli bir biçimde her gün yazılmış günlükleri ortaya çıktı. Onları da basacağız inşallah. Pakdil'den kalan materyallerden en az 10 yeni kitap çıkacağını düşünüyoruz. Henüz tam sayıyı belirlemedik, ancak elimizde çok geniş bir malzeme var. Bu notları kitaplaştırarak Nuri Pakdil'in düşünce dünyasına dair daha derinlemesine çalışmalar yapılmasını sağlayacağız. Bu eserleri okuyucularla buluşturmak için sabırsızlanıyoruz."
Evlice, Nuri Pakdil'in Türk toplumuna duyduğu umudu ve eserlerinin Türkiye'nin geleceğine dair etkisine olan inancını da dile getirerek, "Üstadın içinde hep yeşeren bir umut vardı; Türkiye'nin ve toplumumuzun geleceğine dair duyduğu bu umudun, kitaplarıyla daha da büyüyeceğine inanıyorum. Onun kitapları insanlara ulaştıkça, bu umut daha da filizlenecek ve toplumumuz daha iyi bir geleceğe doğru yol alacak. Türkiye'miz, insanlarımız, onun eserleriyle daha güzel olacak. Bu projeyle Nuri Pakdil'in Türk toplumuna katkısı sürecek" diye konuştu.
Pakdil'in en bilinen Anneler ve Kudüsler, Batı Notları, Biat serisi, Bağlanma, Klas Duruş, Otel Gören Defterler serisi ile Derviş Hüneri eserlerinin yer aldığı yirmi kitap ilk etapta satışa çıktı. Nuri Pakdil'in şiir, deneme, tiyatro, mektup, anı türlerinde verdiği eserlerin yanında yapmış olduğu çevirilerin de yayınlanacağı külliyat, Nuri Pakdil'in kendine has üslup ve imlâ hassasiyetlerini bilen son derece titiz bir ekip ile birlikte yayıma hazırlandı. Pakdil'in yaklaşık 50 kitabı olduğunu belirten Ketebe Yayınları Edebiyat Dizi Editörü Aykut Ertuğrul ise konuşmasında şunları kaydetti: "Nuri Pakdil külliyatı, çevirileri, oyunları, şiirleri ve denemeleriyle birlikte yaklaşık 50 kitaptan oluşuyor. Biz ilk 20 kitabıyla yayın planımızı oluşturduk ve bugün itibariyle okuyucularımıza sunduk. Kalan 27-28 kitabı da bir yıl içinde yayımlamak istiyoruz. Ayrıca, Nuri Bey'in notlarından çıkacak yeni kitaplar da olabilir, bu da bizi heyecanlandırıyor."