Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i, yani 1 milyardan fazla kişi çeşitli engellilik durumuna sahipken, 34 milyon çocuğun ise işitme kaybı yaşadığı tahmin ediliyor. Engelli bireylerin durumuna ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" olarak kutlanıyor.
ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
Ülkemizin ve dünya nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan engelli bireyler, toplumsal hayata katılma noktasında çeşitli sorunlarla karşılaşıyor. Bu kapsamda Türkiye'nin sevilen çizgi film kahramanı Niloya, "Çizgi Film İzlemek Her Çocuğun Hakkı" düşüncesiyle kurulan "Niloya İşaret Dili" YouTube kanalı ile kısa sürede büyük ilgi görerek yaklaşık 200 bin aboneye ulaştı ve 3 milyon saatten fazla izlendi. 103 milyar kez görüntülenme alan kanal, bu başarılarıyla YouTube tarafından Silver İçerik Üreticisi Ödülü'ne layık görüldü.
EĞLENCE DÜNYASINA EŞİT KATILIM
Her bölümünü işaret diline çevirerek miniklerin kalbine dokunan Niloya, engelleri aşarak işitme engelli çocukların da çizgi filmlerin eğlenceli dünyasına eşit şekilde katılmalarını sağlıyor. Bu anlamlı adımla, engelleri ortadan kaldıran Niloya; sadece eğlence sunmakla kalmıyor, aynı zamanda işitme engelli çocukların sosyalleşmesine katkı sağlıyor ve toplumda önemli bir farkındalık yaratıyor.
NİLOYA'NIN MUTLULUK DÜNYASINDA HERKES EŞİT!
Yeni bölümlerinde de erişilebilirliği ve kapsayıcılığı önemseyerek hem ailelerin hem de çocukların büyük beğenisini kazanan Niloya, pedagoglar eşliğinde hazırlanan senaryolarda verdiği eğitici öğretici mesajlar ile çocukların gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Çizgi kahraman aynı zamanda İngilizce, Portekizce, Arapça, İspanyolca ve İtalyanca gibi dillerin yanı sıra işitme engelli çocuklar için "İşaret Dili" ile toplam 13 YouTube kanalı aracılığıyla çocukların sağlıklı iletişim kurmasına ve öğrenme yetilerinin güçlenmesine katkı sağlıyor. Niloya ve arkadaşlarının işaret dili tercümesi ile aktardığı bölümler tüm çocukların aynı olduğunu vurgulayarak, dil öğrenimini eğlenceli hale getiriyor ve çocukların hayal güçlerini destekliyor. Bu sayede, her çocuk eşit fırsatlara sahip oluyor.