Nessun Dorma operası ne anlatıyor? Nessun Dorma operasının hikayesi nedir?

Giacomo Puccini'nin Turandot operasının en ünlü aryası olan Nessun Dorma'nın hikayesi operayı dinleyenler tarafından merak ediliyor. 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başındaki en büyük besteciler arasında yer alan Giacomo Puccini, 1924'te Brüksel'de, gırtlak kanseri hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Hala tamamlanmamış olan Turandot operasının Nessun Dorma aryası, Luciano Pavarotti ve Andrea Bocelli gibi İtalyan tenorler tarafından seslendirildi. Peki, Nessun Dorma operası ne anlatıyor? Nessun Dorma operasının hikayesi nedir?

İtalyan tenorler tarafından seslendirilen Giacomo Puccini'nin Turandot operasının en ünlü aryası olan Nessun Dorma operasının hikayesi dinleyenleri etkiliyor. Müzik literatüründe tenorlar için en zor aryalardan biri olarak kabul edilen Nessun Dorma'yı yorumlamak için güçlü tiz sese sahip olunması ve ses perdesinin en tiz iki notunun yakalanması gerekiyor.

NESSUN DORMA OPERASININ HİKAYESİ NEDİR?

Bu aryayı, uzak bir krallıkta Prens Calaf seslendirir. Prens, göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahip olan fakat erkeklere karşı soğuk davranan Prenses Turandot'a ilk görüşte âşık olur. Ancak Turandot'la evlenmek isteyen kişi, önce onun soracağı üç bilmeceyi doğru cevaplamalıdır; aksi takdirde kafası uçurulur.

Eski zamanlarda Çin imparatorunun güzeller güzeli bir kızı varmış. Fakat prenses erkeklerden ölesiye nefret etmekte ve onlara çok acımasız davranmaktaymış. Babasının evlilik ısrarlarına dayanamayarak bilinmesi mümkün olmayan 3 bilmece hazırlamış:

Gecenin gelmesi ile ortaya çıkan, kanatlı hayalete benzeyen, güneşin doğmasıyla kaybolan şey nedir?

- Umut

Aleve benzeyen, ölüm yaklaşınca akan, zafer ihtirasını doruğa çıkaran, gün batımı renkli şey nedir?

- Kan

Hem buz, hem ateş olup, özgürlükten köleliğe sürükleyen, tutsaktan kral yaratan kimdir?

- Turandot

Uzak ülkelerden birindeki bir prens, Çin İmparatorunun güzeller güzeli kızının ününü duyar ve bilmecelerin cevabını bularak prenses ile evlenmeye karar verir. Ruhu erkeklere karşı kin ve nefretle dolu olan Prenses Turandot bu durumdan hoşnut kalmayarak evlenmemek için çare aramaya başlar ve prense yalvarır.

Bunun üzerine Prens Calaf son bir şans vererek prensese der ki: "Eğer yarın sabaha kadar benim ismimi öğrenebilirsen, kendimi senin için öldüreceğim ve bu evlilikten kurtulacaksın". Prenses Turandot hemen fermanlar yayınlatır ve prensin adı öğrenilene kadar hiç kimse uyumasın bu gece diye her yere haber salar. Eğer sabaha kadar prensin adı öğrenilemezse, herkes öldürülecektir.

İşte Nessum Dorma adlı bu ünlü arya Prens Calaf'ın bu ferman karşısında hissettiklerini anlatır.

NESSUN DORMA OPERASI NE ANLATIYOR? (TÜRKÇE ÇEVİRİ)

Kimse Uyumasın! Kimse Uyumasın!

Sen bile prenses,

soğuk odanda aşk ve ümitle titreşen

yıldızları seyret!

ama sırrım benim

içimde gizli, ismimi

kimse bilmeyecek!

hayır, hayır,adımı ağzım ağzının

üzerindeyken söyleyeceğim,

gün ışıdığında!

ve seni benim yapacak olan öpücüğüm

sessizliği eritecek!

ismini kimse bilemeyecek,

ve biz de bu yüzden, ölmek zorunda kalacağız, ölmek zorunda!