Neolitik Çağ'ı aydınlatacak yaban eşeği

Şanlıurfa Karahantepe'deki kazılarda, neolitik taş üzerine kazılmış, yaban eşeği figürü bulundu. Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Eser, döneminin sanat anlayışını yansıtıyor” dedi.

Şanlıurfa'daki Neolitik döneme ait 'T' biçiminde 250'nin üzerinde dikilitaşın bulunduğu Karahantepe'de kazı çalışmaları devam ediyor. Bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürü keşfedildi. Kazı Başkanı Prof. Necmi Karul, "Taş döşemelerinin içerisinde bazılarının içinde öğütme taşı olarak kullanıldığını ve bir tanesinin üzerinde de bir yaban eşeği motifiyle karşılaştık" dedi.

EN ÇOK TÜKETİLEN HAYVAN

Karul, sözlerine şöyle devam etti: "Dönemin ikonografisinde belirleyici hayvanlar var. İlki ürkütücülüğü vurgulanmış hayvanlar. İkincisini kuşlar ve en çok tüketilen hayvanlar oluşturuyor ki bunların arasında ceylan başı çekiyor. Diğer tüketilen hayvanlar arasında yabani eşek de var. Bu hayvanların da o ürkütücü olanlara göre bu dönemde insanların tükettikleri, birlikte yaşadıkları hayvanlar olduğunu söyleyebiliriz."

'DÜNYA TARİHİNE IŞIK TUTUYORUZ'

Keşifle ilgili paylaşım yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Taş Tepeler Projemiz dünya tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Eser, nadir örneklerden biri olarak döneminin sanat anlayışını yansıtıyor. Bu eşsiz eseri gün ışığına kavuşturan ekiplerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.