‘Müzik İstanbul'a dair her şey

Medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul'un müziği dünyada bir benzeri olmayan zenginliğe sahip. İşte bu çok renkli ve kültürlü müzik tarihi Esenler Belediyesi tarafından ‘Müzik İstanbul' adıyla kitaplaştırıldı.

GÜLCAN TEZCAN

Esenler Belediyesi Prof.Dr. Sadettin Ökten Şehir Düşünce Merkezi'nin yayını olan Müzik İstanbul, şehrin göz kamaştırıcı müzik birikimini kayıt altına alıyor. Hakan Dedeler'in yayına hazırladığı kaynak kitap alanında yetkin 35 yazarın makalelerinden oluşuyor. Yaklaşık bin sayfalık bu hacimli çalışma İstanbul'un müzik tarihine ilişkin geçmişten bugüne önemli detayları bir araya getiriyor. Bu anlamda bir müzik kültürü kitabı olarak da önemli bir boşluğu dolduruyor. Kitaba pdf olarak Esenler Belediyesi'nin portalından erişmek mümkün. Ayrıca makalelere ilişkin detaylara kitaptaki karekodlar ile de ulaşılabilecek.

IŞIK TUTUYOR

Kitap Neyzen, Doç. Dr. Süleyman Erguner'in 'İstanbul ve Türk Musikisi' başlıklı makalesiyle açılıyor. Erguner, son derece teferruatlı bir İstanbul Müzik Tarihi kaleme alırken metnin içindeki hatıra ve anekdotlarla da bu tarihi adeta ete kemiğe büründürüyor.

KAPSAYICI MAKALELER

Doç. Dr. Uğur Zeynep Güven 'İstanbul'un Çok Kültürlü Müzik Sahnesi'nden söz ediyor. İstanbul müziğinin teori ve eğitimine dair kapsayıcı makaleler Prof. Okan Murat Öztürk, Doç. Elif Damla Yavuz ve Hüseyin Kıyak'ın çalışmasıyla kitapta yerini almış. Bestekârlar ve Güftekârlar başlığı altında yine müzik araştırmacılarına kaynaklık teşkil edecek başlıklar dikkat çekiyor. Prof. Cem Behar'ın 'Bir İstanbul Çocuğunun Kısa Biyografisi: İsmail Dede Efendi' makalesi şehrin müzik tarihindeki bir mihenk taşına dair zengin bir metin.

KÜLTÜR HİZMETİ VERİYOR

Sazlar ve Sazendeler bölümünde İstanbul'un sazları ve batılı enstrümanların şehre ve dolayısıyla Türk kültürüne dahil oluş hikâyelerini takip etmek mümkün. Halk Müziği bahsinde ise İstanbul'un aslında hafızalarda en çok yer edinen ancak İstanbul müziği denildiğinde çok da üzerinde durulmayan İstanbul Türküleri'ne dair araştırmaları bir araya getirilmiş.

ŞEHRİN MÜZİKAL ZENGİNLİĞİ

İstanbul Müziğine en güçlü tonunu veren Dini ve Tasavvufi Müzik başlığı hatırı sayılır bir yer tutuyor Müzik İstanbul'da. Prof. Namık Sinan Turan 17. Yüzyılda İstanbul'da Toplumsal Bir Krizin Müzik ve Semâya Müdahalesi, Prof. Safa Yeprem İstanbul Mabedlerindeki Müzikal Tınılar, Refik Hakan Talu İstanbul Mevlevihaneleri'nde Müzik, Uğur Alkan da İstanbul ve Ezan makaleleriyle şehre kimliğini giydiren tasavvufi müziğe dair arka planı detaylandırıyor. Prof. Evren Kutlay'ın Doğunun başkentinde Batının Müziği, Avrupa Müziği, Dr. Emre Aracı'nın İstanbul'un Yitik Operası: Naum Operası, Dr. Nihan Tahtaişleyen ise İstanbul'da Çağdaş Müzik makaleleriyle şehrin müzikal zenginliğine işaret ediyor.

Can Aybars ve eşi İrkin Aktüze, Fazıl Abrak, Siegfried Behrend.