İSMAİL BEZİRCİ
Abidin Dino, resimleriyle sanat tarihine iz bırakan önemli sanatçılarımızdan biri... Birçokları Dino'yu, şair Nazım Hikmet'in "Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?" mısrası ile tanıyor. Dino, mutluluğun resmini yapmadı ama bugün mutluluğun resmi Diyarbakır Sur'da çiziliyor. 5 bin yıllık tarihi ile UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır surları önemli etkinliklere şahitlik ediyor. 5 kilometrelik surlarla çevrili tarihi alanın her bir noktasında kültür, sanat, müzik, resim, fotoğraf, arkeoloji, bilim konuşuluyor. Sur Kültür Yolu Festivali kentin havasını değiştirmiş.
9 GÜNDE 500 ETKİNLİK
Diyarbakır, başta tiyatro, müzik, sinema, dans, edebiyat, söyleşi, fotoğraf, resim, çocuk etkinlikleri, balon uçuşu, gökyüzü gözlem, gastronomi olmak üzere yaklaşık 500 etkinliğe ev sahipliği yapıyor. 8 Ekim'de başlayan etkinlikler, 16 Ekim'de son bulacak. 9 günlük festival 35 etkinlik noktasında devam ediyor. Kitap söyleşileri, Denbej Divanları, Şiir Dinletileri, Diyarbakır Musıkisi, Eyvan Geceleri, Velime Geceleri'nden opera, konser, dini sohetlere; resim sergilerinden, Sur Çocuk Şenliği Atölyeleri'ne kadar geniş yelpazedeki etkinliklerin her biri yoğun ilgi görüyor.
Rönesans dönemine ait heykellerin görsellerini yapay zeka işleme metodu ile üreten Refik Anadol'un sergisi yoğun ilgi görüyor.
TARİH VE SANAT İÇ İÇE
Etkinlik yelpazesindeki zenginlik gibi, sanatçı yelpazesindeki zenginlik de dikkat çekiyor. Diyarbakır, popüler kültürden geleneksel kültüre sanatın her alanından etkinliğin heyecanını yaşıyor. Bir yanda Ermeni cemaatinin Ortadoğu'daki büyük kilisesi olarak kabul edilen Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde (16. yüzyılda inşa edildiği biliniyor) İtalyanlar Ressamlar Sergisi'ni gezerken, diğer yanda Güneydoğu Anadolu'nun en eski camisi olan ve İslam âleminin 5. harem-i şerifi olarak kabul edilen Ulu Cami'de (639'a kadar kilise olan yapıtlar zamanla camiye dönüştürüldü.) Diyarbakır Uleması ve Eserleri Sergisi'ni ziyaret edebiliyorsunuz.
SENFONİYE AYAKTA ALKIŞ
Dikkat çeken bir başka nokta ise, festivalin tanıtım afişleri; Türkçe ve Kürtçe hazırlanmış... Vatandaşların festivali sahiplenmesindeki önemli unsurlardan biri de bu olabilir... Ulu Cami'nin iç avlusundaki etkinlikte okunan Mevlid-i Şerif de ruhlara Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak dokunuyor. Diğer taraftan genç kitlelere hitap eden konserler Dağ Kapı Meydanı'nda da on binlerce kişiyi buluştururken, kente 13 yıl aradan sonra gelen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da, 7'den 70'e Diyarbakırlılar tarafından ayakta alkışlanıyor.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ile festivalin etkinlik alanlarını gezdik.
MUTLULUK YÜZLERE YANSIDI
Etkinliklere sadece kentten değil, tüm bölgeden katılım yoğun... Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ilgiden memnun. Festivalin sosyal medyadaki yansımasına dikkat çekiyor, "Şehrin gündemi değişti. Diyarbakırlıların yüzündeki mutluluğu yakından görüyoruz" diyor. Demircan, 9 günlük mesaisini Diyarbakır'a ayırmış, festivalin her etkinliğini yakından takip ediyor. Etkinliğin birinde Diyarbakırlı çocuklarla 'Kral Şakir'i izliyor, bir başka alanda vatandaşlarla halay çekiyor.