Melis Buyruk'tan Mesnevi'den ilhamla yeni sergi: “Four Birds and One Soul”

Dubai, BAE – Leila Heller Gallery, Melis Buyruk'un “Four Birds and One Soul” başlıklı yeni kişisel sergisini duyurdu. Sergi, 30 Ocak tarihinde sanatseverlerle buluşacak.

AZİME KAHYA

Ali Demirtaş

"Four Birds and One Soul", Melis Buyruk'un porselen sanatındaki benzersiz yaklaşımını ve Mevlana'nın Mesnevi'sindeki zamansız öğretilerden aldığı ilhamı bir araya getiriyor. Sergi, insan ruhu ile doğa arasındaki karmaşık ve derin bağları keşfe çıkıyor.

DÖRT KUŞUN HİKAYESİNDEN ESİNLENİYOR

Bu eser serisi, Mesnevi'nin beşinci kitabında anlatılan dört kuşun hikayesinden esinleniyor. Hikâyede her kuş, insan ruhunun farklı yönlerini temsil ediyor. Horoz şehveti, kaz açgözlülüğü, karga hırsı ve tavus kuşu ise kibiri... Bu kuşlar, insanın içinde beslediği ve özgürlüğünü engelleyen içsel çatışmaların sembollerine dönüşüyor. Melis Buyruk, bu soyut kavramları porselen heykelleriyle fiziksel bir forma büründürerek onları hem dokunulabilir hem de sorgulanabilir hale getiriyor. Porselenin kırılganlığı ile gücü bir arada sunması, insanın sınırlarını ve aynı zamanda dönüşüm potansiyelini gözler önüne seriyor.

KENDİ İÇİNE DÖNÜK BİR YAKLAŞIM

Doğadaki uyum ve bireyselliği uzun yıllardır eserlerine yansıtan Buyruk, bu yeni serisinde kendi içine dönük bir yaklaşım sergilemektedir. Çalışmaları, bireyin kendi içinde oluşturduğu engelleri sorgularken, aynı zamanda özgürleşme ve dönüşüm olasılıklarını da araştırıyor. "Four Birds and One Soul", insan ruhunun doğayla kurduğu ilişkiye dair derin bir keşif sunuyor. Bu sergi, Melis Buyruk'un sanatsal ustalığının bir kanıtı olmasının ötesinde, izleyicilere kendi içsel sınırlarını sorgulamaları için bir davet niteliği taşıyor. Zarif ve etkileyici formlarıyla bu eserler hem düşündürüyor hem de izleyicinin kendi içsel bir yolculuna ilham vermektedir.