Mehmet Akif Ersoy'un hayatı tek kitapta

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yılı dolayısıyla, Mehmet Akif Ersoy'un hayatının tüm gerçeklerini, belgeler eşliğinde okuyucuyla buluşturdu.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2021 yılını "İstiklal Marşı Yılı" ilan eden genelgeyi yayımlamasının ardından Milli Şair ve İstiklal Marşı ile ilgili çalışmalarına başladı. Bu çalışmalar sonucunda Mehmet Akif hakkında bugüne kadar yapılmış, belgelere dayanan en kapsamlı kitap olma özelliği taşıyan eser ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sunuş yazısını kaleme aldığı kitapta, arşiv belgeleri ve Mehmet Akif Ersoy'un fotoğraflarına yer verildi.

İKİ BÖLÜMDE 216 BELGE VAR

İki bölümden oluşan kitapta, 138'i arşiv belgesi olan toplam 216 materyal kullanıldı. Bunlardan 124'ü Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı envanterine kayıtlı arşiv belgelerinden, diğerleri ise Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt arşivi, TBMM Arşivi ve özel koleksiyon ile anonim belgelerden oluşuyor. Kitabın ilk bölümünde Ersoy'un hayat hikayesini gösteren belgeler yer alıyor. Şair Mehmet Akif'in nüfus, resmi sicil kayıtları, diplomalarının suretleri, memuriyet, siyaset, üniversite hocalığı ve milletvekilliğine dair pek çok belge bulunuyor. İkinci bölüm ise İstiklal Marşı şiiri, milli marş olarak kabulü ve bestelerine ait belgeleri içeriyor.

"KİTAP, ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU DOLDURDU"

Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, kitabın tarihin bazı bilinmeyen noktalarına ışık tuttuğunu söyledi. Kitabın bu anlamda önemli bir boşluğu doldurduğunu da belirten Ünal, "Gelecek nesiller için önemli bir kaynak eser oluşturduk" dedi.