Marmaris'te bulundu! 2 bin 500 yıllık oyun zarı

2 bin 500 yıllık keşif. Marmaris'teki Kastabos Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda, şimdiki forma benzeyen en eski oyun zarı bulundu.

ENDER TÜRKKAN

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde üçünsün düzenlenen Kültür ve Sanat Festivali'nde tarih ve sanat severler bir araya geldi. Etkinlikte konuşan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İlkçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Kaymakçı, Kastabos Antik Kenti'nde 2021 Eylül'den bu yana sürdürülen arkeolojik kurtarma kazıları hakkında bilgi verdi.

MEZAR KAZISINDAN ÇIKTI

Kaymakçı, mitolojide 'şifa tanrıçası' sıfatı verilen Hemitea'nın adını taşıyan mezar kazıları sırasında taş, gümüş, bronzdan yapılmış yüzlerce figür ve sikkenin yanı sıra 4,18 gram ağırlığında kadın figürü işlemeli altın yüzük ile bir oyun zarı da bulunduğunu belirtti. Zar, taştan yapılmış ve günümüzdekiler gibi küp şeklindeki her yüzü 1'den 6'ya kadar noktalarla işaretlenmiş.

GÜNÜMÜZDEKİLERLE AYNI

Marmaris'te bulunan altın yüzük ve oyun zarının tarihini ortaya koydu. Kaynaklar, altın yüzüğün ilk kez 2 bin 500 yıl önce Helenistik dönemde antik Mısır'da kullanıldığını işaret ediyor. Kastabos'taki bulgu ise aynı dönemde Anadolu'da da altın yüzüğün varlığını ispatlamış oldu. Dünyanın en eski zarları Sümerler döneminde MÖ 3 bin yılına ait, dört kenarlı piramit şeklindeki zarlardı. Marmaris'teki kazılarda bulunan 2 bin 500 yıllık zarın ise günümüzdeki şekliyle aynı olan en eski zar olma özelliğini taşıdığı belirtildi.

Taştan yapılan zarların üzerinde 1'den 6'ya kadar noktalar bulunuyor.

OYUN TABLASI DA BULUNMUŞTU

Geçtiğimiz Eylül ayının başında Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki Daskyleion Ören Yeri'nde arkeolojik kazıda 2 bin 500 yıl öncesinden kalma zar oyunu tablası bulunmuştu. Ağrı, Muğla ve Balıkesir'deki bulgular, zar oyunlarının antik çağlarda da Anadolu'da yaygın olduğunu belgeliyor.