Macaristan'da görevli sancak beyinin evi! Osmanlı konağı gün yüzüne çıkıyor

Osmanlı İmparatorluğu'nun 133 yıl hüküm sürdüğü Szolnok kentinde, o dönemin izlerini taşıyan 16-17. yüzyıla ait cami ve konak kalıntıları üzerinde sürdürülen çalışma bu yıl bitiyor.

Macaristan'daki Damjanich Janos Müzesi arkeoloğu Dr. Robert Kertesz, Szolnok kentinin Osmanlı'da önemli bir askeri ve idari merkez olduğuna işaret etti. 1973'te yapılan kazı çalışmalarıyla o döneme ait cami ve konak kalıntısı bulundu. Hünkar Camii'nin 1550'li yıllarda Yahyapaşazade ailesi tarafından yaptırıldığını, 1620'li yıllarda ise Budin Paşası Mürteza tarafından tadilatının gerçekleştirildiği kaydedildi.

10 ODALI BENZERSİZ BİR YAPI

Caminin kuzeyinde ise 3 yıl önce 15 metre uzunlukta tek katlı bir bina tespit edildi. Kertesz, "Dikdörtgen şeklindeki binanın 16-17. yüzyıla ait Osmanlı konağı olduğunu düşünüyoruz. 10 odadan oluşan zemin katın duvarları ham killi tuğlalardan oluşuyor. Konak dönemin sancak beyinin evi olabilir" dedi.

16. YY'A AİT EJDERHA HEYKELİ DE BULUNDU

Arkeolog Kertesz, konağın odalarından birinde, Orta Asya'dan olduğu düşünülen 16. yüzyıla ait bakırdan yapılmış bir ejderha heykelciği de bulduklarını söyledi. Kertesz, planlamalara göre kazıların bu yaz sonunda tamamlanacağının altını çizdi.