Kültürel miras koruma altında

Depremden zarar gören bölgelerde, camiler ve kiliselerin aralarında olduğu kültür varlıklarının hasar tespitlerini yapmak, yapıların güvenliğini sağlamak amacıyla uzman ekipler oluşturuldu.

10 ili etkileyen deprem 14 asırdır ayakta olan Habibi Neccar Camii'nden, asırlık Adıyaman Ulu Camii'ne, Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi'ne birçok yapıya irili ufaklı zararlar verdi. 10 ilde "Vakıf Kültür Varlıkları"nın hasar tespitlerini yapmak, yapıların güvenliğini oluşturmak amacıyla ekipler oluşturulduğu belirtildi.

UZMANLAR BİR ARAYA GELDİ

Eski eserlerin hasar tespiti, koruması ve ihyasına yönelik üniversitelerin eski eser konusunda uzman inşaat mühendisleri ve mimar öğretim görevlilerinden oluşturulan ekiplere ilave olarak İstanbul Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi başta olmak üzere diğer üniversitelerden de akademisyen desteği alınacağı vurgulandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar gören tüm kültür varlıklarının hasar tespitlerini yapmak ve güvenliklerini sağlamak için çalıştıklarını, yapılardan ayrılan her parçanın koruma altına alınıp restorasyonların aslına uygun şekilde hızla gerçekleştirileceğini bildirdi.

UZMAN EKİPLER ÇALIŞIYOR

Adıyaman Ulu Camii'nde hasar tespiti çalışmalarının yürütüldüğü ve yapıların güvenliğini sağlamak amacıyla ekiplerin oluşturulduğu bildirildi.