Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: 12 ay turist istiyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Arkeolojiyi kültür ve sanatla birleştirerek daha sürdürülebilir, daha tabana yayılmış bir halde vatandaşımızın, sektörün hizmetine sunuyoruz. Hem sezonu uzatıyoruz, hem de nitelikli istihdamı kazanmış oluyoruz. Önemli olan 12 ay turizm yapıp nitelikli turizm gelirlerini vatandaşımız ve sektörümüz için artırabilmek.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Side Antik Kenti'ndeki Side Kültürel Miras Projesi tanıtımında yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak bugüne kadar birçok kültürel miras projesine imza attıklarını ve yoğunlaştıkları destinasyonlardan birinin de Antalya olduğunu söyledi. Bakan Ersoy, Side'nin anıtsal yapıların yanı sıra Türkiye'nin en eski müzelerinden birine ev sahipliği yaptığına dikkat çekti.

Side'nin Antalya'nın ve Türkiye'nin planlanmış ilk ve en önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, Side'de markalaşma çalışmalarına ağırlık verdiklerini bildirdi.

Müze Müdürlüğü ve Kazı Başkanlığı denetiminde bugüne kadar 52 dönümde kazı yapıldığını aktaran Ersoy, Side'nin en kısa sürede tam anlamıyla bir kültürel miras destinasyonu haline geleceğini kaydetti. Bakan Ersoy, yürütülen çalışmalarla bir yandan koruma kullanma dengesi çerçevesinde vatandaşın kültürel mirasla iç içe yaşamasını, bir yandan da Side'ye olan ilgiyi ve turist akışını hızlandıracaklarını ifade etti.

81 MİLYON LİRA ÖDENEK

Kasım 2022'den bu yana 14 noktada kazı ve onarım çalışmaları yaptıklarını ve bunlar için 81 milyon lira ödenek aktardıklarını belirten Bakan Ersoy, Side'de ören yeri sınırını belirleyip ziyaretçiler için güvenli ve aydınlatılmış bir ziyaret güzergahı oluşturduklarını, tek bir biletle antik kenti, antik tiyatroyu ve Side Müzesi'ni ziyaret edilebilir hale getirdiklerini vurguladı.Ersoy, antik kent merkezinden uzakta olmayan bir alan belirleyerek modern ama antik kent siluetiyle yarışmayan yeni bir müze yapmayı da planladıklarını bildirdi.

Daha sonraki süreçte Side Antik Tiyatrosu'nun restorasyonunu tamamlayacaklarını anlatan Ersoy, bunun dışında Side'nin en önemli yüzü Apollon Tapınağı ve Liman Bölgesi'ni ayağa kaldırma projesini hayata geçireceklerini söyledi.

TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Turizmde güvenli ve sürdürülebilirlik çalışmalarına önem verdiklerine değinen Ersoy, "Arkeolojiyi, kültür ve sanatla birleştirerek daha sürdürülebilir, daha tabana yayılmış halde vatandaşımızın, sektörün hizmetine sunmuş oluyoruz. Hem sezonu uzatıyoruz, hem de nitelikli istihdam sağlıyoruz. Önemli olan 12 ay turizm yapıp turizm gelirlerini vartırabilmek" dedi. Sürdürülebilirlikle ilgili bir diğer önemli kriterin, gastronomi ve gastronomide yerel ürün kullanımı olduğunu dile getiren Ersoy, bu alanda da önemli yatırımlar yaptıklarını kaydetti.