Kemal Başar'ın yönettiği Helikopter oyununun provaları başladı

Usta tiyatrocu Kemal Başar'ın yönettiği, Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı Helikopter adlı oyunun provalarına başlandı. Oyun, Eylül ayında seyircisi ile buluşmaya hazırlanıyor.

AA

Kemal Başar yeni bir oyun ile sahnelere dönmeye hazırlanıyor. Tuncer Cücenoğlu'nun kaleme aldığı, Kemal Başar'ın yönettiği "Helikopter" oyununun provaları başladı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; eylül ayında izleyiciyle buluşacak oyuna ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Tiyatro Keyfi Sanat Yönetmeni Kemal Başar, Helikopter'in Tuncer Cücenoğlu'nun dünyanın her tarafında oynanan kendi janrında eşsiz bir eseri olduğunu belirterek, "Pek çok ülkeden sonra Türkiye'de Bursa Devlet Tiyatrosu oynamaya çalıştı ama kısa sürdü. İstanbul'da ilk kez biz oynuyoruz. Şahane bir komedi. Çok iyi bir kast yaptık, Tiyatro Keyfi'nin diğer kastları gibi. Murat Taşkent, Ercüment Aydın, Sude Kızık, Mazhar Alican Uğur ve Batuhan Sezer oynuyor. Oyunculuk açısından önemli isimler." dedi.

Başar, oyunun dünyanın her tarafında sergilenen, çok beğenilen, dünya tiyatrolarınca çok istenen bir eser olduğuna dikkati çekerek, İstanbul'da kendi rejisiyle ilk kez sahneleneceğini dile getirdi.

Avrupa kriterlerini taşıyan bir tiyatro olması amacıyla Almanya'da yaşayan Cüneyt Arkan'la Tiyatro Keyfi'ni kurduklarını kaydeden Başar, şunları aktardı:

"Avrupa'ya kısa zamanda entegre ettik, yaptığımız tiyatroyla. Tiyatro Keyfi'nde minimalist tiyatro yapılıyor. Orta oyunundan yola çıkan sahnelemeler yapılıyor. Çünkü geleneğimize sahip çıkmazsak, geleneğimizden yola çıkmazsak uluslararası anlamda büyük işler yapamayız. Dünyanın bütün büyük sanatçıları bunu yapar. Kendi kültüründen kendi geleneğinden yola çıkar. Ben ödenekli tiyatroları ne yazık ki Batı taklitçisi buluyorum. Oysaki bizim kültürümüz çok engin, çok zengin. Kendi kültürümüze yaslanarak, evrensel normları bilerek, görgü, bilgiyi artırarak, estetiği sağlayıp çok iyi sanatçılarla çalışıp, tiyatronun içindeki işletme bilgisiyle ekonomiyi de rayına sokup Avrupa normlarında bir tiyatro yapılabileceğini göstermek istiyoruz ve gösteriyoruz."

Kemal Başar, yurt dışına çok fazla turne yaptıklarının altını çizerek, "Berlin, Londra, Amsterdam, Tel Aviv, Tırgovişte, Gazimağusa, Lefkoşa'ya defalarca gittik. Benim uluslararası alandaki ilişkilerimle dünyanın hemen hemen her tarafına gittik. Şimdi de 'Tut Elimden Rovni' ve 'Amy Winehouse' Güney Kore'ye gidiyor. Eylül ayında ilk kez bir Türk tiyatrosu Güney Kore'deki festivale davet ediliyor. Ben de haziranda yine ilk kez Güney Kore'de Jeju Adası'nda yapılacak tiyatro forumuna katılıyorum Türkiye'yi temsilen. Bu toplantılar ve gidiş gelişler Tiyatro Keyfi'nin kalitesinin sınanması ve o kaliteyi, o çizgiyi geçmesi açısından sanat yönetmeni olarak beni çok mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.