Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının da defnedildiği Zigetvar'daki Osmanlı yerleşkesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından gün yüzüne çıkarılıyor.
Kazı çalışmalarını yürüten Türk ekibin başındaki ODTÜ Mimarlık Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uzay Peker, Macaristan'ın Zigetvar kentindeki Szölöhegy (Üzüm Tepesi) bölgesinde, Türk ve Macar bilim insanlarının ortak çalışmasıyla keşfedilen, Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının da defnedildiği ve Macaristan'da ilk olma özelliği taşıyan Osmanlı dönemi yerleşkesine dair çalışmalar hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Zigetvar'da devam eden çalışmaların TİKA'nın 2012 yılında Macaristan'ın Pecs Üniversitesi'ne verdiği destek neticesinde başladığını belirten Peker, Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbenin bulunması için çalışmaların öncelikle aynı bölgede bulunan Türbek kilisesi civarına yoğunlaştığını ama orada herhangi bir sonuç alınamaması üzerine Üzüm Tepesi denilen araziye yöneldiklerini kaydetti.
Türbenin ortaya çıkarılması için yürütülen faaliyetlerin tamamen bilimsel olduğuna, bu konuda disiplinler arası bir araştırmanın yürütüldüğüne dikkat çeken Peker, kazı çalışmaları başlamadan önce toprağın altında ve arazide neler olduğunu öngördüklerini anlatarak, ''Arazide ve toprağın altında neler olduğu yapılan jeofizik, tarih, coğrafya, sanat tarihi ve mimarlık tarihi araştırmalarıyla çok yönlü şekilde bakılarak ortaya çıkarılabiliyor. Bu çok yönlü çalışma TİKA'nın verdiği destekle mümkün oldu.'' şeklinde konuştu. (AA)