Kamerun'da Osmanlı izleri

Türkiye'den 4200 km. uzaklıktaki Kamerun'un Ngaoundere şehrindeki camiler, Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor. Padişahların ‘Cuma Selamlığı' geleneği de şehirde hâlâ uygulanıyor.

Kamerun'da Müslüman nüfusun yoğun bulunduğu Adamaoua Bölgesi'nin yönetim merkezi Ngaoundere şehrinin camileri, taşıdığı Osmanlı izleriyle dikkati çekiyor. Nüfusun yüzde 85'i Müslüman olan Ngaoundere, 100'e yakın camisiyle Afrika kıtasında en fazla cami bulunan şehirler arasında yer alıyor.

GELENEK DEVAM EDİYOR

Osmanlı'nın Nijerya'ya kadar götürdüğü İslam kültürü ve mimarisi, Nijeryalı Müslümanların İslam dinini taşıdığı Ngaoundere'nin camilerinde hâlâ yaşatılıyor.

Osmanlı ve Türk bayrağının Kamerun'da dinin sembolü olduğunu belirten Türkiye'nin Yaounde Büyükelçiliği Din Hizmetleri Koordinatörü Hamza Yıldırım, "Kamerun'da ay ve yıldız, 'Kelimeişehadet' gibi görülür. Asya ve Avrupa'da İslam'ın sembolü olarak hilal kullanılırken burada Osmanlı ve Türk bayrağı olan ay ve yıldız kullanılır" dedi. Osmanlı padişahlarının cuma namazı sonrasında yaptıkları "Cuma Selamlığı" Ngaoundere'de hâlâ uygulanıyor. Ngaoundere Ulu Camii'nde cuma namazını kılan Ngaoundere Sultanı Mohamadou Hayatou İssa, caminin karşısındaki sarayına, halkı selamlayarak geçiyor.

Ngaoundere şehrinde 100'e yakın cami bulunuyor.