İsviçre'de ‘Altın Hilal' coşkusu

Avrupa'da yaşayan Türk gençleri sinemayla buluşturan Atlın Hilal Film Festivali'nin 12'incsi İsviçre'nin Zürih kentinde gerçekleşti. İsviçre İslam Toplumu Gençlik Teşilatı tarafından düzenlenen festivale Türkiye'den oyuncular, sinema yazarları ve gazetecilerle çok sayıda sanatsever katıldı.

Bedir Acar

İsviçre İslam Toplumu Gençlik Teşkilatı tarafından düzenlenen 12. Altın Hilal Film Festivali İsviçre'nin Zürih kentinde gerçekleştirildi.

İsviçre'nin farklı şehirlerinde yaşayan gençlerin çektiği kısa filmlerin yarıştığıı festivalde dereceye girenlere ödüllerin takdim edildiği geceye ülkede yaşayan Türklerin katılımı yoğun oldu.

Fevzi YÜKSELDİ

Dietikon Stadthalle'de sinema ve sanatseverleri bir araya getiren festivalin gala gecesinde Çağrı filminin efsana yönetmeni Mustafa Akkad sergisi de düzenlendi.

Sergide Akkad'ın fotoğraflarıyla birlikte Çağrı filminin set görüntüleri ve kamera arkası hikayesi de yer aldı.

İsviçre İslam Toplumu Eğitim Merkezi tiyatro biriminin hazırladığı; rejisini Ahmet Türkel ve Ayşe Kasapoğlu'nun üstlendiği "Game'n Yapıyoruz" adlı oyunla renkleren festivalin açılışında konuşan İsviçre İslam Toplumu Başkanı Abdullah Kasapoğlu, sinema ve medyanın etkilerinin hayatın her alanında görüldüğünü belirterek, Avrupa'da yaşayan gençleri sanatla ve sinemayla buluşturmayı hedeflediklerini, topluluk olarak sanatla ilgilenen gençlere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Sanatsal etkinliklerin idealist gençler yetiştirmedeki önemine vurgu yapan Kasapoğlu, günümüz toplumlarının büyük bunalımlar yaşadıklarını, sanat faaliyetlerinin ise insanları dönüştürmede önemli işlevler üstlendiğini ifade etti.

Hangi din ve inanıştan olursa olsun, insanı insan yapan değerlerin görünür olduğu sanat eserlerini ön plana çıkarmak için çaba harcadıklarını dile getiren Kasapoğlu, Altın Hilal Film Festivali'nin bu hedefle büyürerek yoluna devam edeceğini kaydetti.

İsviçre İslam Toplumu Gençlik Teşkilatı Başkanı Fevzi Yükseldi ise gençleri sanatla buluşturmak için 2009'da yola çıkan Altın Hilal Film Festivali'nin her yıl güçlenerek daha çok insana ulaştığını dile getirdi.

Festival sayesinde, İsviçre başta olmak üzere, Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşayan onlarca gencin kısa filmler çekerek sinemaya adım attıklarını belirten Yükseldi, Altın Hilal Film Festivali'nin, Türk toplumu arasında, Avrupa'da gerçekleşen en önemli sanat etkinliklerinden biri haline geldiğini söyledi.

Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde sinemanın en önemli iletişim kanallarından biri haline geldiğine vurgu yapan Yükseldi, 'Nelerle meşgul oluyor, nelere zaman harcıyorsak, yavaş yavaş onun gibi düşünmeye ve davranmaya başlıyoruz. Bundan dolayı böylesi etkili bir alanda sessiz kalıp izleyen olmaktansa, bizim de söyleyeceğimiz sözler var diyerek harekete geçmek ve insanlık yararına çalışmak en doğru iştir' dedi.

Yükseldi, 'Bugün olduğu gibi bundan sonra da toplumsal meseleler ve değerler hakıkında hikayesi ve derdi olan tüm kardeşlerimizle Altın Hilal Film Festivali kapsamında beraber yol almayı can-ı gönülden istiyoruz' şekilinde konuştu.

Bu sene altı filmin yarıştığı 12. Altın Hilal Film Festivali'nde birinciliği Sinan Çetinkaya'nın yönetmenliğini yaptığı 'Ekran' adlı film kazanırken, ikincilik ödülünü "Mayın" adlı filmle Ali Gürboğa aldı.

Festivalde İbrahim Kısa'nın yönetmenliğini yaptığı 'İkna' üçüncü film seçilirken, Muhammed Yaşartürk'ün yönetmen koltuğunda oturduğu 'Ayna' adlı film ise Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Koorodinaörlüğünü Mustafa Uğur'un yaptığı festivalin jüri üyeleri arasında ise senarist Bilali Yıldırım, oyuncular Emre Basalak, Derda Yasir Yenal, sinema yazarı Bedir Acar ve gazeteci Bünyamin Yılmaz yer aldı.