İstanbul'u bu desenlerle hediye edeceksiniz

İstanbul temalı hediyelik eşya üretimi misyonuyla yola çıkan İBB Kültür AŞ'nin hediyelik eşya markası “Hediyem İstanbul”un desen tasarım yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu.


Bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen İllüstrasyon Yarışması’nda “I’m İstanbul” isimli çalışması ile Dilara Şebnem Esendemir birinci, İstanbul’un iki yakasını birer bardağa benzeterek fantastik ögelerle resimleyen Ezgi Karaata ikinci, İstanbul’un simgelerini tek kalbe sığdıran Nilgün Şimşek ise üçüncü oldu. 

Geleneksel Sanatların Yaşatılması Amacıyla Bu Yıl İlk Kez Düzenlendi

Hediyem İstanbul Desen Tasarım Yarışması’nda bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Geleneksel Türk Sanatları Yarışması ise “Çini”, “Kalemişi”, “Minyatür” ve “Tezhip” olmak üzere dört ayrı kategoride gerçekleşti. Yedi tepeden ilhamla gerçekleştirdiği çalışması ile Hürriyet Gençbay kalemişi kategorisinde, İstanbul’un simgelerini Rumi motifi ile harmanlayan Hüsna Kılıç tezhip kategorisinde ve “Canım İstanbul’um” isimli çalışması ile Fatma Ergin minyatür kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Çini kategorisinde birinci ve ikincilik ödülü verilememiş, Kız Kulesi’nin hikâyesi tasvir ettiği çalışmasıyla Pınar Yatarkalkmaz çini kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görülmüştür.

İBB Kültür A.Ş. “Geleneksel Türk Sanatları” yarışmasını, geleneksel sanatlarımızın unutulmaması, yaşatılması, özendirilmesi ve hediyelik eşyalar sayesinde dünyanın farklı noktalarına ulaşabilmesi amacıyla bu yıl ilk kez düzenledi.

Jüri 200 eserden 24’ünü ödüllendirdi 

İstanbul’un tarihini, mimari yapısını, sanatsal özelliklerini yansıtacak ve hatıra niteliği taşıyacak özgün desen tasarımlarını ortaya çıkarmak için düzenlenen yarışmada bu yıl 200 eser değerlendirmeye alındı. Eserler, Prof. Dr. Tevfik Fikret Uçar, Prof. Dr. Faruk Taşkale, Prof. Dr. Sitare Turan, Doç. Dr. Münevver Üçer’in de aralarında bulunduğu seçkin bir kurul tarafından değerlendirildi. İki ayrı dalda gerçekleşen desen tasarım yarışmasında toplam 24 eser ödüllendirildi. Değerlendirme yapılırken eserlerin hediyelik ürünleri uygulanabilirliği de göz önünde tutuluyor.

İstanbul’un yeni hediyelik eşyalarında kullanılacaklar


Hediyem İstanbul desen tasarım yarışmasında dereceye giren çalışmalar, Hediyem İstanbul’un bu yıl üreteceği yeni hediyelik eşyalara ilham kaynağı olacak. Eserler özellikle turistler tarafından yoğun ilgi gören hediyelik eşyaların üzerinde hayat bulacak.

İşte dereceye giren tasarımlar ve hikâyeleri
3.İLLÜSTRASYON YARIŞMASI 



 
İllüstrasyon Yarışması Birincilik Ödülü / I’m İstanbul / Dilara Şebnem Esendemir

Dilara Şebnem Esendemir, eserinde İstanbul’u İstanbul yapan güzellikleri bir araya getirmiş. Kadıköy’ün martılarla çevrilmiş vapuruna bindirip, Haydarpaşa’nın görkemli ama sakin havasından aldırıp, boğazın serin sularının ortasında bekleyen Kız Kulesi’ne ulaştırıp oradan da Ayasofya ve Galata Kulesi’ne çıkarıyor. Esendemir, I’m İstanbul ile sizlere benim gözümden bir İstanbul hediye etmek istedim diyor.


 
İllüstrasyon Yarışması İkincilik Ödülü / Ezgi Karaata

Ezgi Karaata çalışmasına Avrupa ve Anadolu yakalarını iki bardağa benzeterek yola çıkmış. Bardaklar bir köprü ve ipe asılı çamaşırlarla birbirine bağlanmaktadır. İllüstrasyon; minyatür sanatının etkisinde, fantastik ögeler ve mizah duygusu yoğun biçimde kullanılarak hazırlanmış.
Köprünün üstünde araçlar ve içi insan dolu bir metrobüs var. Bardakların içinde o yakanın mimarisi ile bağlantılı ögeler yerleştirilmiş. Denizin üzerinde İstanbul’un vapurlarından bir görünüm illüstre edilmiş. Vapurun içinde kimi insanlar telefonları ile uğraşırken, kimileri martılara simit atıyor. İllüstrasyonda adalar uyuyan kedilerle betimlenmiş.

1.GELENEKSEL TÜRK SANATLARI YARIŞMASI


 
Minyatür Kategorisi Birincilik Ödülü / Canım İstanbul’um / Fatma Ergin 

Fatma Ergin çalışmasında martıların, dalgaların sesi ile İstanbul’un yeşil ve mavisinin insanı başka dünyalara yolculuğa çıkardığını belirterek, bu şehirde güzelliğin, kargaşanın, mutluluğun ve hüznün aynı anda yaşanabildiğini, şehrin bu haliyle büyüleyici olduğunu vurgulamak istemiş.


 
Tezhip Kategorisi Birincilik Ödülü / Hüsna Kılıç

İstanbul şehrinin simgelerinden olan Galata Kulesi ve Sultan Ahmet Camii’nin ele alındığı tasarımda şehri simgeleyen çeşitli ögelere yer verilmiştir. Stilize edilmiş balık, martı ve bulutlar ile bir kompozisyon yapılmış ve zencerekler ile zenginleştirilmiş. Çalışmanın orta kısmına Geleneksel Türk Sanatlarının yapı taşlarından olan rumi motifi ile tasarım yapılmış ve şehrin sembolleri ile harmanlanmış bir çalışma ortaya çıkmış.


 
Kalemişi Kategorisi Birincilik Ödülü / Hürriyet Gençbay

İstanbul’un yedi tepe üzerinde kurulmuş olmasından ilhamla yola çıkılan bu çalışmada yedi form oluşturulmuş. Formların iç kısımları rumi kompozisyonla doldurulmuş. Tepelik ve ortabağ motiflerinin kullanıldığı kompozisyonda ok gibi çıkan sivri ısımlar tığ ile bitirilmiş.

Altta, Türk sanatına II. Beyazıt döneminde giren ve tabiat unsuru olarak kullanılan bulut motifi onun hemen altında da stilize edilmiş İstanbul lalesi yer alıyor. Aralardaki boşluklarda İstanbul denince akla gelen mekân ve nesneler resmedilmiş.


 
Çini Kategorisi Üçüncülük Ödülü / Pınar Yatarkalkmaz

Çalışmada, İstanbul’un sembollerinden olan Kız Kulesi’nin hikâyesi tasvir edilmiş. Yarı stilize üslup ve geometrik bezemelerden faydalanılarak görsel bir kompozisyon oluşturulmuş.