İngiltere Topkapı Sarayı'nı birinci seçti: Altın orana göre kusursuz

İngiltere'de yapılan ‘dünyanın en güzel sarayları' anketinde Topkapı Sarayı birinci seçildi. Fatih Sultan Mehmet tarafından inşaatına başlanan ve altın orandan sadece yüzde 3'lük bir sapmaya sahip olan Topkapı Sarayı, matematiksel olarak neredeyse ‘kusursuz'.

İngiltere'de 'money.co.uk' adlı internet sitesinin yaptığı araştırmaya göre, Topkapı Sarayı dünyanın en güzel sarayı seçildi. Topkapı Sarayı, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in de yaşadığı Buckingham Sarayı da dahil olmak üzere Schönbrunn, Elhamra, Neuschwanstein gibi ünlü sarayları geride bıraktı. Sarayın, altın oran hesaplamasında sadece yüzde 3'lük bir sapmayla neredeyse kusursuz bir yapı olduğu belirtildi. Araştırmanın ikinci sırasında ise Hindistan'da bulunan ünlü Mysor Sarayı yer aldı. Sarayın altın oran bakımından Topkapı Sarayı'na en yakın yapı olduğu belirtildi.

YASAK ŞEHİR DE LİSTEDE

Pekin'de bulunan 'Yasak Şehir' ise altın oran hesaplamasında yüzde 10'luk bir sapmaya sahip olarak listede üçüncü sırada yer aldı. Listenin 4. sırasında ise Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan ünlü Schönbrunn Sarayı, Almanya'nın güneyindeki Bavyera eyaletinde bulunan Neuschwanstein Şatosu 5. sırada yer aldı.

UNESCO LİSTESİNDE

19. yüzyıla kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. 80 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Topkapı Sarayı, İstanbul'un tarihi yarımadasının en önemli noktalarının başında geliyor.