Humanitarian Film Festivali Jüri Başkanı Saraybosnalı yönetmen Aida Begić: Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için denemeyi bırakmamalıyız

TRT World Citizen tarafından düzenlenen “Humanitarian Film Festival” bugün altıncı kez sanatseverlerle buluşuyor. Festivalin jüri başkanı Saraybosnalı yönetmen ve senarist Aida Begic´, “Şiddet, çoğu zaman sessizce izleniyor; Gazze'de yaşananlar buna bir örnek. Sudan gibi, insanların acı çektiği Afrika ülkeleri hakkında neredeyse hiç haber yok. Bu yüzden bu tür festivaller sorular sormak ve dikkat çekmek için önemli. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için denemeyi asla bırakmamalıyız” dedi.

MERVE YILMAZ ORUÇ

Tüm dünya vatandaşlarına yol göstermek ve iz bırakmak hedefi ile 'insan odaklı' çalışan TRT World Citizen tarafından düzenlenen Humanitarian Film Festivali (İnsanı Film Festivali), bu yıl altıncı kez sanatseverlerle buluşuyor. Merkezine insanı alarak; savaş, çatışma, pandemi, kadın hakları, göçmen krizi, iklim değişikliği ve çevre kirliliği, açlık, kıtlık, evsizlik ve yoksulluk gibi farklı konulara odaklanan Festival, bu bireylerin hikâyelerini paylaşmak, seslerini ve anlatılarını duyurmak için sinemayı bir araç olarak kullanıyor. Bu yıl 301 filmin başvurduğu festivalin ödül töreni bu akşam AKM'de gerçekleşecek. Geçen 5 yılda 10 bini aşkın filmin başvurduğu ve toplam 17 ödülün verildiği Humanitarian Film Festival'de bu sene de jüri oyları ile seçilen en iyi üç film 18.00'de başlayacak törenle sahiplerini bulacak.

FARKLI ÜLKELERDEN FİLMLER YARIŞACAK

Festivale bu sene İran, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülkeden film başvuruları geldi. Tüm filmler alanında uzman ulusal ve uluslararası isimlerden oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi. Bu sene Saraybosnalı ünlü yönetmen ve senarist Aida Begić'in başkanlığını yaptığı jüride; yönetmen ve şair Faysal Soysal, yönetmen ve yazar Abdülhamit Güler, yönetmen ve senarist Darin J. Sallam ve oyuncu Pelin Karahan yer aldı.

Festival kapsamında gün boyunca etkinlikler AKM Yeşilçam Sineması'nda yapılacak. Program İnsanî Film Yapımcılığı paneli ile başlayıp film gösterimleri ile devam edecek. Öğleden sonra ise Perde Arkası: Film Okuma Atölyesi ardından tekrar film gösterimleri olacak. Ve Oyunculuk Atölyesi akabinde ödül töreni başlayacak.

BU TARZ FESTİVALLER DİKKAT ÇEKMEK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Aksam.com.tr olarak Humanitarian Film Festivali öncesinde jüri başkanı Aida Begić ile sohbet ettik. "Humanitarian Film Festival'in son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü festival film sanatını kullanarak; insanlığın, adaletsizliğin ve dünyanın dört bir yanındaki savunmasız grupların temel sorunlarının altını çiziyor." diyerek sözlerine başlayan Begić, "Dünya, son derece güvensiz bir yer haline geldi. Korkunç adaletsizliklere, insan acılarına, zorunlu göçlere ve ekonomik krizlere tanık oluyoruz. Şiddet, çoğu zaman sessizce izleniyor; Gazze'de yaşananlar buna bir örnek. Sudan gibi, insanların acı çektiği Afrika ülkeleri hakkında neredeyse hiç haber yok. Bu yüzden bu tür festivaller sorular sormak ve dikkat çekmek için son derece önemli. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için etki yaratmaya çalışmak ne kadar imkânsız görünürse görünsün, denemeyi asla bırakmamalıyız." şeklinde konuştu.

İZLEYİCİYİ KENDİ İÇ DÜNYASINA YÖNLENDİRMEYİ SEVİYORUM

Kendi yapımlarında da insanî sorunları merkezine alan filmler ortaya koyan Begić, sinemanın her şeyden önce diyalog kurmanın, iletişim sağlamanın, insan hikâyelerini anlatmak ve belirli soruları gündeme getirmenin bir yolu olduğuna dikkat çekiyor. Bırakma Beni, Sarajevo'nun Çocukları gibi yapımlarında mülteci sorunu, savaşlardaki çocuklar gibi konuları kadın gözüyle sinemasına taşıyan Begić, "İki filmimde, maalesef dünya genelinde giderek büyüyen ve en savunmasız nüfus grubu olan yetimleri ele aldım. İzleyiciyi, başkaları hakkında bir şeyler keşfederken aynı zamanda kendi iç dünyalarına da derinlemesine bakmaya yönlendiren bir yolculuğa çıkarmayı seviyorum." diyor.

FİLM SEÇKİSİNDE KALİTELİ YAPIMLAR VAR

Festivaldeki filmleri de değerlendiren Begić şunları aktardı: "Film seçkisinin son derece iyi olduğunu söylemeliyim. Özellikle dünyada, sıkça görme fırsatı bulamadığımız ülkelerden gelen filmler var. Bizim için önemli olan filmlerin önemli bir konuyu ilginç bir şekilde ele alması, yüksek sanatsal ve zanaat seviyesinde olmalarıydı. Karar vermek kolay olmadı, çünkü hepsi olağanüstü kaliteli filmlerdi."

"KENDİNİZ İÇİN ÖNEMLİ OLANI YAPIN Kİ BAŞKALARI İÇİN DE ÖNEMLİ OLSUN"

Sinemanın sadece vizyon filmi çekmekle sınırlı olmadığını gösteren yönetmenlerden biri olan Begić sözlerini genç meslektaşlarına gönderdiği bir mesajla bitirdi: "Eğlence ve gösteri üretiminin aşırı olduğu bir dönemde, temel amacı kâr olmayan filmler için bir izleyici bulmanın hâlâ mümkün olduğuna inanmak önemli. Coşku ve sevgi, gölgede kalsa da asla tamamen yok olmaz. Sizin için önemli olan filmleri yapın, bunlar başkaları için de önemli hale gelecektir."