Hitit tarihini değiştirecek kraliyet mühürleri

Sivas'ta eski adı “Samuha” olan Hitit şehri Kayalıpınar'daki kazılarda prenslere, katiplere ve kaya tapınağı beylerine ait 50'nin üzerinde mühür baskısı ortaya çıkarıldı.

Akşam Gazetesi

Sivas'ın Yıldızeli İlçesi'nde 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar'daki yürütülen kazılarda Hitit kralları, prenses, prens ve görevlilerine ait 50'nin üzerinde mühür bulundu. İstanbul Üniversitesi Hititoloji Ana Bilimdalı'ndan Prof. Dr. Hasan Peker şunları söyledi: "Mühür baskıları ve bu baskıların üzerinde de 13. yüzyılın başlarında hüküm sürmüş III. Hattusili ailesi üyelerinin isimlerini, mesleklerini ve ünvanlarını görüyoruz. Aralarında baş katipler, katipler, kaya tapınağı beyleri var. HattusaRuntiya ya da HattusaKuruntiya diye bir prensin mühür baskısıyla karşılaştık. Bu isim özel isim olarak Hattuşa kentinin koruyucu tanrısı anlamına geliyor."

7 BİN 800 YILLIK ORAK

İzmir'de Ulucak Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, 7 bin 800 yıllık 'orak' bulundu. Prof. Dr. Özlem Çevik, "Ulucak Batı Anadolu'nun en erken köy yerleşimlerinden biri. Kazılarda, ilk kez orak bulduk. 17 santim uzunluğunda, sığırın muhtemelen kürek kemiğinden yapılmış ve ucuna çakmak taşları yerleştirilmiş. Günümüzden 7 bin 800 yıl öncesine tarihlenen bir evin tabanı üzerinde bulduk" dedi.