Heyecan verici keşifler... Troas'ta 1800 yıllık mimari

Çanakkale'deki Alexandria Troas Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik kazılarda 1800 yıllık arkeolojik buluntulara rastlandı. Kazılarda sikke ve seramikler de gün yüzüne çıkartıldı.

DHA

Çanakkale Ezine'deki Dalyan köyü yakınında yer alan ve 2 bin 400 yıllık liman kenti olan Alexandria Troas Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmalarında heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. Antik kentte bu yıl yapılan kazılarda 1800 yıllık mimari yapılar gün yüzüne çıkarılıyor. 25-30 kişilik bir ekibiyle bölgede arkeolojik kazıları yöneten Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Öztepe, mimari yapıların yanı sıra sikke ve seramik gibi birçok tarihi eseri gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.

M.S. 2. YÜZYILDAN İZLER

Kazı çalışmalarının 1 Temmuz itibarıyla başladığını söyleyen Prof. Dr. Öztepe, "Kazı alanda odeon, podiumlu salon, polygonal yapı gibi önemli yapılar var. Burada yürüttüğümüz çalışmalar M.S. 2'nci yüzyıldan itibaren alanda yapılaşmanın ortaya koydu. Bu anlamda 1800 yıl öncesinden başlayıp belki 300-400 yıl içerisinde değişimler gösteren yapılar grubunun bir bölümünü gün ışığına çıkarmaya başladık" diye konuştu.

"BİR YAPININ DUVAR İZLERİ"

Öztepe, şöyle devam etti: "Kentin yaşanmışlığının dönemsel belgelerini de yerinde koruyacağız. Hedefimiz 'doğu yapısı' olarak adlandırabileceğimiz alanın altından geçtiğini düşündüğümüz kuzeye güney doğrultulu caddeye kadar tespit etmek. Bir bölümünü tel örgünün içerisinden kazarak tespit edeceğiz. . Jeofizik çalışmaları sonucunda büyük bir yapının duvar izleri olması muhtemel sonuçlar elde ettik."