MERVE YILMAZ ORUÇ
Karabağ zaferinin yıl dönümünde, işgale teslim olmayan ve sahadaki mücadelesiyle Azerbaycan halkına umut aşılayan Karabağ Futbol Kulübü'nün hikâyesi TRT Belgesel'in "Gol Atan Cepheye" belgeseli ile ekranlara geliyor. Gol Atan Cepheye "Karabağ", ilk bölümüyle bugün 20.00'de TRT Belgesel'de izleyici ile buluşacak.
TRT Belgesel'in yakın tarihe kapı açan ve destansı özgürlük hikâyelerini futbol penceresinden anlatan belgesel serisi "Gol Atan Cepheye", Karabağ bölümleriyle devam ediyor. Azerbaycan Türklerinin haklı davasını ve zafere giden yolda verdikleri kahramanca mücadeleyi anlatan belgeselinin ilk bölümü bu akşam ikinci bölümü ise yarın akşam ekranlarda olacak. 30 yıl boyunca Ermenistan işgali altında kalan Azerbaycan toprağı Karabağ, Azerbaycan ordusunun 8 Kasım 2020'de Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'yı kurtarmasıyla Ermenistan işgalinden kurtarıldı. Özgürlüğe giden bu yolda ve işgal süresince sürdürülen direnişte, Karabağ'ın futbol takımı da önemli bir sembol oldu. Stadyumları bombalanan, futbolcuları şehit olan, kaptanları cephede kahraman bir komutana dönüşen Karabağ Futbol Kulübü, sahadaki mücadelesinden asla geri adım atmadı.
Şimdi bu mücadele bir belgesele konu oluyor. Araştırmacı ve akademisyen Erdal Hoş'un anlatımıyla çekilen iki bölümlük belgeselin yapımcılığını Volkan Kara, yönetmenliğini ise Adem Kara üstleniyor. Gol Atan Cepheye "Karabağ" belgeselinde; Azerbaycan halkının yıllarca süren haklı mücadelesinde Karabağ Futbol Kulübü'nün rolü, takımın dünden bugüne uzanan çarpıcı hikâyesi, tanıklıklar ve tarihi gerçeklerle ele alınıyor. Daha önce Kıbrıs'ı ele aldıklarını hatırlatan Erdal Hoş bu sefer neden Karabağ olduğunu şu sözlerle aktarıyor: "Biraz iddialı olacak ama futbolun önce cephede direnişte sonra diplomasi masasında bir soft pover olarak kullanıldığı bundan daha güçlü bir örnek yok diyebilirim. Gerek Kıbrıs gerekse Azerbaycan, futbol toplum ilişkisi anlamında en güçlü diyebileceğimiz iki hikâye de Türklerin... Belki de çok saldırıya maruz kalmayla ilgili bir durum bu."
Belgeselin iki bölüm halinde ekranlarda olacağını belirten Hoş, "İlk bölüm kara günler diyebileceğimiz dönem. Savaş başladığında kulübün eski kaptanı ve o anda teknik direktörü olan milli kahraman Allahverdi Bağırov'un kendi milis cephesini kurması, direnişi ve şehadeti... Bu sırada takımın halka moral vermek ve 'Hayat devam ediyor' demek adına maç yapması yer alıyor. Ama sonuçta Karabağ'ın işgali ve 1994'e kadar olan süreç burada anlatılıyor. İkinci bölümde ise 2023 yılında gelen zafer, işgal sonrasında yüzbinlerce göçmenin ve Azerbaycan halkının Karabağ adını yaşatabilmek için Karabağ FK'nın etrafında toplanması ve takımın Avrupa'da elde ettiği başarılarla işgal altındaki Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunun vurgulanmasını izleyeceğiz." şeklinde konuşuyor.
Belgeseli çekerken Birinci Karabağ Savaşı'nda şehit olan Allahverdi Bağırov ve onun ablası Elmas Bağırov'un hikâyesinin kendisini çok etkilediğini belirten Hoş, yine İkinci Karabağ Savaşı'nda şehit düşen tribün lideri Mehmet Ali ve onun babasının yaşadıklarının da oldukça dikkat çekici olduğunu söylüyor. Yapımda kendi anlattığı yerler dışında kulüp başkanı, teknik direktör, şehit yakınları, taraftarlar ve Karabağ'da işgali yaşayan gazetecilerin yer aldığını belirten Hoş, futbolun insan ve topluma bakan yönü ile ilgili belgesellere devam etmek istediğini sözlerine ekliyor.