Hat sanatının üstatları “Aşkın Sûreti Hilye-i Şerîfeler” sergisinde buluştu

Hat sanatının üstatları Hafız Osman, Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın yanı sıra günümüz hattatlarından Savaş Çevik, Fuat Başar, Ferhat Kurlu, Abdurrahman Abdi ve İsmail Öztürk'e ait eserlerin yer aldığı “Aşkın Sûreti Hilye-i Şerîfeler” sergisi, Ramazan ayı boyunca ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

AKSAM.COM.TR

MERVE YILMAZ ORUÇ

"Aşkın Sûreti Hilye-i Şerîfeler" sergisi Ramazan ayı boyunca ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Yıldız Holding İslam Eserleri Koleksiyonu'nda yer alan hilye-i şerifeler, "Aşkın Sûreti Hilye-i Şerîfeler" isimli kitapta bir araya getirildi. Kitaptaki eserlerden oluşan sergi de Yıldız Holding'in Çamlıca Kampüsü'nde ziyaretçilerini bekliyor. Yazar ve sanat danışmanı İbrahim Ethem Gören tarafından yayına hazırlanan kitapta; Hafız Osman, Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Hasan Rıza Efendi, Bakkal Arif Efendi, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın yanı sıra günümüz hattatlarından Savaş Çevik, Hüseyin Öksüz, Fuat Başar, Süleyman Berk, Ferhat Kurlu, Said Abuzeroğlu, Abdurrahman Abdi, Ary Fâris Kader, Zeyad Hayder Abdullah el-Mühendis ve İsmail Öztürk'ün de yer aldığı 35 sanatçının kaleminden 47 Hilye-i Şerife yer alıyor. Hem kitabın sürecini hem de sergideki eserleri Gören ile konuştuk.

"MEHMET FEHMİ EFENDİ'NİN BİR ESERİ ÇIKIŞ NOKTASI OLDU"

"Aşkın Sûreti Hilye-i Şerîfeler" kitabının ortaya çıkış sürecinden ve hilyenin anlamını anlatarak sözlerine başlayan Gören, "Her Ramazan ayında Yıldız Holding, Geleneksel Türk sanatları ile ilgili bir sergi açıyor. 2022 yılında açılan sergide Mehmet Fehmi Efendi'nin bir eseri vardı. Bu sergide de var. Onun yazdığı levhadaki sözler ile ilgili bir yazı kaleme almıştım. Bunun üzerine Murat Bey'in talebi ile hilye'lerle ilgili kitap fikri ortaya çıktı. Hilye; Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) siret ve suret tasviri mahiyetindeki tezhipli müzeyyel levhalardır. Hilye aynı zamanda ziynet, süs anlamına da gelir. Tarihteki levha halindeki ilk hilye 17. yüzyılda hattat Hâfız Osman tarafından hazırlanmış. O dönemden beri de asırlardır hattatlar bu şekilde hilye-i şerife yazıyor." şeklinde konuştu.

"BURADAKİ ÇALIŞMALAR ALİYY-ÜL-A'LÂ ESERLERDİR"

Sergide 36 eserin bulunduğunu ancak kitapta 47 hilye ile ilgili bilgilerin yer aldığını belirten Gören sözlerine şöyle devam etti: "Bu bir koleksiyon kitabıdır. Yaklaşık bir yıla yakın bir zamanda hazırladım. Geleneksel Türk İslam Sanatı'nın kıymetli isimlerinden ilhamla pek çok arkadaşımızla istişare ederek ortaya çıktı. Türünün ilk örneklerinden. Burada hem Osmanlı döneminin hem de günümüz en mühim yazı ve tezhip üstatlarının eserleri yer alıyor. Her Hilye-i Şerif'in bir hikâyesi var. Kitapta hem bu hikâyelere, anlamlarına yer verdik hem de tezhip özelliklerini aktarmaya çalıştık. Eserlerin yazılarını detaylı bir şekilde analiz ettik. Ve kıymetli üstatlardan bahsettik. İsim olarak bahsetmek gerekirse Hafız Osman'ın burada seyahat hilyesi var. Yine Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin eseri yer alıyor. Türk hat sanatından onun için şöyle bir söz vardır; 'Hattatların içindeki en mühim musikişinas, musikişinaslar içindeki en mühim hattat' olarak bilinir. Ayasofya Camii içerisinde yer alan 7.5 metre çapındaki levhaları da o yazmıştır. Ayrıca günümüz hattatlarından Savaş Çevik, Hüseyin Öksüz, Fuat Başar, Süleyman Berk, Ferhat Kurlu'nun da eserleri var. Yine hat dışında çok önemli bezeme ustalarına da yer verdik. Müzehhibe Fatma Rikkat Kunt hanımefendinin eserleri var. Kendisi uzun yıllar Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nde dersler vermiş. Kemal Batanay hocamızın eserinin tezhibini yapmış. Buradaki eserler hem yazı hem de tezhip anlamında aliyy-ül-a'lâ'dır."

"YENİ NESİLLERE ÖRNEK OLMASI DİLEĞİYLE"

Eserlerin yer aldığı çerçevelerden kiminin Osmanlı döneminde el emeği ile hazırlanmış altın varaklı çerçeveler olduğuna da dikkat çeken Gören, serginin yeni nesillere örnek olmasını dilediğini söyledi: "Bu eserlerin yeni nesillere aktarılması konusunda güzel bir proje oldu. Buradaki sergiyi gezenler belki bir hattatın ya da bir tezhip sanatçısının peşine düşecekler. Bu anlamda güzel kapılar aralamasını dilerim."

Sergi, (0216) 524 25 00 numaralı telefondan randevu alınarak, 09.00-17.00 saatleri arasında Yıldız Holding Çamlıca Kampüsü'nde 28 Mart'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.