Hasan Çelebi Hakk'ın rahmetine kavuştu

Türk hat sanatının yeni nesillere aktarılmasında büyük rol oynayan Reîsü'l-hattatîn Hasan Çelebi 88 yaşında emaneti sahibine teslim etti. Çelebi, geçen Ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden Necip Fazıl Saygı Ödülü'nü almıştı. Öte yandan Hasan Çelebi'nin cenazesi Büyük Çamlıca Camii'nde kılınacak öğle namazına müteakip Karacahmet Mezarlığı'ndaki Hattatlar Sofrası'na defnedilecek.

AKSAM.COM.TR

Gülcan Tezcan

"Hattatların Reisi" kabul edilen, dünyanın birçok camisinde imzası bulunan hattat Hasan Çelebi, 88 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. Hat sanatının zirve ismi Hasan Çelebi'nin vefatı sanat dünyasında büyük üzüntüyle karşılandı.

2011 yılında geleneksel sanatlar dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülüne lâyık görülen Çelebi'ye 3 Ocak 2025'te 11. Kez gerçekleşen Necip Fazıl Ödülleri töreninde de Saygı Ödülü takdim edilmişti. Törende konuşan Çelebi gençlik yıllarında, Kısakürek'in konferanslarını takip ettiğini belirterek, "Hüsnühat sanatı tam söndü, sönecek derken yeniden alevlendi. Dünyanın her bir tarafında talebelerimiz birincilikler alıyor. Osmanlı döneminde bu sanat çok ileri gitmişti, halka mal olmamıştı. Bugün güzel yazıları herkes evine alabiliyor. Hüsnühat sanatını su yüzüne çıkaranlardan olduğumuz için kendimi teselli ediyorum." sözleriyle duygularını ifade etmişti.

KUBA MESCİDİ'NİN HATLARINDA O'NUN İMZASI VAR

Türk Hat Sanatının son dönem en büyük ustalarından ve hattatların reisi olarak anılan Hasan Çelebi 1937 yılında Erzurum'da doğdu. 1940'lı yıllarda 8 çocuklu bir ailenin evlâdı olarak dünyayı tanımaya başlayan Çelebi, akranlarının hafızlık yapmasına özenerek Kurân-ı Kerim'i hıfzetti. Hattat Halim Özyazıcı, Hamit Aytaç ve Kemal Batanay'dan hat meşk ederek kalem ve yazı mesaisine başlayan Çelebi, Hamit Bey'den sülüs ve nesih, Kemal Batanay'dan ta'lik ve rik'a icazetleri aldı. Mescid-i Nebî'nin yazılarının tamiri için Medine'de çalışmak üzere görevlendirildi. Ayrıca Medine'de yeniden inşa edilen Kuba Mescidi'nin yazılarını yazdı. Dünyanın pek çok ülkesindeki ibadethanelerde zarif izler bıraktı. Güney Afrika'dan, Kazakistan'a birçok ülkede cami ve mescidin duvarlarını hatlarıyla tezyin etti.

NECİP FAZIL SAYGI ÖDÜLÜNE DEĞER BULUNDU

2011 yılında geleneksel sanatlar dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülüne lâyık görülen Hasan Çelebi'nin adı UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri'nde" de yer aldı. 2013 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından "fahri doktora" unvanı verildi. IRCICA'nın üç yılda bir düzenlediği Uluslararası Hat Yarışmalarında da jüri üyeliği yapan Çelebi pek çok sergi açtı, eserleri yurt içi ve dışında pek çok koleksiyona dâhil edildi. Yurt içinde ve yurt dışında yeni yapılmış ya da restore edilen birçok camide muhtelif yazıları bulunan hattat Hasan Çelebi, Çamlıca Camii'nin de hatlarını yazdı. Dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda öğrenci yetiştirdi.

NASİHATLERİ AKILLARDA KALACAK

Hat sanatının devamlılığında ve bugünlere aktarılmasında devrin zirve isimlerinden bayrağı devralıp büyük bir sorumluluk üstlenen Hasan Çelebi, İslam sanatları içinde bu en özel başlığın geleceğe taşınması hakkında ise şu tembihlerde bulundu: "Bizim bu zamana kadar hat sanatına yaptığımız şeyin maksadı bu işin kaybolmaması ve gelişmesi içindi. Her zaman söylediğim bir söz vardır. İster eliyle ister ayağıyla, ister kalemiyle, isterse de süpürgeyle yazsın. Yeter ki doğru yazsın. Buna hizmet etsin. O kişi kimse onun elini öperim. Yalnız bizim hattatlarımızın bir eksiği var. Bu işin kültüründe biraz zayıfız. Bu kültürü elde etmek için gayret sarf etmemiz lâzım."

HASAN ÇELEBİ'NİN CENAZESİ BÜYÜK ÇAMLICA CAMİİ'NDE KILINACAK

Hasan Çelebi'nin cenazesi Büyük Çamlıca Camii'nde kılınacak öğle namazına müteakip Karacahmet Mezarlığı'ndaki Hattatlar Sofrası'na defnedilecek.