MERVE YILMAZ ORUÇ
Hayatın rutin akışından biraz sıyrılmak, nefes almak ve kültür-sanatla beslenmek isteyenler... Sizin için hafta boyunca gerçekleşecek konser, sergi, festival, söyleşi, tiyatro ve etkinliklerden bir seçki hazırladık. Haftanın öne çıkan programı ise, Fındıkkıran balesi... Bir yılbaşı klasiği olan Fındıkkıran balesi bugün ve 26 Aralık Perşembe günü 20.00'de AKM'de sanatseverlerle buluşacak.
Çaykovski ve Petipa'nın iş birliği ile ortaya çıkan Fındıkkıran balesi; küçük Alman kız Clara Stahlbaum'un yeni yıl hediyesi olarak aldığı fındıkkıran oyuncağı ile ilgili rüyaların konu edildiği masalsı bir yılbaşı klasiği. Sanatseverlerin büyük beğenisini kazanmış olan Fındıkkıran, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından 2024 – 2025 sanat sezonunda da izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor. Orkestra Şefliğini İbrahim Yazıcı'nın yaptığı Fındıkkıran'ın reji ve koreografisi Mehmet Balkan'a emanet. Sanatseverlerin büyük beğenisini kazanmış olan Fındıkkıran, bugün ve 26 Aralık Perşembe günü 20.00'de AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda sanatseverlerle buluşacak.
Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri, 2024 yılına "Yeni Yıl Konseri" ile veda ediyor. Günümüzün usta yorumcuları ve sâzendelerinin, büyük bestekârların seçme eserlerini seslendirdiği konser serisinde senenin son misafir solistleri Melihat Gülses ve Zahit İpek olacak. Konser 29 Aralık Pazar günü Pera Müzesi Oditoryumu'nda 15.30'da başlayacak. Sinan Sipahi'nin koordinatörlüğü ve Osman Nuri Özpekel'in sunuculuğuyla, Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca'nın anısına saygıyla düzenlenen serinin bu özel konserinde iki usta müzisyen, büyük bestekârların seçme eserlerini seslendirecekleri bir repertuvarla müzikseverlerin karşısında olacak.
Turgay Sarı'nın tabiatın ve toprağın ruhuna temas ettiği yeni sergisi Vaveyla sanatseverlerle buluştu. İsmini Namık Kemal'in vatan kavramını büyük bir coşkuyla savunduğu ve bir çığlığa dönüştürdüğü Vaveyla şiirinden alan proje, Zeytinburnu Kültür Sanat'ta 20 Aralık'ta açıldı. Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen'in yaptığı sergi, modern insan için yeni bir teklif niteliği taşıyan resimlerden oluşuyor. Toprak kokusuna, tabiat dokusuna dönmenin anlamı üzerine düşünen eserler ilhamını doğadan alıyor. Birlikte bir bütünü tamamlayan ve hem estetik değerleriyle hem de içerdikleri mesajla sanatsal gücünü artıran resimlerin yer aldığı sergi, 31 Ocak 2025 tarihine kadar her gün ziyarete açık olacak.
İspanyol müziğinin Grammy ödüllü güçlü sesi Buika, Türk Arabesk müziğin kraliçesi, kült isimlerinden Kibariye'nin sahnesine konuk oluyor. 2025'in çok konuşulacak, iki dev ismi bir araya getiren en heyecan verici iş birliğinin ilk konseri 19 Şubat'ta Volkswagen Arena'da gerçekleşecek. Birlikte düet yapan iki efsane ismin yeni parçaları 2025'in ilk çeyreğinde dijital platformlarda yayınlanacak. Buika ve Kibariye'nin nağmeleriyle kalbinize fethedecek şarkılarının da yer alacağı, 19 Şubat'ta Volkswagen Arena'da gerçekleşecek ilk konseri kaçırmayın!
Serina Haratoka, Rüya Mağaraları adlı sergisiyle 24 Aralık 2024-24 Ocak 2025 tarihleri arasında Tokatlıyan Han'ın beşinci katında sanatseverlerle buluşuyor. Rüya, mağara ve renk metaforları etrafında çerçevesini oluşturan sergi, Denizhan Özer küratörlüğünde hayata geçiyor. Sanatçının uzun yıllardır yaptığı araştırmalar ve rüyalarla ilgili yaşadığı yüzlerce tesadüfle şekillenen, rüya ile gerçek arasındaki çizgiyi zaman zaman silmek istediği bir çalışma olarak ortaya çıkan Rüya Mağaraları sergisi izleyenleri öze dönüş, kendini bulma ve görünmeyeni keşfetme yolculuğuna davet ediyor. Haratoka'nın mağara betimlemeleri, eksik olan ruhsal yolculuğu tamamlamak için dönüşüm sürecini tetikliyor. Sanatçı çalışmalarında antik çağlarda insanların inançları uğruna gösterdikleri çabadan ilham alıyor ve bu çabanın sanatın tüm dallarına yansımasına, mağara duvarlarından başlayıp dev tapınakların bezemelerine kadar uzanmasına referans veriyor. Tuvalin üzerinde sadece imge değil volüm de oluşturmak isteyen Haratoka, katmanlı diliyle resme boyut vererek mekânsal algı oluşturuyor. Mağara alegorisine referans veren sanatçının çalışmalarında tekrar etmeyen renk ve dokular, oyuntu ve çıkıntılar dikkat çekiyor.
İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından gerçekleştirilen Hz. Mevlana'nın 751. Vuslat Yılı ve Zekai Dede'nin Doğumunun 200. Yılında Isfahan Mevlevi Ayin-i Şerifi AKM Tiyatro Salonu'nda seyirciyle buluşuyor. Postnişîn Nezih Çetin riyasetinde icra edilecek olan Ayin-i Şerif'in sanat yönetmenliğini İhsan Özer, etkinlik yönetmenliğini ise Bahri Güngördü üstleniyor. Hz. Mevlana'nın 751. Vuslat Yılı ve Zekai Dede'nin Doğumunun 200. Yılında Isfahan Mevlevi Ayin-i Şerifi, yarın 20.00'da AKM Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilecek.
Türkiye'de sürdürülebilirlik ve kültür sanat odaklı içerik ve projeler gerçekleştiren PlumeMag platformunun projesi olan Var Kalma Pratikleri isimli kolektif sergi, 20 Aralık tarihinde Institut Français İstanbul'da açılıyor. Küratörlüğünü PlumeMag'in kurucusu ve sanat tarihçisi Bihter Ayyıldız ve platformun kültür-sanat editörü Emir Dereci'nin üstlendiği sergi, 25 Ocak'a kadar ziyarete açık olacak. Sergi, sanatçı buluşmaları ve panellerle zenginleştirilerek izleyicilere interaktif bir deneyim sunacak. Bilal Yılmaz, Elçin Acun, Elif Büyüknohutçu, Ferhat Tunç, Fırat Engin, Özge Akdeniz, Osman Dinç, Şükran Moral ve Zeynep Beler'in işlerini bir araya getiren sergi, antropolojik sürdürülebilirlik konusunu sorguluyor. Var Kalma Pratikleri, Fransız düşünür Georges Didi-Huberman'ın "var kalma mücadelesi" olarak tanımladığı antropolojik kabiliyetin izlerini sürüyor. Bu yaklaşım, hayatın farklı alanlarında ortaya çıkan pratikleri keşfetmeye odaklanıyor.
Türkiye'nin önde gelen oda müziği topluluklarından Borusan Quartet, yeni yılı müzikle karşılamak için özel bir konserle müzikseverlerle buluşuyor. Minyatürler başlıklı bu özel konser, 25 Aralık Çarşamba akşamı 20.00'de Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda gerçekleşecek. Borusan Quartet, bu özel yeni yıl konserinde dinleyicilere zengin ve çeşitli bir program sunacak. Bir yılbaşı klasiği olarak baba ve oğul Johann Strauss'tan seçme yapıtların yanı sıra Kreisler, Borodin, Mendelssohn ve Elgar gibi bestecilerin sevilen eserleri de seslendirilecek. Konserde ayrıca, yaylı çalgılar dörtlüsünün vurmalı çalgılarla etkileyici birlikteliğine de tanık olunacak. Bu özel gecede Borusan Quartet'e, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın (BİFO) vurmalı sazlar grup şefi Müşfik Galip Uzun konuk sanatçı olarak eşlik edecek. Konser öncesi, saat 19.00-19.30 arasında ise Aydın Büke ve Serhan Bali müzikseverleri konsere hazırlayacak keyifli bir söyleşi gerçekleştirecek.
Rock müzik dünyasının ülkemizdeki en popüler gruplarından Mor ve Ötesi, yılın son konseri için sahnede! Her daim zamanın ötesinde müzikler yapan, imza attıkları işlerle çıtayı hep daha da yukarılara taşıyan, şarkılarıyla Türkçe rock müziğe damga vuran mor ve ötesi, yılın son konseri için Volkswagen Arena'da sahnede. Program, 29 Aralık'ta 21.00'da gerçekleşecek.
Tarih boyunca Mevlânâ'ya hürmet ve muhabbetin sanata yansıması olan Müzehhep Mesneviler Sergisi, yarın açılıyor. Semih Ceyhan ile Nezih Çetin'in Mesnevi'yi anlatacağı ve Bayâtî Mevlevî Âyin-i Şerifi'nin icra edileceği program, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı'nda gerçekleşecek. Şeb-i Arus'un 751. Yıldönümü vesilesiyle büyük arif Mevlana Celaleddin-i Rumi ile başyapıtı Mesnevi'nin konu edineceği ve Mesnevi'nin nadide nüshalarının yer alacağı program, 15.00'te başlayacak.