Muharrem Özdemir Üstadname adlı son kitabı ile gündemde

Muharrem Özdemir, son kitabı Üstadname ile maliye geçmişimizin ilginç olaylarını derlerken Sezai Karakoç ve Cemal Süreya'ya da edebiyat dünyasından bir selam çakmış.

Üstadname yazar Muharrem Özdemir'in 8'inci kitabı. Uzun yıllar maliye teşkilatında önemli görevler icra eden Manisa Eski Defterdarı ve Vergi Müfettişi Muharrem Özdemir, yeni kitabında, maliye tarihinin saklı kalmış olaylarını gün yüzüne çıkarıyor.

Osmanlı’da maliye teşkilatının sıkı denetim kurallarına bağlandığını ve halen bu kuralların geçerliliğini kaybetmediğini anlatan yazar Özdemir, "Osmanlı’da Defterdar olmak için 3 aşamadan geçmek gerekiyordu. Evvela defter emini, şehri emini ve mal defterdarı olmak şarttı. Ancak sonrasında Baş defterdarlığa gelinebiliyordu." diyor.

Bu kural Fatih Sultan Mehmet zamanında Kanunname-i Ali Osman’da hüküm altına alınmış. Kitapta bu ve benzeri sayısız detay verilirken, Defterdarların atacakları şahsi imzalarının bile kanunlara bağlandığı, mutlaka sağdan sola akan kuyruklu bir imza kullanmalarının şart koşulduğu bölümler hayli ilgi çekici.

ÜSTADNAME'DE KARAKOÇ VE SÜREYA DA VAR

Maliye’de uzun yıllar Defterdarlık yapan üstatların nasihatlerine de değinen Özdemir, devlet adamlarının devlet işlerinde ve özel hayatlarında özenli davranış sergilemeleri, şöhretten kaçınmaları, saza, söze ve içkiye meyletmemeleri, görevlerinden azil olmaktan korkmamaları gerektiğine önemle vurgu yapıyor.

Üstadname'de ayrıca ajanlık yapan maliyecilerden, Sezai Karakoç ve Cemal Süreya gibi önemli şair ve maliyecilerin aşklarına ve hayat hikâyelerine de yer verilmiş.