Göbeklitepe'nin komşusu... Karahantepe'ye ören yeri statüsü!

Göbeklitepe'ye benzerliğiyle ilgi çeken Karahantepe, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ören yeri statüsüne alındı. Yetkililer, kararın ziyaretçi sayısını artıracağını belirtti.

Şanlıurfa'daki kültür envanterinin tespiti için başlatılan çalışmalar kapsamında, 1997'de yüzey araştırması sırasında Karahantepe'deki yapılar fark edildi. 2019'da başlanan kazılarda Göbeklitepe ile aynı döneme tarihlenen "T" şeklinde dikili taşlar, heykeller ve birçok obje bulundu. Göbeklitepe'ye gelen ziyaretçilerin bir kısmı Karahantepe'yi de görmek için rotalarını bölgeye çeviriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma sonrası Karahantepe geçen hafta ören yeri statüsünü kazandı. Bu kapsamda alandaki eserlerin çevresine bilgilendirme levhaları yerleştirilecek, görevlilerce ziyaretçilere detaylı bilgi aktarılacak.

ZİYARETÇİ SAYISI ARTACAK

Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, "Bir alanın ören yeri ilan edilmesi doğrudan doğruya buraya gelen ziyaretçilerin alandan doğru bir şekilde etkileşimini sağlayacak. Başka bir deyişle doğru bilginin onlara ulaşmasını sağlayacak. Gelenlerin de arkeolojik alana zarar vermeden bu alandan bilgi almalarının önünü açmak diye düşünebilirsiniz" dedi. Karul, Karahantepe'nin çok hızlı bir şekilde ören yerine dönüştürülen yerlerden biri olduğunu belirterek, bu durumun ziyaretçi sayısını arttıracağını ifade etti.