Hüsna Köşger
TRT tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen, senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu "TRT 12 Punto" kapsamında Hollywood'un ünlü oyuncularından Ghassan Massoud, sinemaseverlerle bir araya geldi.
Aslen Suriyeli olan 65 yaşındaki usta oyuncu, Mısırlı film eleştirmeni, programcı ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonunun (FIPRESCI) başkanı Ahmed Shawky moderatörlüğündeki söyleşide oyunculuk sanatını anlattı.
Sinema Feriye'de gerçekleştirilen programda Massoud, oyunculuğun bir meslek olarak yapılmamasını temenni ettiğini, hayallerin sanat yoluyla mesleki olmadan daha rahat anlatılabileceğini söyledi.
Massoud, oyunculuk yaparken kendini daha özgür hissettiğini ifade ederek, "'Oyunculuk yapabilir miyim' diye şüphelerim vardı. Ben kırsal kesimde yetişmiş biriyim. Dolayısıyla ortam oyunculuğa müsait değildi. Kırsalda yaşayan aileler, öncelikle çocuklarının çalışmalarını isterler. Kırsalda yaşayan kişiler ile şehirlerde yaşayanların hedefleri farklıdır. Bazı aileler de dini açıdan oyunculuğu kabul etmez. Bu benim için de bir zorluktu. Ama babam bu konulara vakıftı ve beni anlayışla karşıladı." dedi.
"Hayalimin peşinde koştum"
Öncelikle Arapça'yı çok iyi öğrenmeye çalıştığını anlatan Massoud, "Babam fıkıh alanında çalışmamı istiyordu. Onun bu isteğini de yerine getirdim ama daha sonra kendi hayalimin peşinde koştum." diye konuştu.
Usta oyuncu, bir sanatçının aynı zamanda akademisyen olmasının gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Akademiden mezun değil, dolayısıyla sanatçı olamaz gibi bir şey yok. Tabii akademisyen olunca sanatçılık farklı bir hal alır. Yetenek de önemli ama yetenek tek başına yetmez. Yetenekle birlikte oyuncunun akademiye de yönelmesi, yani oyunculuğun teknik yönlerini de bilmesi gerekiyor. Yani oyuncunun siyaset, politika, kültürel olsun her alanda kendisini geliştirmesi gerekiyor. Ben de bu şekilde düşünerek oyunculuğu okudum. Tarihi de yeterince okumak istedim. Bilgi de çok önemli. Hz. Ebubekir'in neler yaptığını bildim, Selahaddin Eyyubi'nin neler yaptığını bildim. Eğer onları bilmeseydim, oyunculukta kullanamazdım."
Genç oyunculara da tavsiyelerde bulunan Ghassan Massoud, "Çok ama çok çalışmak gerekir. Başaramam kaygısıyla yaşamayın. Her zaman hedefinizi göz önünde bulundurun. Kendinize odaklanın. Aynı zamanda oyunculuk ve sanatın da tarihini okumanızı tavsiye ederim. Gece gündüz mutlaka okumanız gerekiyor. Tarih de çok önemli. Böylece eskiyi ve şimdiki farklı görmüş olursunuz." ifadelerini kullandı.
"Biraz ego olacak ama Hollywood'da olacağımı hissederdim"
Massoud, televizyon ve tiyatronun farklarına da değinerek, şunları kaydetti:
"Tiyatro için 'tam bir sanatçılık' derdim. Bazıları bana kızardı. Televizyon için de 'tiyatronun dörtte biridir, sanatın tamamı tiyatroda vardır' derdim. Bunun sebebi şudur; tiyatroda sesinizi nasıl kullanacağınızı, nasıl hareket edeceğinizi öğrenirsiniz, size oyunculuk yaparken birçok şey kazandırır. Ama televizyonda sadece sizin belli bir konuşma alanınız vardır ve yüzü alırlar, konuşursunuz. Televizyon sizden birçok şeyi ister, 'şöyle böyle yapmalısınız' diye. Dolayısıyla istemediğiniz şeyi de size yaptırabilir. Fakat bu tiyatroda olmaz. Oyuncu içindeki bütün yeteneklerini sahnede ortaya çıkarır. Sinemada ise durum tamamen farklıdır. Belli bir süre içinde yeteneklerinizi sergilemeniz gerekir. Yönetmen iyiyse kısa sürede yeteneğinizi ortaya çıkarmayı sağlayabilir."
Suriye'de başlayan oyunculuk serüveninin Hollywood'a kadar uzanmasına ilişkin de Massoud, "Sahabeden önemli şahsiyetleri canlandırdım. Londra'da FOX stüdyolarında çalışan bir kadın vardı. Kendisinden bu karakterleri oynayacak birini aramalarını istemişler, o da beni aradı. 1500 aday arasında beni de denemek istiyorlardı. Benim çok ümidim yoktu. Çünkü 1500 aday çok fazlaydı. Bir ay boyunca ısrar ettiler ve sonunda gittim. İngilizce olarak 2 satır okudum. Daha sonra 'işte bu adamımı seçmemiz gerekiyor' dediler. Benim için bu kadar kolay oldu. Böyle başladı, daha sonra İspanya'ya gittim. Belki biraz ego olacak ama Hollywood'da olacağımı hissederdim." diye konuştu.