Gezmekle bitmeyen şehir Bursa

Yeşil doğası, dağları ve tüm doğal güzellikleriyle hafta sonu gezginleri ve doğa severler için en fazla seçenek sunan rotalardan biri hiç kuşkusuz Bursa.

Eğer gezinize kent merkezinden başlıyorsanız görmeniz gereken yerlerin başında Kapalıçarşı geliyor. Osmanlı'nın ilk dönemlerinden beri varlığını koruyan çarşıda Bursa'ya özgü ürünler satılıyor. Çarşıdaki İpek Han ve Koza Han'da tarihi dokuyu soluyarak çay-kahve içmenin tadı ise bir başka. Bu civarda kentin ünlü lezzetleri İskender ve pideli köfteyi de tadabileceğiniz çok sayıda restoran var.

ULU CAMİ ENDER BİR ESER

Görmenizi tavsiye ettiğimiz bir diğer önemli eser ise Ulu Cami. Niğbolu Zaferi'nin ardından Yıldırım Beyazid'ın emriyle yapımına başlanan camii 1399'da hizmete girdi. Camii içerisinde evren, güneş sistemi ve galaksiler üzerine tasvirler bulunuyor. Çok sayıda hattat tarafında yapılan 200 hat levhası camiye bir müze havası da katıyor. Camii taşlarında Davud yıldızı gibi dikkat çekici semboller işlenmiş. Bursa'nın tüm manzarasını görebileceğiniz yer olan Saat Kulesi'ne de mutlaka çıkmalısınız. Burada hem harika manzaraya karşı içeceğinizi yudumlayıp hem de Osmanlı döneminden kalan topları görebilirsiniz. Osman Gazi ile Orhan Gazi türbeleri de kulenin yanında yer alıyor.

MÜZELERİ DE GEZEBİLİRSİNİZ

Kentte gezebileceğiniz ilgi çekici müzeler de yer alıyor. 1938 yılında Atatürk tarafından açılmış olan Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi ve Türkiye'nin tek Anadolu arabaları müzesi ilk örneklerden. Kentle doğanın iç içe geçtiği Bursa Botanik Bahçesi, çiçekleri ve bahçeleri sevenlerin kaçırmaması gereken bir durak. Bahçede 150 tür ağaç, 27 çeşit gül, 76 tür çalı, 20 tür örtücü bitki yetişiyor. Kuş gözlemciliği ile ilgilenenlerin dikkatini çeken bir yer Ulubat Kuş Cenneti. Burada harika bir doğal ortamda yaban kuşlarının yanı sıra papağan, keklik, gümüş, paçalı tavuklar, sülün, takla güvercinleri ve tavus kuşu üreticiliği yapılıyor.

PLAJLAR SİZİ BEKLİYOR

Bursa gezilerinde pek akla gelmese de denize girebileceğiniz güzel plajlara dikkatinizi çekmek istiyoruz. Gemlik'te yer alan Kurşunlu Kadınlar Plajı sadece kadınlar özgü olduğu için çift olarak gitmemenizde fayda var. Çiftler Mudanya'daki Esence Plajı'nı tercih edebilir. 25-20 metre genişliğe sahip plaj ve deniz tabanı ince kumdan oluşuyor. Çevresinde pansiyonların da yer aldığı Altınkum Plajı da diğer seçenek.

TÜRKİYE'NİN 5'İNCİ BÜYÜK GÖLÜ

Suda vakit geçirmeyi sevenler İznik Gölü'nde çeşitli aktivitelere katılabilir. Türkiye'nin beşinci büyük gölünde yüzmenin yanı sıra, kano ve sörfle vakit geçirilebilir. Dağyenice Göleti de hem yüzeyinde yansıyan ağaçların oluşturduğu harika manzarayla hem de çevresinde düzenlenen etkinliklerle dikkat çekiyor. Uludağ'a kadar uzanan bir yürüyüş parkına sahip olup, kamp yapmak, piknik yapmak ve balık tutmak isteyenler için güzel bir rota.

TELEFERİKLE ULUDAĞ ROTASI

Şehir merkezini gezdikten sonra rotanızı Uludağ'a çevirebilirsiniz. Uludağ'a gitmek için illa kış aylarında kayak yapma niyetinde olmanız gerekmez. 1700 metredeki Bakacak Seyir Terası'ndan şehrin muhteşem manzarasını izleyebilir, teleferikle seyahatin keyfini çıkarabilirsiniz. Bursa'nın doğal güzelliklerinden bahsedince İnegöl Ormanları'ndan bahsetmeden olmaz. Barındırdığı yaylalar ve mağaralarla dikkat çeken ormanlarda yapacağınız yürüyüşlerle oksijene doyacaksınız. Bursa, çınarlarıyla da ünlü bir kentimiz. Tarihi yapılarıyla göz kamaştıran Gölyazı Köyü'ndeki 700 yaşını aşmış Ağlayan Çınar bunlardan biri. İnkaya Asırlık Çınarı da 600 yıllık bir kadim ağaç. Bu ağacın altında bir bardak demli çay içmekten keyif alacaksınız.

ŞELALELERİN SOĞUK SUYUNDA SERİNLEYİN

Bursa'nın şelaleleri de oldukça ünlü. Bu şelalelerin soğuk suyunda serinleyip alabalık tesislerinde karnınızı doyurmak uzun yürüyüşlerden sonra iyi gelecektir. Doğa tutkunlarının başta gelen tercihi olan Softaboğan Şelalesi, yüksekten akan bir şelale değil ancak suyun döküldüğü yerde derin bir havuz oluşuyor. Bu buz gibi suda yüzmek isterseniz buyurun. Cumalıkızık'tan Softaboğan'a kadar uzanan bir trekking parkuru da mevcut. Dileyenler kamp alanında konaklayabilir ama vahşi hayvanların olduğunu belirtelim. Alaçam Şelalesi, çevresindeki kanyon ve parkurlarla dağcılar için de önemli bir aktivite noktası.