Gelibolu'da tarihe dalış

Çanakkale'de 14 dalış noktasıyla ziyarete açılan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, 1. Dünya Savaşı batıklarına tarihi yolculuk yapma imkanı sunuyor.

Çanakkale Boğazı'nın dalgalarının altında yatan 14 gemi enkazından oluşan yeni sualtı müzesi, 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf devletleri arasında yaşanan çatışmalara ışık tutuyor. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda, 107 yıl önce Seddülbahir Kalesi açıklarında batırılan İngiliz Kraliyet Zırhlısı 'HMS Majestic'in de aralarında bulunduğu 14 batık gemi dalış turizmine açıldı. Bölgeye yurtiçi ve yurtdışından dalış tutkunlarının ilgisi her geçen gün artıyor.

GÖRSEL ŞÖLEN SUNUYOR

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Gelibolu Sualtı Parkı'nı dünyanın en önemli dalış merkezlerinden birisi yapmak istediklerini belirterek, şunları söyledi: "Buranın, çok kısa bir zaman içerisinde dünyada en çok bilinen, en çok merak edilen bir dalış merkezi olacağına inanıyoruz. Bu potansiyelimiz var. 14 ayrı dalış noktasıyla dünyada en zengin dalış merkeziyiz. Her batığın ayrı hikayesi var. Ayrı bir yolculuğa çıkartıyor dalgıçları. Hem görsel güzellik hem suyun altındaki harika atmosfer hem de tarihi batıklar dalgıçları cezbediyor, merak uyandırıyor. İtalya'dan gelen misafirlerimizle Lundy batığına dalış yaptık.

Seddülbahir Kalesi açıklarında batırılan İngiliz Kraliyet Donan- ması'na ait 'HMS Majestic'in de aralarında bulunduğu 14 batık geminin gizemini dalış meraklıları keşfediyor.

ZAMANA YOLCULUK

Lundy, aslında bir Balık gemisi ama 1. Dünya Savaşı sırasında kullanılmış. Çanakkale Savaşları sırasında batmış ve tek parça olarak duruyor. Bu da dalışın heyecanını daha da artırıyor." İtalyan turist Eleonora Medda, "Tarihi batıklar ve doğal güzellikleri tecrübe etmekten dolayı çok mutluyum. Buradaki tecrübelerimi dünyanın her yerinde olan dalış komiteleri ve İtalya'daki meslektaşlarımla paylaşacak olmaktan dolayı heyecanlıyım. Burada dalmak zamanda bir yolculuk" diye konuştu. Derya Kızak da, "Tarihi yaşamak bizim için çok önemli" dedi.