Frig Vadisi'nde güneşle yükselin

Türkiye'nin termal turizm merkezi olan Afyonkarahisar'da tarihi Frig Vadisi canlanıyor. Bölgede yapılan çalışmalarla gün ışığına çıkarılan tarihi eserler ve yapılar kesinlikle görmeye değer.

SERDAR SAĞLAM

Geçtiğimiz ay başlayan balon turları da tıpkı Kapadokya'daki gibi masalsı bir atmosfere girmenizi sağlıyor. Afyonkarahisar Valiliği Tanıtım Ofisi Koordinatörü İbrahim Okumuş'un harika rehberliğiyle bu muhteşem vadiyi gezme şansımız oldu. Güne, güneş doğarken harika bir balon turuyla başladık. Kapadokya'da yıllardır balon turları düzenleyen tecrübeli ekip, burada da Emre Gölü üzerinde bizi uçurdu. Günün ilk ışıklarıyla havada yol alırken gölün üzerine gelince yavaşça alçaldık ve yüzerek süzüldük. Harika bir deneyimdi. Sonra kara rotamıza geçtik.

İbrahim Okumuş, Frig Vadisi'nde sorularımızı yanıtladı.

ANITLAR ARASINDA YÜRÜDÜK

Frig Vadisi içinde çok sayıda yürüyüş rotası bulunuyor. Tarih ve doğa ile iç içe olan bu rotalarda tarihi oyma yapılar, kaya mezarlıkları va anıtlar yer alıyor. İbrahim Okumuş, buranın Likya yolundan sonra en iyi rota olduğunu ifade ediyor. Bizim gezdiğimiz gün 54 kilometrelik parkuru olan Frig Ultra Maratonu da koşuluyordu. Frig Vadisi'ni yürüyerek, koşarak ya da bisikletle gezebilirsiniz. Rotaların GPS verileri haritalarda yer alıyor.

DÜNYANIN İLK APARTMANI

Biz bölgeyi gezmeye Göynüş Vadisi'nden, Maltaş ve Aslantaş'ın bulunduğu taraftan başladık. Burada Frigler tarafından ana tanrıça Kibele'ye sunak sunma amacıyla M.Ö. 600'lerde inşa edilen Maltaş bütün heybetiyle ortaya çıkarılmış. Eserler ortaya çıkarıldıkça turist sayısı da artıyor. Okumuş, üç ay önce hafta sonları bölgeye 10 araç geliyorsa şimdi bu sayının 1500'lere çıktığını söylüyor. Yürüyüşümüze Ayazini köyüne doğru devam ettik. Bu yol üzerinde Frigler döneminde kayalara oyulmuş yüzlerce ev ve Hristiyanlığın ilk dönemlerine ait oyma kiliseler bulunuyor. Bu oyuk yapıların oluşturduğu antik şehrin içinde dolaşırken o eski toplumların yaşayışını kafamızda canlandırmak zor olmadı. Okumuş, bizi "dünyanın ilk apartmanı" olarak tanıttığı bir oyuk yapıya da götürdü. Bu yolun sonunda oyuk yapılarla, klasik evlerin iç içe geçip birleştiği Ayazini köyüne ulaştık. Restorasyonu devam eden köy şimdiden büyülü bir atmosfere kavuşmuş. Burada bir kafeye giriyoruz ve kafenin içinde oyuk bir odayla karşılaşıyoruz. Sonra da uzun yürüyüşün yorgunluğunu çay ve kahve içerek atıyoruz.

ÜCRETSİZ GEZİP KAMP YAPABİLİRSİNİZ

8 aylık süreçte buraya 14 milyon liralık yatırım yapılmış. Balonla üzerinden yüzerek geçtiğimiz Emre Gölü etrafına tesisler hızla kuruluyor. Bölgede binicilik de kısa süre içerisinde başlayacak. Vadinin ve tüm tarihi eserlerin ücretsiz olarak gezilebildiğini de vurgulayalım. Geziniz sırasında çadırınızı kurup kamp yapabileceğiniz harika yerler var. Üçkayalar'da Frgiya Organik Köy Evi hem süper kahvaltılar hazırlıyor hem de kampçılara günlük 40 liraya her türlü hizmeti veriyor.

GENÇLER İÇİN TERMAL KÜRLER

Termal merkez olan Afyon'da bu hizmeti en iyi veren yerlerden biri olan NG Hotels'in Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, termalin yanlış olarak sadece yaşlılık ve hastalık halinde başvurulan bir tatil türü olarak algılandığını ancak gençler için de bakım ve kürlerin olduğunu söylüyor. Buraya tarihi vadiyi gezmeye gelen gençler balon turuyla birlikte, termal suların da keyfini çıkarabilirler.

AFYON GASTRONOMİ ŞEHRİ İLAN EDİLDİ

Afyonkarahisar kaymak, kaymaklı ekmek kadayıfı, lokum ve sucuğuyla meşhur. Kent gastronomik olarak iddialı. Şeflerin geleneksel tatlara yenilikçi yorumlar katmasıyla mutfağını daha da zenginleştirmek için çalışıyor. 2019 yılında UNESCO tarafından gastronomi şehri de ilan edilmiş. Burada özellikle denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetler vişneli ve kaymaklı ekmek kadayıfı ile Afyon lokumu. Daha önce yediğiniz hiçbir lokum buradaki gibi değil.