Fotoğrafları kız çocuklarının hayalleri için sergileniyor

Bugün, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü… Son dönemlerde yaşanan korkunç olaylardan dolayı içimiz buruk olsa da bugüne değer katan Kız Çocukları Eğitim Derneği, Atatürk Kültür Merkezi'nde anlamlı bir sergiye imza attı. Fotoğrafçı Eray Kapan'ın dünyanın çeşitli ülkelerinde çektiği kız çocuk ve kadın fotoğrafları Geleceğin Güçlü Kızları; Hayaller ve Umutlar sergisinde sanatseverlerle buluştu. Sergiden elde edilen gelir dezavantajlı kız çocukları için kullanılacak.

aksam.com.tr

Merve Yılmaz Oruç

Geleceğin Güçlü Kızları; Hayaller ve Umutlar Eray Kapan Fotoğraf Sergisi, Atatürk Kültür Merkezi'nde açıldı. Bugün 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü... Oldukça anlamlı ve güzel bir gün olmasına rağmen içimiz biraz buruk. Hem bir yıldır Gazze'de katledilen binlerce kadın ve çocuklar hem de son zamanlarda ülkemizde yaşanan akıl almaz olaylar canımızı yakıyor. Şükür ki kötülük kadar sesi çıkmasa da iyi ve güzel şeyler de oluyor. Kız çocuklarının hayatlarına dokunmaya, onları desteklemeye çalışanlar var aramızda. Bunlardan biri de Kız Çocukları Eğitim Derneği (KIZÇEV). 2018 yılında kurulduğundan beri İstanbul merkezli olmak üzere 17-25 yaş aralığındaki kız çocuklarına maddi ve manevi destekleyen KIZÇEV, bugün işin içine sanatı da katarak yine taşın altına elini koydu. Fotoğraf sanatçısı ve aynı zamanda KIZÇEV gönüllüsü olan Eray Kapan'ın dünyanın çeşitli yerlerinde farklı zamanlarda çektiği kız çocuk ve kadın fotoğraflarının yer aldığı bir sergi açıldı bugün. Yedi gün boyunca AKM'de ziyaret edilebilecek sergiden elde edilen gelir derneğe bağışlanarak kız çocukları için kullanılacak.

HEM YARDIM ETTİM HEM FOTOĞRAF ÇEKTİM

Böyle anlamlı bir günde kız çocukları, gençler için burada olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Eray Kapan ile sergiyi gezerken sohbet ettik. Fotoğrafçılığa nasıl başladığını soruyorum Eray Kapan'a çünkü asıl mesleği bu değil. Şöyle anlatıyor hikâyesini:

"6-7 yaşlarında televizyonda fotoğrafçı belgeseli gördüm. Dikkatimi çekti ve sonrasında 'Ben de fotoğraf çekmek istiyorum' dedim. İlk makinemi 20'li yaşların başında aldım. Ancak makineyi kullanmayı bilmiyordum. Sonra Fotoğraf Kritik diye bir sayfa vardı. Orada benim makinem ile aynı makineyi kullanan kişilere mesaj attım, 'Bana öğretir misiniz?' diye. Adem Abi bana dönüş yaptı. Kendisi Kelebek ve kuş fotoğrafları çekiyordu. Ben de onunla arazilerde ilk fotoğraflarımı çekmeye başladım. Sonra anladım ki benim özümde aradığım şey bu değil. Ben insan fotoğrafı çekmek istiyordum. İnsanın olmadığı bir kare bana eksikmiş gibi geliyordu. Doğayı tamamlayan bence insan. Böylece insana yöneldim."

Fotoğraflarını insanlara yardım etmek için de kullanan Kapan, "Fotoğraf çekerken savaş olan bölgelere de gitmek istedim. Ancak oralara sivil bir vatandaş olarak gitmek çok mümkün değildi. Ben de derneklerle görüştüm. Yardım gönüllüsü olarak birçok ülkeye gittim. Gittiğim yerlerde yardımlarımızı ulaştırırken boş vakitlerde fotoğraf çekiyordum. Orada yaşadıklarım beni daha çok işte gönüllü olmaya itti. Her fotoğrafı bu şekilde çekmedim tabii. Ticaretle uğraştığım için yurt dışına çok gidiyorum. O seyahatlerde de çektiğim fotoğraflar var. Yardım gönüllüsü olarak hem sevdiğim işi yapıyorum hem de insanlara dokunuyordum." şeklinde konuştu.

GÜZEL BİR AMAÇ İÇİN BİR ARADAYIZ

KIZÇEV ile de yollarının tesadüfen kesiştiğini söyleyen Kapan, sergide yer alan 46 eserin kız çocuklarına umut olmasını dileyerek sözlerine şöyle devam etti: "Bugün Kız Çocukları Günü... Ama çok kötü şeyler yaşıyoruz. Gazze'de, Lübnan'da, Suriye'de ya da dünyanın diğer birçok yerinde insanlar zarar görüyor. Şiddetin hiçbir türlüsü kabul edilemez ama kendini savunamayacak küçük bir çocuğa aileleri tarafından yapılanlar benim aklımın alamayacağı bir vahşet. Her şey göz önünde yaşanıyor ve geleceğe dair umutlarımız azalıyor. Ne yazık ki elden gelen bir şey yok. Ancak biz burada güzel bir amaç için bir aradayız. KIZÇEV ile ilk tanıştığımda onların bir etkinliğinde jüri üyeliği yapmıştım. Sonra farklı ne yapabiliriz diye düşünürken bu sergi fikri ortaya çıktı. Eserlerim arasından kızları, kadınları seçtik. Farklı ülkelerde çekilen kareler bunlar. İçlerinde beni özellikle etkileyen bir kare var. Onu da söylemek istiyorum. Güney Asya'da yer alan Bhutan adlı ülkede çektim. Bir afiş önünde duruyordum. Afişte bir kız ve erkek birbirine sarılıyor. O an bir çift geçse de çeksem diye beklerken bir baba kucağında kızı ile geçti. İki kere denklanşöre basabildim. Bunu görenler onları da afişte sanıyor. Bence hayatımın en güzel karesi idi. O çocuğun o kadar masum bir yüzü vardı ki..."

KÖTÜYÜ DEĞİL İYİYİ GÖRELİM

KIZÇEV ile farklı projeleri de olduğundan bahseden Kapan, "Türkiye genelindeki yetim kız çocukları ile İstanbul'da tarihi noktalarda bir fotoğraf çekme etkinliği yapmak istiyoruz. Öncesinde onlara online eğitim verip akabinde bir, iki gün çocuklarımızı İstanbul'da ağırlamak istiyoruz. Bunun içinde bir sponsora ihtiyacımız var. Bu yıl içinde yapmak istiyoruz." dedi.

"Son olarak kötüyü değil iyiyi görelim" diyen Kapan, "Dünyanın her yerinde çocuklarımızın, insanlarımızın başına çok kötü şeyler geliyor. Buna rağmen insanların özünde iyi olduğunu, iyilerin çoğunlukta olduğunu unutmayalım." düşüncesi ile sözlerini tamamladı.

ONLAR İÇİN HERKES BİR ŞEYLER YAPMALI

Kız çocukları için herkesin bir şeyler yapması gerektiğine dikkat çekerek sözlerine başlayan Kız Çocukları Eğitim Derneği Genel Başkanı Mehlika Gürsoy ise şunları aktardı: "UNESCO'nun dünyada kız çocukları ve kadınların eğitim hakkında vermiş olduğu bilgilere göre ilk ve ortaokul çağında 131 milyon kız çocuğu okula gitmiyor. 15-29 yaş arasındaki genç kadınların iş ve eğitim fırsatları elde etme ihtimalleri erkeklere göre üç kat daha az. Her 10 kızdan 6'sı matematikte asgari yeterlilik düzeyine erişmiş değil. 2030 yılında dünyadaki kız çocuklarının yarısından fazlası temel becerilerde orta düzeyde başarı gösteremeyecek. Çocuk sahibi genç kadınların yüzde 35'i işlerini bırakmak zorunda kalıyor. Orta ya da düşük gelir düzeyine sahip ülkelerdeki her 10 kızdan 9'u cinsiyet ayrımcılığına maruz kalıyor. Çalışmayan ve okumayan genç kesiminin yüzde 76'sını kızlar oluşturuyor. Kadının gücünün toplumun gücü olduğuna inanan ve bu bağlamda hayatın her alanında etkin insanlar yetişmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugün 11 Ekim Kız Çocukları Günü. Kız çocukları konusunda herkes çalışmalı. Özellikle dezavantajlı olan kesimi koruyup, kollamak, destek çıkmak ve onları yükseltmemiz lâzım. Bu önemli günü kutlayabilen ülke sayısı maalesef çok az. Çünkü dünyada birçok acı var. Bu acıları telafi edecek, iyileştirecek alanlardan biri sanat. Bugün burada kız çocuklarımız, gençlerimiz için varız. Eray Bey'e çok teşekkür ederiz. Fotoğraflarını bizimle paylaştı. Atatürk Kültür Merkezi'nde açtığımız sergi ile Kapan'ın dünyanın çeşitli bölgelerinde çekmiş olduğu fotoğraflar yer alıyor. Buradan elde edilen gelir derneğimize bağışlanacak. Şu an 180 öğrencimiz var. Seneye 320 olacak. 17-25 yaş aralığında İstanbul, Ankara ve İzmir'de okuyan gençlerimize destek veriyoruz. Her sene farklı bir şehir daha ekleyeceğiz. Sadece nakdi destek vermiyoruz. Bu gerçek bir etki yaratmazdı. Çeşitli eğitimler ve psikolojik destekler de veriyoruz. Birçok gönüllümüz var. Onlarla çalışıyoruz. Hafta içinde farklı atölyeler ile de onların hayatına dokunuyoruz. KIZÇEV onların ana ocağı." şeklinde konuştu.