Filistinli yönetmen Mai Masri'ye 4. Esenler Film Festivali'nden onur ödülü

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle 4. kez düzenlenen Esenler Film Festivali'nin açılışı gerçekleştirildi. Festivalde, Filistinli yönetmen Mai Masri'ye onur ödülü takdim edildi.

AA

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve bu yıl 4.'sü düzenlenen Esenler Film Festivali'nin açılışı gerçekleşti. 19 Aralık'a kadar devam edecek olan 4. Esenler Film Festivali'nin kısa film yarışması jüri başkanlığını Perihan Savaş üstlenirken, jüri üyeleri Andreas Sinanos, Banu Sıvacı, Yıldız Ramazanoğlu ve Sinan Albayrak'tan oluşuyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'ndeki festivalin açılış programı, sinema yazarı Burçak Evren'in arşivinden derlenen "Türk Sinemasında Umut" adlı sergiyle başladı.

Açılışta konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, sinemanın insan hayatındaki aynada bir yansıma olduğunu ifade ederek, "Onu istediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz, isterseniz bir toplumun inşasında, isterseniz de bir toplumun ifsadında kullanabilirsiniz. Gönlümüzün arzu ettiği şudur ki bu toprakların insanları en iyiyi ve en güzeli inşa ederek en doğru şeyi yapsınlar. Bizler bunu yapmayı kendilerine hayat felsefesi edinmiş insanlarız." dedi.

Göksu, bu yıl özel ödülün Filistinli yönetmen Mai Masri'ye verileceğini belirterek, "Bugün her birimizin yüreğinde Filistin, Gazze var. Her birimizin acısı Gazze'de odaklandı. Her birimiz Gazze dediğimizde hüznü, Filistin dediğimizde aynı zamanda umudu hatırlıyoruz. Bütün dünya bir araya geldi, Filistin'deki bir çocuğun sapan taşını yenemedi. Çünkü inancın, umudun önünde kimse duramaz." diye konuştu.

Gecede kısa film yarışmasının finalist filmleri gösterildi ve Taşplak Senfoni Orkestrası konser verdi.

Onur ödülleri verildi

Festivalde Filistinli yönetmen Mai Masri, Osman Sınav, Ayla Algan ve Necip Sarıcı'ya "Onur Ödülü" takdim edildi.

86 yaşındaki Algan, 1 yıl önce Filistin'de yaşananları anlatan bir senaryo yazdıklarını belirterek şunları söyledi:

"Öğrencim, savaş öncesi o kadar kötü şeyler toplamıştı ki yakında bitecek. Yani bu yaptıklarını görseniz onun neler çektiğini görseniz. Bir aile evlerinin tahtaları kalkıyor, çocuklar ölmesin diye aile orada yaşıyor ve bu savaştan önceydi, düşünebiliyor musun. Hakikaten sinir bozucu bir şey. Bir Fransız arkadaşım bana şöyle söyledi, 'Biz bilerek kimliklerimizi çöp kutusuna atıyoruz' Gerçekten nasıl yaşıyoruz, her sabah kalkıp nasıl yaşıyoruz? Nasıl 'evet' diyoruz, nasıl 'hayır' diyemiyoruz. Duymuyor kimse bizi. Çok sinir bozucu."

Bu yılın vefa ödülü ise vefatının 30. yılı nedeniyle Yeşilçam'ın unutulmaz aktörlerinden Hulusi Kentmen'in oldu. Vefa ödülü, Kentmen'in torunu Melek Kentmen'e takdim edildi.