En prestijli akademi ödülleri için geri sayım

Bilal Erdoğan'ın başkanı olduğu İlim Yayma Vakfı'nın 2021 Akademi Ödülleri aralıkta yeni sahiplerini bulacak. 2019'da 3 dalda verilen ödüllerin ilk sahipleri ise yeni projelerle uluslararası alanda adlarından söz ettiriyor.

Türkiye'de bilimsel çalışmaları ve araştırmaları desteklemeyi, başarının ülke ve insanlık hizmetine sunulmasını hedefleyen İlim Yayma Ödülleri bu yıl aralık ayında ikinci kez sahiplerini bulacak. Milli sorunlara çözüm üretebilecek imkân ve kabiliyetlerin geliştirilmesine öncü olacak bilimsel çalışmaları gerçekleştirenlerin onurlandırıldığı, başkanlığını Necmettin Bilal Erdoğan'ın yaptığı İlim Yayma Vakfı Akademi Ödülleri üç kategoride verilecek. 4 aylık sürede 6 farklı kurul tarafından 8 farklı aşamada değerlendirilen çalışmalar içerisinden 'Sosyal Bilimler' ile 'Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri' kategorilerinin her biri için 200 bin, 'Büyük Ödül' kategorisi için 600 bin olmak üzere 1 milyon liralık para ödülü verilecek.

BAŞARI ÜSTÜNE BAŞARI

2019'daki ilk ödülleri alan isimler ise adlarından söz ettiriyor. Büyük ödülün ilk sahibi Prof. Dr. Fikrettin Şahin, obezite sorununun kontrolü ve tedavisi için Bor'lu çözüm araştırmalarında ürünlerin patentlerini aldı ve satış aşamasına geçti. Mühendislik Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran ise hidrojenin yakıt olarak kullanılabilmesinde ortaya koyduğu yeni buluşlarıyla enerjide dünyanın geleceğine ışık tutmaya devam ediyor. Orta Asya ve Rusya'daki Türklerin tarihine ilişkin araştırmalarıyla Sosyal Bilimler Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu ise, "Altın Orda Devleti"ni anlatan eserinden sonra dünyada ilk kez Rusya'daki arşivlerde yer alan Osmanlı'ya dair haritaları gün yüzüne çıkarıyor.

Fikrettin Şahin: Kök hücre üretimi, gen ve kanser tedavisi gibi konularda da ayrı ayrı çalışma grupları oluşturarak bilimsel araştırma geliştirme faaliyetlerine devam ediyor. Bor bileşiklerinden sıralanan ürün ve teknolojiler ilk defa geliştirildi ve uluslararası patentleri alındı veya başvuruları yapıldı.

TÜRKİYE'NİN GURURU

Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran: Yakıt pillerinde hidrojenin uygun depolama koşullarının oluşturulması ve bu depolanan hidrojenin enerji üretim aşamasına geçişte, tekrar elde edilmesinde nano parçacıkların katalizör olarak kullanılmasını sağladı. Proje, TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü'ne de layık görüldü.

TÜRKLERİN TARİHİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYOR

Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu: Büyük yankı uyandıran eser, Türklerin Orta Asya tarihine ışık tutuyor. Bu yıl da Prof. Dr. Mihail Bashanov ile Rus Devlet Arşivlerindeki Tarihî Haritalarda Osmanlı Devleti adlı yeni kitabı yayımlanacak. Türkiye'de ve dünyada da ilk kez Rusya'daki arşivlerdeki Osmanlı'ya dair haritaların incelendiği ve yayınlandığı bir eser olacak.