Geçmişi Hititlere kadar uzanan ve Kızılırmak Nehri yatağından çıkarılan kırmızı çamur, Avanoslu ustaların elinde güveç, testi, çömlek, tabak, bardak, cezve, vazo gibi ev ve mutfak eşyalarına dönüştürülüyor.
Kadınların genellikle evlerde seramik atölyelerinden verilen parça başı işlerle dahil olduğu erkek egemen bu sektörde, son yıllarda kadınlar da açtıkları işletmelerle erkeklere rakip olmaya başladı.
Kendi atölyesinde seramik üretip satan 30 yaşındaki Ayşe Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erkek egemen bir meslek kolunun okullu ve kadın üyesi olarak ilçede 5 yıl önce seramik imalathanesi açtığını söyledi.
Eğitimini tamamladıktan sonra KOSGEB projesiyle kendi atölyesini açtığını belirten Torun, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 8 yıldır seramikle uğraşıyorum. 2008-2010 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksek Okulu El Sanatları Seramik Bölümünde öğrenciydim. İki yıllık eğitim sürecinin ardından, bir sene staj kapsamında bir seramik atölyesinde çalıştım. Daha sonra KOSGEB projesiyle kendi atölyemi açtım. Avanos'taki ilk kadın seramik işletmecisiyim. İlk açılış amacımız Avanos geleneksel çamurunu modernize etmekti. Sonrasında farklı alanlara yöneldik ve müşterilerden gelen talebe göre ürünler çıkarmaya başladık."
"İlk ihracat İspanya'ya"
Çamur üretimiyle başladığı işte içi sırlı mutfak eşyaları da imal etmeye başladığını kaydeden Torun, ilerleyen süreçte kırmızı çamurdan yaptığı mutfak eşyalarının içlerini sır kapladığını, bu ürünlerin mutfak ve restoran sektöründe yoğun olarak kullanılmaya başlandığını anlattı.
Genç girişimci Ayşe Torun, Avanos'un kırmızı çamurundan yaptıkları tabak, bardak, çaydanlık, sürahi, cezve, kahvaltı setlerini Avrupa ülkelerine ihraç etmeye başladığını da belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Müşterinin talebine göre ürün çıkarıyoruz. Son yıllarda dışında kırmızı Avanos çamurunun naturel olarak gözüktüğü, içerisine sır yapılmış mutfak eşyalarının siparişini çok alıyoruz. İç piyasada Türkiye'nin her yerine ürün gönderiyoruz. Yakın zamanda Avrupa'ya da ürün satmaya başladık. Ürettiğimiz kaselerden, tabaklardan İspanya'ya toplam 3 bin parça mal gönderdik. Böylelikle ilk ihracatımızı da gerçekleştirmiş olduk. Sonrasında yaptığımız sırlı tabaklardan, kaselerden, kaplardan İngiltere'nin Londra kentine gönderdik. Bu ürünler bir nevi bize referans olacak ve o ülkelerden farklı işletmelerden de sipariş alacağımıza inanıyorum." (AA)