AKSAM
MERVE YILMAZ ORUÇ
Filistinli yönetmenler son bir yılın acısını İstanbul'dan haykıracak. Odağına bu yıl Filistin'i alan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, 3-6 Ekim'de gerçekleşecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında altıncı kez yapılacak olan Festival, Filistinli şair Mahmud Derviş anısına düzenleniyor. Festivalde toplam 56 film; AKM Yeşilçam Sineması, Grand Pera Emek Sahnesi, Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde izleyici ile buluşacak. Gösterimlerimin yanı sıra, söyleşiler, paneller, ustalık sınıfları da düzenlenecek. Festival kapsamında Filistin halkının acılarını perdeye aktaran Michel Khleifi, Darin J.H Salam, Ameen Nayfeh, Mohammed Almughanni, Ahmad Saleh, Ala' Yousef Hasan, Hayat Labban, Ward Kayyal, Rami Abbas, Luay Awwad, Thekra Zohır Makalde, Saeed Moltaji ve Tariq Rimawi festivalde Türk sinemacılar ve İstanbullularla bir araya gelecek. Ödül töreni ise 6 Ekim Cumartesi akşamı olacak. Festivalin onur ödülleri bu sene sinemaya yaptığı katkılarından dolayı Michel Khlaifi'ye bir diğeri ise Filistin çizimleriyle ufuk açan Hasan Aycın'a verilecek.
FİLİSTİN İÇİN DOSTLUK FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR
"Son bir yıldır Gazze'de aralıksız olarak devam eden soykırıma sinema perdesinden bir ses yükseltmek istedik." diyen Uluslararası Dostluk Film Festivali Direktörü Faysal Soysal, "Eli kolu bağlı bir şekilde büyük bir cinayeti izlemek zorunda bırakıldık. Bu, yıllar geçse üzerimizde atamayacağımız bir travma. Bir yandan bir şey yapamamak bir yandan da gittikçe olana alışmak insanî olarak kaldıramadığım bir durum. Benim gibi düşünen, inanan birkaç kişi ile birlikte 7 Ekim'in ardından ilk olarak şair, yönetmen ve sanatçıları toplayarak Gazze Şiir Nöbeti etkinliğini başlatmıştık. Taksim, Üsküdar ve Beykoz meydanlarında birkaç defa toplanıp Gazze'deki çocuklar, kadınlar ve yaralılar için şiirler okuduk. Sosyal medyada farkındalık oluşturmaya çalıştık ama soykırım uzadıkça sosyal medyanın aslında gizliden gizliye insanları bir nevi bu duruma alıştırmaya yaradığını fark ettik ama katil ve onun destekçileri hiç durmadı. Her gün daha büyük bir kırmızı çizgiyi aşarak uluslararası toplumun asla beklemediği cinayetlerine yenilerini ekledi. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali'nin beş yılını geride bıraktık. İnsanlık olarak böylesi zor günlerden geçerken Filistin halkının maruz kaldığı vahşete tepkisiz kalmak olmazdı. Bu yüzden altıncı festivalimizi Filistin onuruna yapmaya karar verdik. Takip edenler bilirler her yıl festivali, dostluğu ve güzelliği eserlerinde insanlık mirası kılmış evrensel bir değerin anısına yapıyoruz. Geçen yıl Neşet Ertaş anısına yaptığımız festivali bu yıl şiirlerinde dünyaya haykırdığı Filistin derdinden dolayı Şair Mahmut Derviş anısına yapmaya karar verdik" şeklinde konuştu.
SİNEMANIN ANLATI ÖĞELERİ DEĞİŞECEK
Bu yıl Festival birçok Filistinli yönetmeni ağırlayacak. Bir sinemacı ve her şeyden önce insan olarak şu an zorlu şartlarda sanatçı olarak işini yapmaya, Gazze'de yaşananlara dikkat çekmeye çalışan 13 Filistinli yönetmeni ağırlayacak olmalarından doluyu heyecanlı olduğunu vurgulayan Soysal, duyarlılık sahibi herkesi program ve filmlerinin gösterimlerine davet etti.
Bugüne kadar sinema perdesinde Filistin'e ayrılan kısmın sınırlı olduğuna da değinen Soysal sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanaatimce 7 Ekim'e kadar Filistin'e daha çok Araplar, biraz da Türk ve İranlılar bugüne kadar sinema eserlerinde yer verdi. Bu da çok sınırlı oldu maalesef. Bu kuraklığa rağmen festival seçkilerimizde Filistin dışında sürgünde olan birçok Filistinli ve Arap yönetmenin etkileyici kısa filmlerini göstereceğiz. Türkiye'den ve İran'dan da iyi çalışmalar var. Bu yıl ayrıca bu konuda bence bir milat yaşanacak. 2024 yılından itibaren, özellikle festivalimize başvuran genç sinemacıların yeni filmleri de bunu bana hissettiriyor. Filistin bence önümüzdeki yıllarda dünya sinemasının merkezine taşınarak evrensel temalardan biri olacak. Gazze halkının çektiği acı Nazi Almanyası'nda soykırıma uğrayan Yahudilerin acısını çoktan geçti. Elbette ki insan hakları ve uluslararası hukuk Yahudiler için çıkarılmış bir palavra haline geldi bu süreçte ama bundan sonra hem Avrupalı aynı Avrupalı olmayacak hem de Müslümanlar aynı Müslüman olmayacak. Bana göre medyanın ve sinemanın anlatı öğeleri hem sahip hem de form değiştirecek."
GAZZE'DE 7 EKİM'DEN SONRA ÇEKİLEN FİLM İLK KEZ GÖSTERİLECEK
Son bir yılda yapılmış filmlerin de yer alacağı festivalde kısa filmlerin birçoğu 2023-2024 yapımı. Ayrıca 7 Ekim 2023'ten sonra Gazze'de imkânsızlıklar içinde çok zor şartlarda yönetmen Raşid Mashrawi'nin desteğiyle çekilmiş olan 22 kısa filmin yer aldığı 'From The Ground Zero' filmi de Grand Pera'da Türkiye prömiyerini yapacak. "Önce protesto olarak Cannes'da, geçtiğimiz haftalarda da Toronto Film Festivali'nde gösterilen filmi Dostluk Film Festivali ilk defa İstanbul'da sinemaseverlerle buluşturacak. Yine Muhammad El Mughanni'nin Clermont Film Festivali'nde en iyi film ödülü alan 2023 yapımı Yafa'dan Portakal filmi, Farah Nabulsi'nin yeni belgeseli olan Gazze Kabusu, TrtWorld'den Aslıhan Eker ve ekibinin yeni çektiği Kutsal İşgal ve Dijital İşgal filmleri ilk defa festivalimiz sayesinde seyirci ile buluşacak. Darrin Sallam'ın Farha filmi de sanırım ilk defa bizim festivalimizde gösterilmiş olacak." diyen Soysal, festivalin bu anlamda birçok Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacağını dile getirdi.
MICHEL KHLAIFI RÜZGÂRI ESECEK
Festival kapsamında dünyaca ünü yönetmen Michel Khlaifi, bir masterclass verecek. Khlaifi'nin Gazze'de çekilen ilk uzun metraj filmi olan Üç Mücevherin Masalı filmi de festivalin açılış filmi olacak. Ayrıca 1948'ye Siyonistler tarafından yok edilen bir köyün ilginç hikâyesini anlattığı Mal'oul filmi de Masterclass öncesi Grandpera'da seyirciyle ilk defa festivalde buluşacak.