‘Doğada düşmanlık yok'

Emine Erdoğan'ın öncülüğünde hazırlanan ‘Dünya Ortak Evimiz' kitabına katkıda bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler teknikeri ve tıp tarihi bilim uzmanı Nazım Tanrıkulu, kendi çevre hikayesini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde hazırlanan 'Dünya Ortak Evimiz' kitabına katkıda bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler teknikeri ve tıp tarihi bilim uzmanı Nazım Tanrıkulu, kendi çevre hikayesini anlattı. "Makalemde aslında doğada hiçbir canlının bir diğerine düşman olmadığını aktardım" diyen Tanrıkulu, 5 yaşındayken kaybettiği babasından kalan şifalı bitkilerle ilgili kitapları okuyarak bu alana ilgi duymaya başladığını anlattı. Tanrıkulu, şunları söyledi: "Tarım faaliyeti yapıldığı zaman üstünde yaşayan böceği, yanında çıkan bitkiyi düşman olarak algılıyoruz ama aslında onların hep bir birliktelikleri var. O birliktelikleri yok sayıyoruz. Burada düşmanlığı yaratan biz olduğumuz için, durum içinden çıkılmaz bir sorun yumağı haline geliyor."

Tanrıkulu, kitaptaki yazısında vermek istediği mesajlarla ilgili olarak, "Birincisi; doğada düşmanlık yoktur. İkincisi; her şey birdir, birbirini etkiler ve zamanı önü sonu olmayan bir şey gibi düşünmemiz gerekiyor. Bu anın içerisindeyiz, bunun kıymetini bilmemiz ve kendimizi bir şeye adıyorsak o adanmışlık içerisinde hareket etmemiz gerek" ifadelerini kullandı.