Doğa tutkunlarının tatil rotası Artvin

Yazın sıcaklarında plajlarda güneşlenmek yerine biraz daha serinletici, yeşillikle, ormanlarla iç içe bir gezi rotası arayanlar için bu haftaki yazımızda Artvin'i sizlere sunmak istiyoruz.

Karadeniz'in en doğusunda Gürcistan'ın sınırında yer alan Artvin, tabiat parkları, dağları, yaylaları ve şelaleleriyle doğa tutkunlarının gönlünü fetheden bir ilimiz. Yaz ayları ise bu coğrafyayı tanımak ve festivallere katılmak için en yerinde zaman.

ZENGİN TABİAT PARKLARI

Tabiat parkları açısından oldukça zengin olan Artvin'de yer alan Borçka Karagöl Tabiat Parkı sizi kendisine hayran bırakacak doğal güzelliklerin başında geliyor. Oldukça geniş bir alana yayılan parkta binlerce bitki ve hayvan türü yaşıyor. Karagöl fotoğrafçılar için güzel kareler sunarken kanoyla gölün üzerinde gezmeniz de mümkün. Bölgede konaklamak için bir tesis bulunmasa da her zaman çadır kampı yapabilirsiniz.

MUHTEŞEM BİR KANYON

Barındırdığı muhteşem kanyon ve yemyeşil manzarasıyla Hatila Vadisi Milli Parkı'na da hayran kalacaksınız. Artvin'in şehir merkezine sadece 10 km mesafede bulunan vadiye ulaşmak da oldukça kolay. Akdeniz iklimine benzer bir iklimin hüküm sürdüğü vadide rafting gibi su sporları yapılıyor. Vadi, trekking ve fotoğrafçılık gezileri için ideal bir rota oluşturuyor. Burada bölgenin en yüksek cam seyir terası da yer alıyor.

YAŞLI ORMANA UĞRAYIN

Bünyesinde çok güzel dereler, tarihi eserler ve buzul göllerinin yer aldığı Altıparmak Tabiat Parkı da 21 bin metrekarelik alanıyla doğa sporlarına da çok uygun. Borçka'da yer alan Camili Gorgit Tabiat Parkı ise yüzyıllardır ayakta duran ağaçlarıyla 'yaşlı orman' olarak anılıyor ve doğayla baş başa zaman geçirmek için harika bir atmosfer sunuyor.

YAYLALARDA KAMP İMKANI

Artvinlilerin en sık ziyaret ettiği yaylaların başında gelen Kafkasör Yaylası da şenliklere sahne olan doğa harikası bir yer. Burada boğa güreşi festivali de düzenleniyor. Şehre 15 dakikalık bir mesafede yer alan yaylaya günübirlik seyahat gerçekleştirebileceğiniz gibi belediyenin yaptırdığı bungalov evlerde konaklayabilir ya da çadırlarınızla kamp kurabilirsiniz. İçerisindeki irili ufaklı göllerle dikkat çeken Arsiyan Yaylası hem yaz hem de kış mevsiminde turist çekiyor. Özellikle doğa sporlarını sevenlerin radarında. Birbirinden güzel göllere sahip bir diğer yayla da İntkor Yaylası. Yaylada, biri volkanik olmak üzere toplam dokuz adet göl bulunuyor. Bu göllerle birlikte, 166 metreden dökülen Ciro Şelalesi de İntkor Yaylası'nda bulunuyor.

ŞELALELER GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Artvin seyrine doyum olmayan onlarca şelalaye de ev sahipliği yapıyor. Doğu Karadeniz'in dokusu bozulmamış en büyük şelalelerinden Mençuna, 50 metre yükseklikten hiçbir yere çarpmadan alt zemine dökülüyor. Dökülen sular yaklaşık 200 metrekare göl alanı meydana getiriyor. Murgul Delikkaya Şelalesi ise isminden de anlaşılacağı gibi delik bir kayanın ortasından 7 metre boyunca aşağı dökülerek harika bir manzara oluşturuyor. Maral Şelalesi de 65 metrelik yüksekliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor.

YERYÜZÜ CENNETİ ŞIRATA GÖLLERİ

Artvin'in doğal harikalarından bir başkası Şırata Gölleri. Arşiyan Dağı'nın eteklerinde yer alan göllere ulaşmak için Pınarlı Köyü'nin içinden muhteşem keyifli bir doğa yürüyüşü gerçekleştireceksiniz. Göllere ulaştığınızda kendinizi cennete ulaşmış hissedeceksiniz. Artvin'de dünyanın en büyük kanyonları arasında yer alan Cehennem Deresi Kanyonu da yer alıyor. Burayı da bir rehber eşliğinde mutlaka görmelisiniz.

ARTVİN'DE MUTLAKA YAPMALISINIZ!

Hopa Kültür Evi ve Müzesi'ni ziyaret edin.

Borçka ve Arhavi turuna mutlaka katılın.

Ardanuç da şenliklere denk gelirseniz kaçırmayın.

Kampçılar ve trekkingciler Yaylalar Köyü'nü es geçmesin.

Su sporlarını sevenler Çoruh Nehri'nde rafting denemeli.

Dağlara çıkmayı sevenler Marsis Dağı, Karçal Dağları'na yönelebilir.

Şifalı su arayanlar için Otingo Kaplıcası'nı öneriyoruz.