Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Karadağlı: Çalışanların hakkını korumak zorundayım

‘'Oyuncularımızın dışarıda iş yapmasını destekliyorum. Dizi çeksinler, özel tiyatroda oynasınlar ama Devlet Tiyatrolarındaki asli görevlerini de aksatmasınlar. Çalışmayan küçük bir grup var. Öte yandan Sivas'ta bir arkadaşımız bir yılda 7 oyunda oynuyor. Benim tepkim o çalışanların hakkını korumak için.''

aksam.com.tr

Dursun Topçu

Diyarbakır Kültür Yolu Festivali açılısında vatandaşlardan büyük ilgi gören Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, ''Devlet Tiyatroları için Diyarbakır çok önemli. Burada olmaktan çok mutluyum'' dedi. ''Devlet Tiyatrolarında Lale Devri bitti, çalışmayan oyuncunun teşviklerini ödemiyorum'' çıkışı günlerdir tartışılan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Karadağlı, ''Oyuncularımızın dışarıda iş yapmasını destekliyorum. Dizi çeksinler, özel tiyatroda oynasınlar ama Devlet Tiyatrolarındaki asli görevlerini de aksatmasınlar. Devlet Tiyatroları çok büyük bir aile ve çok köklü bir kurum. Türkiye için önemli bir kurumlardan biri. Kiminin çeşitli sebeplerden görevlendirilmeleri de yapılmamış olabilir. Bunları inceleme şansım oldu ve şimdi görevlendirmeleri yapılıyor ve görevlerinin başında olacaklar'' ifadelerini kullandı.

KENDİNİ UNUTTURANLAR VAR

''Bu arkadaşlarımız çeşitli sebeplerden çalışmamış, kiminin sağlık sorunu var, kimi başka nedenlerden ama bazıları da kendini unutturmuş'' diyen Karadağlı sözlerine şöyle devam etti: Bize o kadar çok talep var ki, yetişemiyorum: Yeni oyunlar üretmem, yeni oyuncular kullanmam gerekiyor. Herkes sorumluluğunu yerine getirmezse Devlet Tiyatroları işleyişi sekteye uğruyor. Biz koşuyoruz, hatta inanılmaz bir tempo ile koşuyoruz. Bu şekilde rekor kırdık. Yeni gelmiş olmamızın getirdiği enerji ya da bize söylenen onlar dışarıdan geldi söylemine karşı belki de bilmiyorum. Biz koşuyoruz'' şeklinde konuştu.

125 OYUN SERGİLEDİK

''Devlet tiyatrolarında 983 oyuncu olduğunu ve 125 oyun sahnelediklerini belirten Karadağlı, ''Yönetmenlerle ilgili her yıl dışarıdan hizmet alımlarımız oluyor. Geçen yıl 1 milyon 300 bin olan seyirci sayısı bu yıl 2 milyona ulaştı. Bu devlet tiyatroları tarihinde bir rekor. Çünkü doğru bir repertuvar seçtik, gece gündüz çalıştık ve çok güzel oyunlar sahneledik. Valilerimizden, belediye başkanlarımızdan inanılmaz talep gördük. Bu talep olunca yeni oyunlara ihtiyacımuz oluyor ve birçok oyuncuyu kullanıyoruz'' dedi.

YÜZDE 50 ORANINI KORUYORUZ

Yerli oyunlara özen gösterdiklerini vurgulayan Tamer Karadağlı ''Genelde yüzde 50 yerli, yüzde 50 yabancı oranını koruyoruz. İki gün önce Orhan Asena yerli oyunlar festivalimiz de başladı'' bilgisini paylaştı.

BASIN ARAŞTIRDI, BULDU

Karadağlı şöyle devam etti: Geçenlerde söz konusu olan ismi ben bilmiyordum mesela. Halbuki bu benim röportajımda küçük bir konuydu. O kadar tartışıldı ki, basın mensupları araştırdı ve buldu. Ama benim isim vermem doğru olmaz. Bizim yapmamız gereken bu insanları ifşa etmek değil. Yapmamız gereken o sanatçıları değerlendirmek, o işleyişin içinde rol almalarını sağlamak.

BELLİ ALIŞKANLIKLAR VAR

''Biz gelmeyeceğiz'' gibi bir durumun olmadığının altını çizen Tamer Karadağlı, ''Bizde görevlendirme şöyle; bir teksimiz var, beğenir misin falan gibi değil, görevlendirmeleri yapılır, cast atılır ve görevlerine başlarlar. Ama biz yılların getirdiği belli alışkanlıklarla oyuncularımızın kendi bildiği ekipleri seçmeye gayret ediyoruz. Kimi oyuncu ile yönetmen çalışmak istemiyor, onları da sisteme katmaya çalışıyoruz.

ÇOK AZ BİR GRUP

Çalışmayan bir grubun olduğunu söyleyen Karadağlı, ''Ama çok az bir grup. Öbür yandan, örneğin Sivas'ta bir arkadaşımız bir yılda 7 oyunda oynuyor, 6'dan fazla oyunda oynayan çok arkadaşımız var. Gençler çalışmak, önlerinin açılmasını istiyor, benim tepkim o çalışanların hakkını korumak için'' dedi.