Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Sağtürk: Biz bu işi elimize geçen son fırsat olarak görüyoruz

Sahneledikleri Carl Orff'un Carmina Burana'sı ile Gioachino Rossini'nin II. Mehmet ve Richard Wagner'in Uçan Hollandalı eserlerinin büyük ilgi gördüğünü söyleyen Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Sağtürk, yeni sezonda Türk bestecilerin daha önce hiç sahnelenmemiş eserlerini de sanatseverlerle buluşturacaklarını müjdeledi.

Aksam Gazetesi

Dursun Topçu

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, "Cemal Reşit Rey'in Çelebi Operası'nın notalarını bulduk. büzelik bir eser, onu sahneye koymaya çalışacağız. Gılgamış Destanı da var planımızda" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin 14. durağı Diyarbakır oldu. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu'nun açılışını yaptığı festivalde Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk yoğun ilgi gördü. Bir yılda büyük işler yaptıklarını, kendisinin de içinde bulunduğu ekiple çalışmaktan gurur duyduğunu ifade eden Tan Sağtürk ile görev süresi boyunca yaptıklarını ve yeni projeleri konuştuk.

BÜYÜK BİR ÖZVERİYLE ÇALIŞIYORUZ

Göreve başladıkları ilk gün Türkiye haritasını açtıklarını ve Türkiye'nin dört bir yanına sanatı taşımak, opera, bale ve çok sesli müziği herkes için daha erişilebilir kılmak için büyük bir özveriyle çalışmaya başladıklarını belirten Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Sağtürk, "Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü emir vererek çalışılacak bir yer değil, yan yana oturarak, birlikte fikir yürüterek ilerleyecek bir kurum. Sahnelerimiz bu yıl hınca hınç doldu. Bu bir teveccüh. Muazzam bir fark yaratıldığı inancındayım" dedi.

ELİMİZE GEÇEN SON FIRSAT

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın inanılmaz bir birlik beraberlik ruhu yansıttığına değinen Sağtürk, "Bu bir ekip çalışması. Bu birlik beraberlik ruhu top yekûn günlük 20 saat çalışmamızı sağlıyor. Bugün bir yıllık tecrübe ile yerimizde oturuyoruz. Dünya kötüye giderken, füzeler havada uçarken biz bunu yapacağız. Çünkü Bakanımız ne olursa olsun bize alan açıyor. Biz bu işi elimize geçen son fırsat olarak görüyoruz. Çünkü erozyona uğradığımızda telafisi yıllar alıyor, bu işin masrafı da çok, bunun karşılığını vermemiz lâzım" şeklinde konuştu.

SANATIN IŞIĞINI YAYMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Tan Sağtürk, sanatın, kültürün ve estetiğin, toplumların ilerlemesindeki hayati rolüne vurgu yaparak, "Bu doğrultuda, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve bağlı 6 il müdürlüğümüzdeki çalışma arkadaşlarımız büyük bir enerjiyle sanatın ışığını yaymak için çalışıyor. Bir yılda büyük iş yaptık bunu inanarak söylüyoruz" diye konuştu.

1006 TEMSİL, 609.776 SEYİRCİ

2023-2024 sanat sezonunda 1006 temsil gerçekleştirildiğini, 609.776 seyirciye ulaştıklarını belirten Sağtürk, "Bir önceki sezona göre Devlet Opera ve Balesi'nin toplam temsil sayısında yüzde 39, seyirci sayısında ise yüzde 63'lük artış meydana geldi" bilgisini paylaştı.

YÜZDE 144'LÜK BİR ARTIŞ YAKALADIK

2023-2024 sanat sezonunda, 'yerleşik temsillerde bir önceki sezonumuza göre müdürlüklerin temsil sayısında yüzde 32, seyirci sayısında yüzde 54'lük artış oldu" diyen Sağtürk, 2023-2024 sanat sezonunda, bir önceki sezona göre Opera-Bale Festivalleri temsil sayısında ise 2,5 katına yaklaşılarak yüzde 144'lük, seyirci sayısında ise yüzde 91'lik artış meydana geldi" şeklinde konuştu.

YÜZDE 117'LİK ARTIŞ

Sağtürk, 2024 yılı Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali'nde bir önceki yıla oranla temsil sayısında yüzde 117'lik bir artış olduğuna dikkat çekerek, seyirci sayısında ise yüzde 120'lik artış meydana geldiğini, temsil sayısında da seyirci sayısının iki katını geçtiğini söyledi.

DAHA ÇOK SEYİRCİYLE BULUŞTUK

2024 yılı Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali'nde; bir önceki yıla oranla temsil sayısında yüzde 40'lık, seyirci sayısında yüzde 33'lük artış meydana geldiğini ifade eden Tan Sağtürk, "2024 yılı Uluslararası Bodrum Bale Festivali'mizde de bir önceki yıla oranla temsil sayısında yüzde 83'lük, seyirci sayısında yüzde 124'lük artış meydana geldi. Görüldüğü gibi, temsil sayısı artış oranından çok daha fazla seyirci sayısı artış oranına ulaşıldı" diye konuştu.

FESTİVAL SAYIMIZ BİR EKSİLDİ

Sağtürk şöyle devam etti: 2024 yılı Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nde; bir önceki yıla oranla temsil başına düşen seyirci sayısında yüzde 27'lik artışa ulaştık. Programlama gereği festival temsil sayımızın bir eksilmesine rağmen seyircide yüzde 27'lik artış yakaladık.

6 MÜDÜRLÜKTEN OLUŞAN DEV BİR KURUM

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü çatısı altında Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun'da faaliyet gösteren il müdürlüklerinden oluşan dev bir teşekkül olduğunu belirten Tan Sağtürk, "Her biri kendi bale, opera, orkestra ve teknik birimleriyle ve İstanbul ve Ankara'da bulunan Modern Dans Topluluklarıyla ayrı ayrı büyük prodüksiyonlara imza atabilen sanat müdürlükleri. Bir bütün olarak baktığınızda bu dünyada eşi benzeri olmayan bir kapasiteyi gösteriyor. Dünyada, her biri kendi bale, opera ve orkestrasına sahip 6 farklı topluluğu yöneten başka bir sanat kurumu yok. Hatta bu durumu yabancı meslektaşlarımla paylaştığımda onlar da şaşırıyor" dedi.

ÇEŞİTLİ KÜLTÜRLERİ BİR ARAYA GETİRİYORUZ

Tan Sağtürk sözlerini şöyle sürdürdü: Müdürlüğümüze bağlı 6 il müdürlüğümüzün gerçekleştirdiği yerleşik temsillerin yanı sıra Uluslararası Aspendos, Efes, İstanbul ve Bodrum Festivalleri, Gaziantep Opera ve Bale Festivali, Trabzon Opera ve Bale Günleri, Eskişehir Opera ve Bale Günleri ve benzeri etkinliklerle sanatseverlere zengin bir opera, bale ve çok sesli müzik seçkisi sunarken aynı zamanda çeşitli kültürleri bir araya getirme ve farklı estetik anlayışları keşfetme fırsatı sunuyoruz.

KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİ

Diyarbakır Kültür Yolu Festivali'nde, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü olarak Barış Ormanı adlı çocuk oyunumuz ve Folklorama konserimiz ile yer alıyoruz" diyen Sağtürk, "Bu yıl içinde ayrıca 26 Ekim-3 Kasım'da İzmir Kültür Yolu Festivali'nin yanı sıra, 2-10 Kasım'da Antalya Kültür Yolu Festivali'nde de sanatseverlerimizle bir arada olacağız" bilgilerini paylaştı.

'KÜLTÜR YOLU'NDA 95 TEMSİL

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde, 2024 yılında bugüne kadar yapılan kültür yolları festivallerinde, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü olarak 79 temsil gerçekleştirerek 48.578 seyirciye ulaştıklarını söyleyen Sağtürk, "Devam eden ve başlayacak etkinliklerle, 2024 sonuna kadar toplam 95 temsili seyircilerimiz ile buluşturmuş olacağız" şeklinde konuştu.

OPERA VE BALE HER YERDE!

"2024-2025 sanat sezonumuzda, planladığımız 7 festival ile katılacağımız 20 Kültür Yolu Festivaline ek olarak büyük bir heyecanla '1. Anadolu Opera ve Bale Festivali' projemizin temellerini atıyoruz" diyen Sağtürk, "Opera ve Bale Her Yerde! sloganıyla yola çıkıyoruz. Altı müdürlüğümüz ile şu an itibarıyla her biri ikişer ya da üçer ili belirleyerek festivalin ilk adımlarını kurgulamaya başladık" ifadelerini kullandı.

ANADOLU'NUN HER KÖŞESİNE DOKUNACAĞIZ

Sağtürk şöyle devam etti: Bugüne kadar opera, bale ve çok sesli müzikle tanışma imkânı kısıtlı kalmış ya da hiç olmamış şehirlerde sanatımızı izleyiciyle buluşturmayı amaçlıyoruz. Sanat, sınırsızdır ve hepimizin ortak dilidir. Biz de bu dille Anadolu'nun her köşesine dokunmaya, yeni hikâyeler yazmaya ve izleyicilerimizle buluşmaya hazırız.

YETENEK TARAMASI YAPACAĞIZ

Ayrıca, festival kapsamında ziyaret ettiğimiz illerde pilot yetenek taraması yapacağız. Bu sayede çocuk ve genç yeteneklerimizi keşfetmek adına önemli adımlar atmış olacağız. Aynı zamanda da yurt çapında gerçekleştirmeyi arzuladığımız 'Ulusal Yetenek Taraması' için de hazırlık yapmış olacağız.

SANAT SÖYLEŞİLERİ, PANELLER

Bunun yanı sıra, festivallerde düzenleyeceğimiz söyleşi, panel ve etkinliklerle izleyicilerimize sanatı daha yakından tanıma fırsatı sunacağız. Anadolu'nun her köşesinde saklı kalmış genç yetenekleri keşfetme heyecanı ve sanatsal birikimimizi paylaşma arzusu, bu projeye verdiğimiz önemi daha da pekiştiriyor. Bu yüzden projemizin üst başlığı "Opera ve Bale Her Yerde!" olacak.

AKM'NİN TÜM İMKÂNLARINI KULLANIYORUZ

Bu arada ülkemizin gururu Atatürk Kültür Merkezi'nde sahnelediğimiz Carl Orff'un Carmina Burana'sı ile Gioachino Rossini'nin II. Mehmet ve Richard Wagner'in Uçan Hollandalı eserleri izleyicilerimizin büyük ilgisiyle karşılandı.