MEHMET ŞİMŞEK / aksam.com.tr
Etkinliğin, kurumun eski mensupları ile Bakanlığa bağlı korolardan bazıları ve OMAR İcra Heyeti’nin katılımı -dolayısıyla müzik camiasından geniş bir katılım- ile gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Program repertuarı, kurumdan yetişmiş, hocalık veya şeflik yapmış olan bestecilerin eserlerinden oluşacak.
1992 yılında CRR Konser Salonu’nda gerçekleştirilmiş olan geniş katılımlı Dâru’l-elhan konserinin de 25. yılı olması münasebetiyle, bu konserle ilişkilendirilen bir akış hazırlandı.
Başlangıçta kurumun tarihi ile ilgili olarak hazırlanmış olan belgesel görüntüler sunulacak.
Gece boyunca sahnede sunulan eserlerin yanı sıra, sağlık sorunu veya vefat dolayısıyla bulunmayan sanatkârların görüntüleri ve icraları da perdeye yansıtılacak.
Ayrıca geceye özel olarak hazırlanmış olan ve OMAR’ın T.C. Kalkınma Bakanlığı destekli projesi Osmanlı Dönemi Müziği Multimedya Arşivi (OMARŞİV) kapsamında yapacağı yayınlardan,
Gecede, kurumdan yetişmiş usta iki san’atkâra Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Nâbi Avcı tarafından onur ödülü takdim edilecek.
2011 yılı itibarı ile İstanbul Üniversitesi’nin çatısı altında, Darülelhan’ın mirasına yakışır biçimde bir model oluşturmanın yolu açılmış ve Türk mûsıkisinin “uygulama-icra-eğitim” boyutlarının akademik seviyede yer bulması için önemli bir karar alınarak OMAR kuruldu. Yönetmeliği, 23 Ocak 2012 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak resmen çalışmalara başlayan İ.Ü. Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR), Osmanlı müzik tarihi eser birikimini bilimsel kriterlerle incelemek, tasnif etmek ve oluşturulan koleksiyonu daha kolay erişilir hale getirmek amacıyla yayınlar yappıyor. Böylece, geçmişte mevcut olan ve ülkemizin kültür tarihi için son derece önem arz eden bu yayıncılık faaliyeti, günümüz koşullarında yeniden başlatılarak kurumsal bir devamlılık temin edilmiş olacak.
Ayrıca yakın dönem müzik tarihimizin en önemli müzikolog, eğitimci, bestekâr ve icracılarını bünyesinde toplamış, yetiştirmiş olan Türk Mûsıkîsi Nazariyatı Eğitimi bölümü de, Konservatuar’ın İstanbul Üniversitesi’ne bağlanışının 25. yılında yeniden yapılandırılarak, Müzikoloji bölümüne bağlı Geleneksel ve Modal Müzikler Ana Bilim Dalı Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik Lisans Programı’na alındı. Böylece de, OMAR’ın yapacağı bilimsel çalışmaların devamlılığı için akademik taban oluşturulmasının yolu açılmış olmakta Halen OMAR’ın bünyesinde görevlendirilen ve geçmişte çok değerli şefler ve sanatkârların katılımıyla, müzik tarihimizin önemli bir icra topluluğu olarak zihinlere yerleşmiş olan Türk Müziği İcra Heyeti ise, OMAR bilimsel çalışmalarının uygulamaya yansıtılacağı bir birim olarak değerlendiriliyor.