''Darbe sanatı da vurur''

“Sinemada Darbe ve Direniş Teması” konulu panele katılan yönetmen Nazif Tunç, ‘'Darbe sadece insanların, demokrasinin ve özgürlüklerin değil sanatın da bir numaralı düşmanıdır” dedi.

15 Temmuz Derneği'nin düzenlediği 'On5Sıfır7 Film Haftası' etkinlikleri kapsamındaki "Sinemada Darbe ve Direniş Teması" konulu uluslararası panelde, Türkiye ve dünya sinemasında askeri müdahalelerin sinemaya etkisi ele alındı. Beyoğlu'ndaki Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'ndeki panele katılan yönetmen Nazif Tunç, darbeler tarihiyle sinema ilişkisine değinerek, sinemanın her zaman cunta yönetimlerinden zarar gördüğünü söyledi.

SİNEMALAR KAPATILIYOR

Her askeri müdahaleden sonra yönetmenlerin tutuklandığını, sinemaların kapatıldığını ve sıkıyönetimin sanat hayatını engellediğini dile getiren Tunç, sıkıyönetimlerin sanatı engellemekle kalmadığını aynı zamanda yapılmış eserleri de imha ettiğini kaydetti. Tunç, 12 Eylül'de sıkıyönetimin "Yorgun Savaşçı" filminin negatiflerini yakarak yok ettiğini kaydederek, "Darbe sadece insanların, demokrasinin ve özgürlüklerin değil sanatın da bir numaralı düşmanıdır" dedi.

ÖZGÜRLÜKLER ALINIYOR

Büyük Gelen Palto (Oversized Coat) filmiyle de tanınan Filistinli yönetmen Nevres Ebu Salih ise darbelerin sanatın düşmanı olduğunu, sanatçının çalışmak için özgürlük isteyeceğini ve darbelerle bunun elinden alındığını söyledi. Salih, "Filistin sinemasının karşı karşıya kaldığı pek çok problem bulunduğunu söyleyebilirim. Türk toplumu da benzer sorunları yaşıyor. Bizim toplumlarımız için sanatçı olmak yeni bir şey, önce bu engeli aşmamız gerekiyor'' dedi.