BÜLENT ŞANLIKAN
İstanbul bir kültür varlığına daha kavuşuyor. Sancaktepe'de 1995 yılında bir inşaat kazısında tesadüfen Bizans döneminde yapılmış olan Damatris Sarayı'na ait kalıntılar bulundu. SİT alanı ilan edilerek 2013'te çalışmalarına başlanılan Damatris Sarayı kazı alanını AKŞAM görüntüledi.
BİZANS'A BAŞKENTLİK YAPTI
8 yıldır devam eden kazı çalışmalarını İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü arkeologlarından Hüseyin Yıldırım anlattı: "Ava meraklı olan Bizans İmparatoru 2. Tiberius tarafından 578 yılında inşasına başlanılan saray İmparator Mauricius döneminde 602 yılında tamamlandı. Av köşkü olarak başlanılan yapı daha sonra eklemeler yapılarak saraya dönüştürüldü. İstanbul'da 1296'da yaşanan büyük depremin ardından Suriçi'ndeki yapılar yıkılınca Damatris sarayı Bizans'a üç ay başkentlik yaptı. Dönemin imparatoru tüm devlet işlerini buradan yürüttü.
İMPARATORUN EŞYALARI ÇIKTI
Çalışmalarımız sırasında her arkeoloğun rüyası olan bir parça ile karşılaştık. Bu, mermer lahit üzerine yazılmış 'Damatrio' yazısıydı. Bu yazı aynı zamanda sarayın adını tescillediği için bizim için sarayın tapusu anlamını da taşıyordu. Bu buluş hepimizi heyecanlandırdı. Çünkü bir kalıntının adının ne olduğu konusu genellikle bu kadar net ortaya çıkmaz. Kazı çalışmasında imparatora ait şahsi banyo ve tuvalet, yine imparatorun kullandığı leopar başlı musluk ve birçok eser bulundu. Çıkan eserler İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne gönderildi. Orada incelemeler tamamlandıktan sonra sergilenmeye başlanacak."