Ara tatil zili çaldı şimdi sıra eğlence zamanı

Milyonlarca öğrenci için birinci dönem ara tatil zili, dün çaldı. Bir haftalık tatil süreci başladı. Bu dönemde hem dinlenip hem de kendisini geliştirmek isteyen minikler için birçok atölye var. Kültür sanat çatısı altında gerçekleşecek olan etkinlikleri çocuklarımız için derledik. Nerede, hangi etkinlik varmış gelin hep birlikte bir göz atalım…

MERVE YILMAZ ORUÇ

Bir haftalık ara tatil dün son ders zilinin çalması ile başladı. Bu süreçte dinlenirken öğrenmeye ve eğlenmeye devam etmek isteyen minikler için birçok kültür sanat kurumunda çeşitli atölyeler yapılacak. Resimden müziğe, dramadan dansa kadar farklı alanlarda gerçekleşecek etkinlikleri sizler için derledik. Plan yapmadan ajandamıza göz atmayı unutmayın...

AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ'NDE EĞİTİCİ VE ÖĞRETİCİ ATÖLYELER

Atatürk Kültür Merkezinin çocuklar için özel tasarlanmış alanı AKM Çocuk Sanat Merkezi, geleceğin sanatseverleri çocuklar için hazırladığı eğitici ve eğlendirici atölyeler ile Kasım ayını renklendiriyor. Çocuklar ara tatilde eğlenirken öğreniyor. AKM Çocuk Sanat Merkezi, Kasım ayında çocuklar için hem eğlendirici hem de geliştirici etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Çocukların psikomotor becerilerini geliştirirken eğlenmelerini sağlayan atölyeler arasında; Resimle Tanışıyorum, Çocuklar için Drama Atölyesi, Çocuklar için Yaratıcı Drama, Çocuklar için Resim Atölyesi, F. Schubert Melodileri, Ritim Atölyesi, Masallarla Kukla Atölyesi, Erken Müzik Eğitimi, Lego Education ile Yaratıcı Eller İş Başında, Piyano Kaşifleri, Çocuk Yogası, Mini Bale Atölyesi, Çocuklar İçin Dans Atölyesi, Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, Çocuklar için Yaratıcı Dans, Ebeveyn-Çocuk Müzikle Tanışıyorum, J.Bhrams ile Piyano ve Orkestra, J.Sebastian Bach ile Armoni Macerası, LV. Beethoven ile Piyanonun Işığı, Toyi Çocuk Atölyesi Sürdürülebilir ve Oyunbaz Bir Dünya, Brick 4 Kidz Robotik Lego Atölyesi yer alıyor. Her atölyede farklı bir yönlerini geliştirecek olan çocuklar, duygu ve düşüncelerini sanatla aktarmayı öğrenecek. İç dünyalarını boyalarla, ritimlerle dışa vuran minikler, hayal ve gözlem yeteneklerini geliştirirken zihinsel ve el becerilerini de artıracak. Detaylı bilgi için https://akmistanbul.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

PAT PAT PATARA MÜZİKLİ OYUNU İŞ SANAT'TA

İş Sanat, 9-17 Kasım arasındaki ara tatilde çocuklar için çok zengin bir program hazırladı: İş Kuleleri Salonu'nda ikinci sezonuna merhaba diyecek olan müzikli çocuk oyunu "Pat Pat Patara"nın yanı sıra Beyoğlu'ndaki Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi'nde, Eminönü'ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ve Ankara Ulus'taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde farklı yaş gruplarına yönelik, birbirinden eğlenceli ve yaratıcı içeriklere sahip ücretsiz atölyeler düzenlenecek. Çocuklar bu keyifli tatil programında ülkemizin zengin kültürel mirasıyla, önemli sanatçılarımız ve eserleriyle, tasarruf bilinci ve ileri tüketim gibi kavramlarla tanışacak; yaratıcı drama atölyelerinde hayal güçlerini ortaya çıkarmayı ve duygularını keşfetmeyi; kukla, kolaj ve robotik gibi atölyelerde ise kendi tasarımlarını ortaya koymayı öğrenecek. Ara tatildeki çocuk programlarını issanat.com.tr adresinde inceleyebilirsiniz. Müzikli çocuk oyunu "Pat Pat Patara"nın biletlerini ise Biletix üzerinden satın alabilirsiniz. Müzelerdeki ücretsiz çocuk atölyeleri hakkında bilgi almak ve kayıt yaptırmak için rhm.atolye@issanat.com.tr (Beyoğlu), tibm.atolye@issanat.com.tr (Eminönü) ve ibm.atolye@issanat.com.tr (Ankara) adresleri ile iletişime geçebilirsiniz.

SANAT VE YARATICILIK PERA'DA

Pera Müzesi Öğrenme Programları, ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden Hesaplar ve Tesadüfler ile Vera Molnár'ın İzinde sergilerinden ilhamla yepyeni bir atölye programını ara tatilde öğrenciler ve öğretmenlerle buluşturuyor. 11-17 Kasım arasında düzenlenecek atölyeler katılımcılarına matematik, algoritma ve sanat dolu bir program sunuyor. Program kapsamında düzenlenen ve Pera Müzesi'nin güncel sergileri Hesaplar ve Tesadüfler ile Vera Molnár'ın İzinde'yi rehberli turla gezdikten sonra bu sergilerdeki eserlerin dünyasından ilham alan atölyelere katılan çocukların renk, ışık, örüntü, rastlantı, hesaplama ve tekrar gibi kavramları keşfederek sanatın eğlenceli ve öğretici yönleriyle buluşması amaçlanıyor. "Mono Baskı: Damganı Tasarla!" başlıklı atölyede ise çocuklar sergide kullanılan geometrik şekillerin, renklerin ve tekrarların çeşitli kombinasyonlarla kullanımının etkilerini kendi çalışmalarında uyguluyor.

Kukla ve sahne tasarımcısı Anna Karayorgi'nin yürütücülüğünde gerçekleşecek "Müzeye Sızan Sincap" atölyesinde ise çocuklar önce müzeye gizlice girmiş bir sincabın masalını dinliyor, sonra Hesaplar ve Tesadüfler'i rehber eşliğinde geziyor. Sergideki kimi eserlerin önünde kendileri için bırakılmış şeffaf geometrik şekilleri toplayarak sincap şeklindeki şablonlarına yerleştiriyor. Ardından atölyede el fenerlerini kullanan çocuklar, karanlık ortamda sincaplarının karnındaki renkli geometrik şekilleri duvara yansıtarak renk ve şekillerle örülen keyifli bir deneyim yaşıyor.

Gizella Rákóczy'in aynı rengi farklı sayılarda üst üste uygulayarak ortaya çıkan açık-koyu tonlar ile kompozisyonlarını çeşitlendirdiği sulu boya çalışmalarından ilham alınarak gerçekleştirilen "Parlayan Renkler: Lamba Tasarı" atölyesinde çocuklar birbiriyle kesişerek yeni renkler de oluşturan bu katmanlı çalışmaları inceleyerek renkli şeffaf kâğıtları çeşitli şekillerde üst üste yapıştırdıkları silindir bir lamba tasarlıyor. Çocuklar atölyenin sonunda lambalarının yaydığı sürpriz renkleri, tasarımlarının içine pilli mumlar yerleştirerek deneyimliyor.

Atölye yürütücülüğünü Pley Studio'nun üstlendiği "Küp Küp Sanat: Renklerin Olasılıkları" başlıklı atölye, Hesaplar ve Tesadüfler sergisinin gezilmesiyle başlıyor. Küplerin üzerine sergiden ilhamla desen ve örüntüler oluşturan çocuklar, ardından küpleri bir araya getirilerek zar gibi atıyor ve tasarımlar farklı olasılıklarla dolu bir oyunun araçları haline geliyor.

BORUSAN HİKÂYE EVİ VE ATÖLYEPİKOLO MİNİKLERİ BEKLİYOR

Borusan Contemporary Çocuk Atölyeleri, Kasım ayında da Perili Köşk'te sanatla dolu eğlenceli etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Borusan Hikâye Evi ve atölyepikolo'nun, Doug Aitken'in "İçimdeki Şehir" ve "Ebedi Prelüd" sergilerinden ve Perili Köşk'ün eşsiz atmosferinden ilhamla hazırladığı 4-12 yaş gruplarına özel atölyeler; 9, 17 ve 23 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu özel atölyelerde, çocuklar sanat eserlerini incelerken yaratıcılıklarını özgürce ifade etme fırsatı bulacaklar.

Bu yılki etkinliklere Borusan Kocabıyık Vakfı'nın eğitim programı olan, bugüne kadar binlerce çocuğa ulaşan Hikâye Evi de dâhil oldu. Çocukların kendilerini daha rahat ifade etmelerini ve özgüvenlerini geliştirmelerini hedefleyen Borusan Hikâye Evi, Borusan Contemporary'deki çocuk atölyelerinde 4-6 yaş grubuna odaklanıyor. Bu atölyeler, "Jeux dramatiques" alanının ülkemizdeki en önemli temsilcisi Bahar Gürey rehberliğinde Borusan Contemporary'nin 2024-2025 sezonunda ağırladığı Amerikalı sanatçı Doug Aitken'in Türkiye'deki ilk kişisel sergisi "İçimdeki Şehir"den ilham alarak düzenleniyor. Çocuklar bu etkinliklerde duygularını ifade etmenin, hikâyeler anlatmanın ve yeni dünyalar keşfetmenin keyfini çıkarıyorlar. Atölyepikolo'nun geçici ve koleksiyon sergileriyle paralel olarak düzenlediği özel atölyelerde ise çocuklar, meraklarını keşfetmeye, araştırma yapmaya, soru sormaya, sorgulamaya, tasarlamaya ve bilgiyi yapılandırmaya teşvik ediliyor.

SSM'DE MİMARİDEN KÜLTÜRE ÇEŞİTLİ PROGRAMLAR

Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), çocukları kasım ayında düzenlenecek eğitici ve eğlenceli atölye programına davet ediyor. Farklı yaş gruplarındaki çocuklara yönelik etkinlikler, sanatı deneyimlemenin yanı sıra doğa, şehir planlaması, mimari ve kültürel miras gibi pek çok konuda bilinç kazandırmayı amaçlıyor. Kasım ayı boyunca gerçekleşecek atölyelerde çocuklar sanatsal becerilerini geliştirirken, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm gibi önemli kavramları da keşfedecekler.

Arkki iş birliğiyle düzenlenen "Kentsel Tasarım: Dönüşen Emirgan" atölyesi 9 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek. 8-12 yaş grubuna yönelik atölyede çocuklar atık malzemeleri kullanarak hayal ettikleri yeni Emirgan'ı tasarlayacak, şehir planlamasının temel ilkelerini keşfederken çevre sorunlarına da dikkat çekecekler. "Hangi Yöne Baş Aşağı Seramik" atölyesi 12 Kasım Salı günü, 7-10 yaş grubundaki katılımcılarla gerçekleşecek. 13 Kasım Çarşamba günü 7-9 yaş grubundaki çocuklar için "Georg Baselitz: Tepetaklak Bir Dünya" atölyesinde Baselitz'in baş aşağı eserlerinde saklı hikâyeleri keşfe çıkan çocuklar, sanatçının farklı bakış açısını anlamaya çalışırken yeni bir farkındalık kazanacaklar.

"Hayallere Uçuran Kanatlar" atölyesi 14 Kasım Perşembe günü 3-5 yaş grubu çocuklar için düzenlenecek. 6-9 yaş grubundaki çocukların aynalar ve farklı malzemelerle kendi tersyüz heykellerini yaratacakları "Baş Aşağıda, Ayaklar Yukarıda" atölyesi 14 Kasım Perşembe günü gerçekleşecek. Jr. Archaeologist ekibiyle gerçekleşecek "Arkeolojik Kazı" etkinliği 5-9 yaş çocuklarla 15 Kasım Cuma günü gerçekleştirilecek. Geleceğin kültür mirasının koruyucusu olan çocuklara arkeolojiyi tanıtmayı ve merak duygusunu bilinçli bir bilgi arayışına dönüştürmeyi amaçlayan atölyede katılımcılar gerçek bir kazı deneyimi yaşayarak, tarihi eserlerin yolculuğuna tanıklık edecekler. "İz'den İmgeye, İmge'den Öykü'ye Yolculuk: Kinestetik Resim" atölyesi 16 Kasım Cumartesi günü düzenlenecek. 17 Kasım Pazar günü Arkki iş birliğiyle düzenlenecek "İç Mimarlık: Emirgan'daki Odalar" atölyesinde çocuklar, Emirgan'da iç mekân tasarımının temel ilkelerini keşfedecekler.

Minikler, aileleriyle birlikte sanatla ilk temaslarını kurarken, duyusal oyunlarla renklerin ve şekillerin büyülü dünyasına adım attığı "Pusetli Aileler" etkinliği kasım ayından da devam edecek. "Müzede Duyularımı Keşfediyorum" atölyesine katılan 2-4 yaş grubu minikler Baselitz'in eserleriyle duyusal bir keşfe çıkacak, ardından sera atölyede baş aşağı kuş çizimlerini boyayacaklar. 22 Kasım Cumartesi günü ise 18-36 yaş arası bebekler, sonbahar ve kış renklerini taşıyan müze bahçesini aileleriyle birlikte keşfederek, doğadan topladıkları malzemelerden lavanta keseleri yapacaklar. Çocuklarla sanatı farklı açılardan deneyimleme fırsatı sunan atölyeler hakkında daha detaylı bilgi ve kayıt için SSM web sitesini ziyaret edilebilir.