Bursa tarihine lazerli koruma

Bursa Büyükşehir Belediyesi, olası bir depremin ardından aynılarını yeniden yapabilmek için tarihi eserleri lazer tarama cihazlarıyla 3 boyutlu olarak modelliyor.

AA

Tarih boyunca yaşadığı büyük deprem ve yangın felaketleriyle önemli eserlerin tahrip olduğu Bursa'da, geçmişte yaşanan tecrübelerden çıkarılan dersle tüm ecdat emanetleri birebir ölçümlenip, modellenerek kayıt altına alınıyor. Çalışma ile bir tarihi eser tamamen yerle bir olsa da aynısını yeniden yapmak mümkün olacak.

HATA PAYI DÜŞÜK

Bursa Büyükşehir Belediyesi Harita Şube Müdürlüğü ekipleri, 2015 yılında Türkiye'deki belediyelerde bir ilk olarak yersel lazer tarama cihazı ile ölçümlere başladı. Saniyede 50 bin nokta ölçebilen lazer ölçüm cihazı ile yapıların 3 boyutlu modeli çıkarılırken, Ulucami'de yapılan 2 milyar nokta ölçümü ile en kaba hata sadece 8 milimetre olarak tarihi yapının 3 boyutlu modeli oluşturuldu. Yapılan bu modellemeler sayesinde olası bir depremde zarar gören bir eser, aslına uygun olarak yeniden inşa edilebilecek.

'TARİHİMİZİ KORUYACAĞIZ'

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "100'ün üzerinde eserin modellemesi yapıldı. Hedefimiz kentimizdeki gerek tarihi tüm eserleri modellemek. Olası bir felakete karşı tüm yapılarımızı depreme dirençli hale getirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.