Bu sergide hat eserleri ''Adil-i Mutlak''ı işaret ediyor

Başta Filistin olmak üzere tüm Müslüman aleminin uğradığı zulme dikkati çekmek amacıyla adalet temasını işleyen Albayrak 2025 Hat Eserleri Sergisi “Adil-i Mutlak”, Tophane-i Amire'de sanatseverleri bekliyor.

GÜLCAN TEZCAN

Geleneksel eserlerin yanı sıra üç boyutlu ve dijital çalışmaların da yer aldığı adalet temasını içeren 13 hat eseri "Adil-i Mutlak" Albayrak 2025 Hat Eserleri Sergisi'nde mazlumlar için adalet çağrısında bulunuyor. Tophane-i Amire'deki koleksiyon sergisiyle aynı mekânda, hattat ve sanatçı Savaş Çevik'in "Hat, Kübizm ve Yeni Tasarımlar" başlıklı eserleri de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Hattat Savaş Çevik sanatın tarihten bu yana ülkelerin kaderinde büyük rol oynadığını dile getirerek, "Güçlü ülkelerin, sacayağı dediğimiz üç önemli unsur üzerine yükseldiğini görüyoruz. Bunlardan bir tanesi siyasi ve askeri güç, ikincisi ekonomik güç, üçüncüsü de kültür ve sanat gücü. Bu üç ayrı güçten, kültür ve sanat ayağının son derece önemli olduğunu görüyoruz." dedi. Çevik, sanat ve sanatçının gelişmesi ve korunmasının yalnızca sanatsever kimselerin beğenisi ve teveccühü ile değil aynı zamanda yöneticiler, hükümetler ve varlıklı aileler tarafından da sağlandığını aktardı.

Açılışa katılan Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, bu yıl ana temanın adalet olduğunu belirterek, sanatçıların bu kavram üzerine eserlerini hazırladıklarını söyledi. Sonsuz ilim ve hikmet sahibi Allah'ın adaletinin kusursuz ve mükemmel olduğunu vurgulayan Canikli, "Adil-i Mutlak" kavramının sadece insanları değil tüm varlıkları ve evrenin tamamını kapsadığını kaydetti.

ZULME DİKKAT ÇEKEN SERGİ

Albayrak Grubu tarafından 10 yıldır ramazan aylarında hazırlanan 12 hüsnühat sanat eseri, takvim haline getiriliyor. Her yıl usta hattatların kaleminden farklı bir tema ile eserlerin yer aldığı sergide bugüne kadar "Kelime-i Tevhid", "İman Ayetleri", "Selam Ayetleri" ve "Besmele-i Şerif" gibi temalar işlendi. Başta Filistin olmak üzere tüm Müslüman aleminin uğradığı zulme dikkati çekmek amacıyla serginin 2025 teması adalet olarak belirlendi.

Geleneksel, üç boyutlu ve dijital eserlerle adalet, merhamet ve kardeşlik mesajlarının vurgulandığı Albayrak Hat Eserleri Sergisi, 27 Ocak'a kadar görülebilecek. Sergi kapsamında ayrıca 26 Ocak'ta sanatçıların katılacağı "Ketebe Sohbetleri" ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

SERGİ, KADİM DEĞERİNİ KORUYARAK YENİ NESLE YEPYENİ ESERLER SUNUYOR

Küratör Yasemin Darbaz Karaca

Albayrak Hat Koleksiyonu'nun gerek oluşum süreci gerek sunum teknikleri açısından alışageldiğimiz koleksiyonlardan farklı bir yerde durduğuna işaret eden serginin küratörü Yasemin Darbaz Karaca, bu farkları şöyle sıralıyor: "Ortaya çıkan eserlerin bu koleksiyona özel üretilmiş eserler olması, her yıl düzenli bir şekilde tekrar etmesi ve eserlerin konusunun sanatçı ve koleksiyon sahiplerinin belirlediği ortak bir konu olması sergimizin ayrıştığı başlıca başlıklar." Geleneksel İslam sanatlarının bayrak taşıyıcısı olan hat sanatının böylece nadide bir antika eser olmaktan çıktığına dikkat çeken Karaca, "Günün hızıyla uyumlanan, bu sanatla iştigal eden yeni nesle her yıl usta hattatlar tarafından yepyeni eserler sunuluyor. Tüm bunlar olurken o kadim değerini korumayı başarıyor ve yüzlerce yıllık bilgiyi bugüne taşıyor." diye konuşuyor.

Serginin teması ile ilgili olarak da şu bilgileri veriyor Karaca, "Gezeceğiniz sergi, koleksiyonun bu yılki teması olan 'Adalet' kavramını irdeliyor. Kur'an-ı Kerim'de zikredilen adalet ile ilgili ayetler, sanatkârların ellerinde şekillenerek seyirciye sunuldu. Bu eserleri sadece usta ellerden çıkmış büyük sanat eserleri olarak görmeyecek, umuyoruz ki her bir ayet-i kerimenin manasında derinleşecek fırsatı da bulacaksınız."

GELENEK VE DİJİTAL BİR ARADA

Tophane-i Amire'nin etkileyici mekânı ile bütünleşen sergi alanının üç bölümden oluştuğunu söyleyen Karaca, "Giriş bölümü Albayrak Hat Koleksiyonu'na ve geçmiş senelerin takvim eserlerine dair hızlandırılmış bir zaman geçidi. Yanı sıra adalet temasına da bu bölümde değiniyoruz. İkinci bölüme takvimin sergi hali diyebiliriz. Takvimde yer alan eserlere ek olarak bu bölümde, bu yıla özel yapılmış 12 adet tezhip eserini de görebileceğiz. Aynı zamanda iki genç dijital sanatçının ürettiği video-art türünde iki işe ve tavandan sarakan hat-tezhip detaylarından oluşan bir enstalasyona da yine bu bölümde yer vereceğiz. Son olarak üçüncü kısımda, Savaş Çevik Hoca'nın hat sanatıyla kübizmi bir araya getirerek oluşturduğu yeni koleksiyonunu ilk kez izleyicilerle buluşturuyoruz. Bu bölümde birde bu kısmın kalbini oluşturacağına inandığımız bir heykel yer alıyor. Tüm bu eserler ve dizilim, birbiri ile hem ilişkili hem bağımsız bir sergileme dili ile izleyiciyi içine çekmeyi amaçlıyor." diyerek serginin akışı hakkında bilgiler veriyor.